Zilele Babelor: Ce semnificație au acestea? Tradiții pentru perioada 1-9 martie 2023

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 feb 2023, 19:10

Primele zile ale lunii martie sunt cunoscute în popor sub numele de babe

Sursa: PixaBay

Zilele Babelor. Primele zile ale lunii martie sunt cunoscute în popor sub numele de babe, iar în spatele acestora există o legendă uitată de mulți români.

Zilele Babelor. Luna martie le oferă românilor diferite tradiții și obiceiuri de care se pot bucura, alături de venire primăverii, iar alegerea babelor este una dintre cele mai interesante tradiții românești.

Citește și: Felicitări de 1 Martie 2023: Imagini cu text pentru prima zi de primăvară. Să aveți o primăvară frumoasă, vă dorim!

Ce semnificație au babele

Primele zile ale lunii martie mai sunt cunoscute drept babe. Românii sunt nevoiți ca între perioada 1-9 să își aleagă o babă care îi va spune cum îi va fi anul, în funcție de vremea ce se prezintă în ziua aleasă.

Dacă ziua aleasă este una întunecată, atunci omul ce a ales ziua respectivă va avea un an mai prost, în timp ce persoana ce a ales o zi în care soarele a fost pe cer, va avea parte de un an minunat.

Ultima zi în care oamenii își pot alege baba este 9 martie deoarece se crede că atunci vin moșii și căldura.

Cu toții am auzit măcar o dată această poveste atunci când eram mici, dar iată de ce trebuie să alegem o zi între perioada 1-9 martie. Se spune că acea perioadă, 1-9 martie, baba Dochia își împlinește destinul, urcând pe munte alături de turma sa de oi, urmând astfel să moară pentru a forma renașterea.

În unele zone se spune că personalitatea neprietenoasă a babei Dochia era oferită de aspectul instabil al vremii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Horoscop zilnic miercuri, 1 martie 2023. Nativii zodiilor vor avea nevoie de o pauză

Tradiții pentru perioada 1-9 martie 2023

Această zi ce ne va arăta cum va fi anul pentru noi poate fi calculată în funcție de ziua de naștere, pre exemplu, dacă sunteți născuți pe 21, atunci baba voastră este pe 2+1=3.

Bineînțeles că această dată poate fi aleasă și la întâmplare, iar în funcție de vremea care va fi afară, viața ta va avea parte de mai mult sau mai puțin noroc.

Există câteva zone din țara noastră în care femeile trebuie să evite cât mai mult să folosească fusul în perioada în care sunt babele, mai exact 1-9 martie, asta pentru a nu atrage blestemele și furia babei Dochia în cămin.

Mamele din România țin și acum cont de o veche tradiție prin care acestea sunt nevoite să prindă la mâna sau la gâtul copilului o monedă de argint. Acest mărțișor îl va face pe copil să fie precum argintul, curat și sănătos, dar și ferit de friguri.

Citește și: Când sunt Babele 2023: Ce înseamnă, de fapt, dacă plouă sau ninge de baba ta?

 

Taguri: