Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaților în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude și ar urma să fie plătit de către angajator.
Angajatorul va plăti zilele de concediu de îngrijitor
Miercuri, 22 februarie, a fost pus în dezbatere publică POUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și al Codului Muncii și urmează să pună capăt controverselor privind plata sau neplata zilelor de concediu de îngrijitor.
Citește și: Categoria de pensionari care primește mai mulți bani la pensie începând cu 1 martie 2023. Anunțul Guvernului
Care sunt modificările aduse legii
Conform proiectul de OUG:
„Alineatul (3) al art. 1521 alin (3) se modifică si va avea următorul cuprins:
(3) Pe durata perioadei prevăzute la alin (1) salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și se constituie vechime în muncă și în specialitate”.
Mai exact, concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaților în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude (fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul/soția unui salariat) sau unei persoane care locuiește în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave. Introdus în legislația noastră în 2022, aceasta reprezintă transpunerea unui drept stabilit printr-o directivă europeană.
Aceste reguli nu se aplică momentan, până nu vor fi adoptate de către Guvern și publicate în Monitorul oficia.
Cum poate fi obținută indemnizația pentru însoțitor în cazul persoanelor pensionate pe caz de invaliditate
Potrivit legii 263/2010, “Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizație pentru însoțitor, în cuantum fix”.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Conform aceleiași legi, valoarea indemnizației pentru însoțitor este de 80% din valoarea unui punct de pensie. Ținând cont de faptul că, de la 1 ianuarie, punctul de pensie a ajuns la valoarea de 1.785 de lei, valoarea indemnizației are în acest an valoarea de 1.428 de lei.
Acești bani sunt oferiți din bugetul de stat, iar în cazul pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația pentru însoțitor se acordă de ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați.
Citește și: Când intră pensiile pe card în martie 2023? Data la care se vor face plățile
De asemenea, de această pensie beneficiază persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, fie din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, fie din cauza altor boli și accidente care nu au legătură cu munca.
Persoanele care doresc să beneficieze de pensia de invaliditate cei interesați trebuie să depună, la casele de pensii, o cerere în acest sens, însoțită, printre altele, de carnetul de muncă, actele de stare civilă, decizia medicală asupra capacității de muncă etc.
Pentru evaluarea capacității de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacității de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcție de domiciliul solicitantului.
Pensionarii vor fi supuși unui control medical amănunțit, periodic, în funcție de afecțiunea de care suferă, la intervale cuprinse între un an și trei ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.
La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă. Indemnizația pentru însoțitor este acordată pensionarilor de invaliditate gradul I și se menține pe întreaga durată a acordării pensiei pentru limită de vârstă.
Sursă: avocatnet.ro