Zilele de post din 2022. Cum se ține, de fapt, corect postul: alimente și activități pe care să le eviți

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 22 nov 2022, 03:25

În anul 2022 există mai multe zile de post 

Sursa: pexels

Pe lângă sărbători și praznice împărătești, în calendarul creștin ortodox sunt și zile de post în 2022. Iată în ce zile se ține post, cum se face corect acest lucru și ce alimente și activități sunt interzise.

Calendarul creștin ortodox cuprinde, printre altele, mai multe zile de post în anul 2022. Acestea au rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru marile sărbători de peste an, dar și de a-i purifica atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual. Ce este postul, cum se ține corect și care sunt zilele de post din anul 2022?

Ce este postul în Calendarul Ortodox: tradiții și obiceiuri

În calendarul creștin ortodox există mai multe perioade de post în decursul unui an. Conform rânduielilor bisericești, postul este văzut drept o abținere de la alimentele de origine animală, dar și de la gândurile și faptele rele, având în vedere că postul trebuie să fie atât fizic, cât și spiritual pentru a se produce acea legătură între om și Dumnezeu.

Astfel, Biserica Ortodoxă amintește că pentru a fi ținut corect, postul trebuie să fie atât trupesc, cât și sufletesc, între cele două existând o legătură foarte puternică.

De ce se ține post? Ei bine, oamenii obișnuiesc să țină post în mai multe zile din an pentru a se pregăti pentru sărbătorile importante, pentru a putea fi iertați de păcate și a se putea împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului. 

În zilele de post, credincoșii obișnuiesc să țină cont de mai multe tradiții și obiceiuri. În primul rând, una dintre cele mai importante este legată de Lăsatul Secului.

Aceasta este, de fapt, o sărbătoare care se ține în ultima zi înainte de a începe cele patru posturi mari de peste an: Postul Nașterii Domnului, Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului. Lăsatul Secului este ultima zi în care se pot consuma alimente de dulce. Înainte de Postul Paștelui, există două zile în care se lasă sec, mai întâi este Lăsatul Secului pentru carne, iar apoi Lăsatul Secului pentru ouă, pește și lactate. 

De Lăsatul Secului toată familia se strânge în jurul mesei îmbelșugate, pentru această zi specială fiind preparate bucate alese. 

Se spune că de Lăsatul Secului, nurorile ar trebui să prepare o plăcintă cu brânză dulce și stafide și să o dăruiască soacrelor, astfel încât relația dintre ele să rămână una bună în timpul postului. Tot de Lăsatul Secului finii merg la nași cu plocon și se spune că este bine să își ceară iertare dacă le-au greșit. 

Înainte de a începe orice post mare, se crede că femeile trebuie să spele toate oalele și vasele din casă, mai ales pe cele în care au fost preparate rețete de dulce.

În timpul postului, tradiția spune că nu se consumă alimente de dulce, mai exact produse de origine animală cum ar fi lapte, ouă, carne, unt, brâznă. 

În ceea ce privește postul spiritual, sunt interzise răutățile, invidia, lăcomia, ura, mânia sau răutatea.

Cele mai importante zile de post dinaintea sărbătorilor religioase din 2022

În calendarul creștin ortodox sunt mai multe sărbători importante în anul 2022, iar pentru ca toți credincioșii să le întâmpine cu sufletul deschis, înaintea acestora se ține post. Astfel, conform rânduielilor bisericești, există 4 posturi mari în anul bisericesc, iar la acestea se adaugă zilele de post dinaintea sărbătorilor religioase care au o importanță majoră și zilele de post din timpul săptămânii.

Postul din Ajunul Bobotezei 

Primul post din anul calendaristic este postul din Ajunul Bobotezei. Mai exact, credincioșii ar trebui să țină post negru pe 5 ianuarie, adică sunt sfătuiți să nu mănânce și să nu bea nimic. A doua zi, de Bobotează, se ia Agheasma Mare pe nemâncate, iar apoi pot fi consumate alimente de dulce. Acest post își are originile în perioada secolelor IV-VI, atunci când credincioșii țineau post timp de 40 de zile pentru a putea primi botezul din seara de Bobotează. 

Postul din Ajunul Bobotezei este postul care durează doar o zi și care are rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru a gusta din Agheasma Mare.

Postul Paștelui 2022

Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai aspru de peste an, iar în anul 2022 începe pe data de 7 martie. Acest post durează 7 săptămâni, mai exact 48 de zile și face parte din categoria celor 4 posturi mari de peste an. Postul Paștelui 2022 se mai numește și Postul Mare, este foarte strict și îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina miracolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. De ce este Postul Paștelui 2022 cel mai strict dintre toate? Ei bine, acest post amintește de postul de 40 de zile pe care l-a ținut Iisus Hristos înainte de a-și începe activitatea mesianică. În cele 7 săptămâni de post, credincioșii au dezlegare la pește doar de 2 ori, de Buna Vestire și de Florii. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În anul 2022, Postul Paștelui începe pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie, Paștele Ortodox fiind sărbătorit pe 24 aprilie. 

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Acest post este ținut pentru a-i cinsti pe cei doi mari sfinți, dar și pentru a le aminti credincioșilor de obiceiul Apostolilor Petru și Pavel de a posti înainte a face orice lucru important. În trecut, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era cunoscut sub denumirea de Postul Cincizecimii și asta datorită darurilor Sfântului Duh.

În anul 2022, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe data de 20 iunie și se încheie pe 28 iunie, urmând ca pe 29 iunie să fie sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Dacă alte perioade de post au o dată fixă, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe în fiecare an la o altă dată, aleasă în funcție de ziua în care este sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. 

Postul Adormirii Maicii Domnului 

Postul Adormirii Maicii Domnului pică în fiecare an la dată fixă. În 2022, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august și se termină pe 14 august. Este vorba despre un post care durează două săptămâni și care îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina două sărbători importante: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântamariei.  

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În categoria posturilor de o zi este și cel ținut pe 29 august, cu ocazia sărbătorii cunoscute sub numele de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Indiferent de ziua săptămânii în care pică sărbătoarea, aceasta este zi de post. Credincioșii care postesc pe 29 august își amintesc de Irod, care s-a ospătat peste măsură, a rugat-o pe Salomeea să îi danseze și a răsplătit-o oferindu-i capul Sfântului Ioan Botezătorul. 

Înălțarea Sfintei Cruci 

Pe 14 septembrie 2022, de Înălțarea Sfintei Cruci, este din nou zi de post pentru creștinii ortodocși. Aceasta este cea mai veche sărbătoare închinată crucii.

De Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșii sunt îndemnați să renunțe la bucatele de dulce și să țină post pentru a-și aminti de patimile lui Iisus Hristos și de sacrificiile pe care le-a făcut pentru oameni și credință.

Citeste si: Când nu se fac nunți în 2022. Perioadele în care Biserica Ortodoxă Română interzice cununiile religioase

Postul Nașterii Domnului- înaintea Crăciunului 2022

Un alt post important de peste an este Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului 2022, așa cum mai este cunoscut de credincioși. După cum îi spune și numele, acest post îi pregătește pe oameni pentru a întâmpina Nașterea lui Iisus Hristos, un eveniment important din credința creștină.

Postul Crăciunului 2022 începe pe 14 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie. Este vorba despre un post nu atât de restrictiv ca Postul Paștelui, dar care are rolul de a-i curăța pe credincioși atât trupește, cât și sufletește. 

Postul Crăciunului durează 40 de zile și amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, acesta așteptând să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Alte zile de post din 2022

Pe lângă cele 4 posturi mari din timpul anului, dar și perioadele de post dinaintea marilor sărbători, credincioșii mai țin post și în zilele de miercuri și vineri. Excepție de la regulă fac zilele în care se face dezlegare și care sunt însemnate cu hărți. 

În calendarul creștin ortodox al anului 2022 sunt însemnate toate zilele de post, astfel încât credincoșii să știe când trebuie să se abțină de la alimentele de dulce.

Zilele de post din timpul fiecărei săptămâni în 2022

În fiecare săptămână din anul 2022, credincioșii sunt îndemnați să postească de două ori. Mai exact, este vorba despre zilele de miercuri și vineri, acestea fiind zilele de post din timpul săptămânii. În aceste zile nu se consumă alimente de origine animală, iar biserica spune că toți credincioșii ar trebui să se apropie mai mult de Dumnezeu și de credință și să se roage pentru iertarea păcatelor.

De ce se ține post miercurea

Încă din cele mai vechi timpuri, credincioșii obișnuiau să postească miercurea. În această zi nu se consumă alimente de dulce pentru că miercurea cărturarii au pus la punct planul pentru a-L prinde pe Mântuitorul Hristos, urmând ca Iuda să îl vândă pe 30 de arginți. Cei care postesc miercurea arată respect față de Iisus Hristos și demonstrează că sunt împotriva celor care l-au blamat și vândut pe acesta. 

De ce se ține post vinerea

Este cunoscut faptul că într-o zi de vineri, Iisus Hristos a îndurat chinuri greu de imaginat, fiind răstignit pe cruce. În semn de respect pentru patimile cele mântuitoare și pentru Iisus Hristos, în fiecare zi de vineri din timpul săptămânii se ține post. 

Ce reguli alimentare trebuie să respecți în zilele de post

Cele mai multe persoane asociază postul cu o perioadă în care trebuie să respecte mai multe reguli ce țin de regimul alimentar. Este adevărat că în zilele de post există câteva reguli alimentare de care credincioșii trebuie să țină cont, având în vedere că alimentele de dulce sunt interzise. 

Alimentele permise în post

În zilele de post există o listă lungă a alimentelor care pot fi consumate fără să existe restricții. Mai exact, este vorba despre toate acele alimente care nu sunt de origine animală. În post sunt permise fructele, legumele, leguminoasele, cerealele și pornind de la acestea pot fi preparate o mulțime de rețele delicioase.

În zilele de post, cele mai consumate alimente sunt cartofii, varza, fasolea, soia, lintea, ovăzul, laptele vegetal, brânza tofu, dar și multe altele.

Pot fi preparate supe sau mâncăruri pe bază de legume, deserturi cu fructe, existând o varietate de rețete de post delicioase.

Alimentele interzise în post

Când vine vorba despre alimentele interzise în post, aici lucrurile sunt cât se poate de simple. Credincioșii care vor să postească trebuie să știe că nu au voie să consume orice aliment de origine animală. 

În zilele de post sunt interzise carnea, ouăle, laptele, brânza, untul. Doar în zilele în care se face dezlegare la pește acesta poate fi consumat de cei care postesc.

Activitățile din zilele de post

Atunci când țin post, credincioșii sunt sfătuiți de biserică să acorde atenție nu doar regimului alimentar, ci și activităților pe care le fac. Astfel, există o serie de activități care sunt permise în post, dar și unele care sunt complet interzise.

Ce activități sunt permise când ții post

În zilele de post, credincioșii își pot desfășura programul normal, cu mici limitări. În zilele de post se muncește, pot fi făcute plimbări în aer liber, excursii și orice alte activități normale care fac parte din viața unui om obișnuit. În timpul postului și nu numai, biserica le recomandă credincioșilor să își facă timp și pentru rugăciune.

Ce activități sunt interzise când ții post

La capitolul activități interzise în perioada de post, biserica enumeră nunțile, botezurile și petrecerile. Credincioșii nu au voie să organizeze astfel de evenimente tocmai pentru a respecta rigorile postului. 

În post sunt interzise relațiile intime. Mai mult, credincioșii sunt îndemnați să fie mai buni și mai milostivi, să nu dea dovadă de răutate, invidie sau să facă fapte rele.

Citeste si: Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022. Zilele când se mănâncă pește și data exactă când începe Postul Mare