Zile libere pentru elevi în contextul alegerilor? Ce spune Ministrul Educației despre posibilitatea ca elevii să rămână acasă vineri și luni

Autor: Diana Ghita

Ce se întâmplă cu programul școlar în perioada alegerilor

Sursa: Unsplash

Ministerul Educației a stabilit măsuri pentru gestionarea procesului educațional în unitățile de învățământ care vor găzdui secții de votare, având în vedere alegerile prezidențiale programate pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (al doilea tur).

Într-o videoconferință recentă cu inspectorii școlari generali, au fost discutate soluții care să asigure continuitatea activităților didactice și siguranța elevilor, în contextul alegerilor prezidențiale. Pe baza analizelor realizate, Ministerul Educației a transmis că, în zilele de vineri, cursurile vor continua în mod normal, nefiind necesară suspendarea acestora, chiar dacă în respectivele unități de învățământ se vor organiza secții de votare.

Cum se vor desfășura cursurile luni, în contextul alegerilor

Pentru ziua de luni, eventualele ajustări ale programului școlar, cum ar fi decalarea orei de începere, vor fi posibile doar în situații excepționale. Acestea vor depinde de condițiile specifice fiecărei școli și vor necesita aprobarea prealabilă a inspectorului școlar general. În cazul în care apar modificări, părinții și elevii vor fi informați cât mai rapid.

Suspendarea cursurilor în ziua de luni este recomandată doar în cazuri în care procesul educațional nu se poate desfășura în condiții de siguranță. Inspectoratele școlare vor evalua și comunica astfel de situații în timp util.

Citește și: Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii se țin cont în acordarea lor

„În zilele de vineri nu se impune suspendarea cursurilor la nivelul unităților de învățământ”, iar „în zilele de luni, doar în situații excepționale, unitățile de învățământ pot aproba modificări de program

(ex.: decalarea orei de începere a programului), în funcție de situația specifică de la nivelul fiecărei școli. Eventualele situații de acest tip vor fi comunicate cu celeritate inspectoratelor școlare județene”,  sunt recomandările transmise marți de Ministerul Educației inspectorilor școlari generali.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Când vor avea loc alegerile prezidențiale și parlamentare

România trece printr-un an electoral unic în perioada postdecembristă, cu toate cele patru tipuri de alegeri desfășurate în același an: locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare. Între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale (24 noiembrie și 8 decembrie), pe 1 decembrie, vor avea loc și alegerile parlamentare.

În acest context, Ministerul Educației colaborează cu Comisia Tehnică Centrală pentru coordonarea activităților legate de organizarea alegerilor.

Obiectivul este să minimizeze impactul asupra procesului educațional și să asigure un mediu sigur pentru elevi și personalul didactic.

Citește și: La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale de pe 24 noiembrie 2024. Unde poți vota dacă nu te afli la adresa de domiciliu

Deciziile privind programul școlar în unitățile implicate în procesul electoral sunt luate cu scopul de a proteja elevii și de a menține cursurile în limite normale, în ciuda pregătirilor logistice necesare organizării alegerilor.

Autoritățile îndeamnă părinții să colaboreze cu unitățile de învățământ și să urmărească eventualele comunicări privind schimbările în program.