Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2023

Author: Bianca Vidoi
Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2023
Sursa: Unsplash

Postul Crăciunul reprezintă unul dintre cele mai importante momente de curățare spirituală și fizică de pe parcursul anului.

Postul Crăciunul este cunoscut și sub denumirea de Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos, iar acesta durează 40 de zile, perioadă în care credincioșii trebuie să renunțe la alimente de origine animală. Iată ce zile cu dezlegare la pește sunt în Postul Crăciunului 2023.

Citește și: Pe ce dată începe Postul Crăciunului 2023? Tradiții și obiceiuri care au loc în această perioadă

Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2023

Postul Crăciunului nu este unul foarte aspru, comparativ cu postul pascal, iar această perioadă de 40 de zile în care credincioșii nu trebuie să consume alimente sau preparate care să aibă alimente de origine animală, precum carne, ouă, lapte, unt, iaurt, smântână. Postul Crăciunului începe în anul 2023 la data de 14noiembrie, zi în care credincioșii se pregătesc atât sufletește, cât și fizic, pentru Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoare ce are loc la data de 25 decembrie.

Data de 14 noiembrie este ultima în care creștinii mai pot mânca alimente sau preparate de dulce până la data de 24 decembrie, atunci când Postul Crăciunului 2023 se termină. Din cele 40 de zile în care credincioșii trebuie să țină post, 15 dintre acestea sunt cu dezlegare la pește, moment în care oamenii pot consuma diferite preparate care să aibă la bază peștele. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

În luna noiembrie există patru zile în care este dezlegare la pește, mai exact marți, 21 noiembrie, când se celebrează Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, zilele de sâmbătă și duminică din Postul Crăciunului și ziua de joi, 30 noiembrie, când românii în prăznuiesc pe Sfântul Andrei. Luna decembrie a anului 2023 are cele mai multe zile de dezlegare la pește, astfel toate zilele de sâmbătă și duminică din Postul Crăciunului 2023 sunt cu dezlegare la pește, la care se adaugă și ziua de luni, 4 decembrie, marți, 5 decembrie, miercuri, 6 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Nicolae, dar și

ziua de joi, 7 de decembrie.

Și zilele de marți, 12 decembrie și luni, 18 decembrie sunt cu dezlegare la pește, astfel încât luna decembrie prezintă 11 zile în care credincioșii trebuie să mănânce pește, iar în luna noiembrie fiind patru astfel de zile. 

Citește și: Când nu se fac nunți în 2024? Lista sărbătorilor importante

Ce rugăciune trebuie să rostim în Postul Crăciunului?

Începând cu data de 15 noiembrie și până la data de 24 decembrie, credincioșii țin Postul Crăciunului, iar cum aceștia trebuie să renunțe la alimentele de origine animală, dar și preparatele care le conțin, rugăciune îi ajută să își curețe sufletul pentru data de 25 decembrie când este celebrată Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Iată ce rugăciune este bine să rostim în această perioadă importantă a anului.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­ plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.