Zile libere Paște 2023. De câte zile libere se vor bucura românii în luna aprilie, atunci când sărbătoresc Învierea Domnului? Minivacanța de Paște 2023 începe în Vinerea Mare, care a devenit zi liberă legală în România începând cu anul 2018.
Câte zile libere sunt de Paște 2023
Zile libere Paște 2023. Ca în fiecare an, cu ocazia sărbătorilor pascale, românii vor avea 4 zile libere, conform Codului Muncii.
Zilele libere de Paște 2023 pică în perioada 14 aprilie (Vinerea Mare)- 17 aprilie( a doua zi de Paște)
Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului la data de 16 aprilie, la o săptămână după Paștele Catolic (9 aprilie).
Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare- ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult,
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a
căror aplicare este obligatorie.Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de Paște 2023 și în zilele de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.
Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.
Calendar zile libere nelucrătoare 2023
Anul 2023 are 15 zile libere legale: 3 în weekend și 12 în timpul săptămânii, potrivit prevederilor Codului Muncii.
- 1 ianuarie – duminică – Anul Nou
- 2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
- 24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
- 14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
- 16 aprilie – duminică – Paște ortodox
- 17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
- 1 mai – luni – Ziua Muncii
- 1 iunie – joi – Ziua Copilului
- 4 iunie – duminică – Rusalii
- 5 iunie – luni – a doua zi de Rusalii
- 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului
- 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
- 1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
- 25 decembrie – luni – Crăciunul
- 26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.