Zilele Bubatului au loc la începutul postului Crăciunului, iar românii care doresc să fie sănătoși trebuie să respecte anumite tradiții.
Ce reprezintă Zilele Bubatului
Zilele Bubatului se țin consecutiv, pe 4 și 5 decembrie, iar în aceste zile sunt celebrați Sfânta Mare Mucenică Varvara și Cuviosul Sava cel Sfințit. Cei doi Sfinți sunt considerați, în tradiția populară, ca fiind apărătorii de boli.
Ziua Sfintei Varvara este destul de importantă pentru mineri, Sfânta Muceniță Varvara fiind cunoscută, în popor şi ca Vârvara, Varvara, Barbura sau Săn-Vărvara, în zona Transilvaniei şi în Munții Apuseni. Aceasta este patroana bolilor copilăriei şi protectoarea minerilor, în această zi minerii ferindu-se a intra în mină.
Tradiții de Zilele Bubatului
În aceste zile este interzis țesutul, să se năvădească (să se treacă firele urzelii prin ițele şi spata războiului de țesut) sau să se coasem, ca să nu-i iasă omului vărsatul țepos şi des ca ițele. Tot în această perioadă este interzis opăritul rufelor, ca să nu li se opărească vărsatul şi să rămână, astfel, ciupite, femeile care se încumetă să bage ața-n ac şi să cârpească ceva riscând să aibă parte de vărsat veninat.
Ca să își păzească copiii de vărsat de vânt, părinții le oferă de mâncare porumb copt, asta în cazul în care acești nu își doresc ca cei mici să facă bube cât bobul de cucuruz.
În zilele de 4 și 5 decembrie este interzis mâncatul de boabe de fasole, semințe de dovleac pentru a nu face bube late.
Precum toate tradițiile şi superstițiile care se respectă, perioada vine şi cu leacuri băbești, care, odată aplicate, îi fac pe prunci dulci ca mierea.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Ce să faci sau nu de Zilele Bubatului
- Pune în apă crenguțe de măr, cireș sau vișin și lasă-le până la Anul Nou. Dacă ele vor înflori, e semn că anul va fi bogat; dacă nu vor înflori, este semn că anul va fi secetos ori fără oportunități.
- Nu te îmbraca cu haine negre și nici mâncarea să nu o pregătești în vase închise la culoare, pentru a avea spor.
- Nu mânca fasole, porumb și nici fructe, precum mere sau pere.
- De Sfânta Sava, pe 5 decembrie, nu mânca pește!
- Dă cuiva de pomană nuci și turte simple sau măcar câteva pâinițe. Dacă te lasă inima și punga adaugă câteva lucrușoare din lână sau mătase, o sticlă cu vin sau un păhărel cu țuică.
- Copiii nu trebuie să mănânce porumb fiert sau copt, mâncare de fasole sau semințe de dovleac, pentru că se spune că bubele vor fi aidoma boabelor, respectiv semințelor mâncate.
- Pentru căsnicii armonioase, ține-o pe Sfânta Filofteia la rang de cinste.
Între 4 si 7 decembrie, abține-te de la mâncarea de fasole, chiar dacă suntem în post.
Sursa: diane.ro