Zilele de post din anul 2023 reprezintă acele momente în care creștinii ortodocși își curăță trupul și sufletul pentru a întâmpina așa cum se cuvine diferite sărbători importante de peste an. În plus, credincioșii mai țin post și pentru a fi iertați de păcate. Care sunt zilele de post și posturile din calendarul creștin ortodox al anului 2023?
Zilele de post din 2023. Câte posturi există în calendarul creștin ortodox?
De obicei, înaintea celor mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, credincioșii obișnuiesc să țină post, respectând astfel rânduielile bisericești. În decursul unui an există 7 posturi importante, după cum urmează:
Postul din Ajunul Bobotezei
La începutul fiecărui an, creștinii ortodocși țin postul din Ajunul Bobotezei. Este cel mai scurt post de peste an, având în vedere că ține doar o zi. Postul din Ajunul Bobotezei presupune ca pe 5 ianuarie, cu o zi înainte de marea sărbătoare, credincioșii să țină post aspru.
Postul Paștelui 2023
Postul Paștelui 2023 este cel mai lung de peste an, dar și cel mai aspru. În 2023, Postul Paștelui începe pe data de 27 februarie 2023 și se încheie pe 16 aprilie, ziua în care este prăznuită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Acest post se întinde pe o perioadă de 7 săptămâni, mai exact 48 de zile.
Ultima săptămână din Postul Paștelui este Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2023
Un alt post important este Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care în popor mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Conform calendarului creștin ortodox, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe data de 12 iunie 2023 și se încheie pe 29 iunie 2023, atunci când cei doi mari sfinți sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox.
Postul Adormirii Maicii Domnului 2023
Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante perioade de post din an. Acesta îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. În fiecare an, Postul Adormirii Maicii Domnului începe la dată fixă, mai exact pe 1 august și durează două săptămâni. În 2023, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august și se termină pe 14 august, urmând ca a doua zi să fie prăznuită Adormirea Maicii Domnului.
Postul ținut de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Pe 29 august 2023, atunci când în calendarul creștin ortodox este sărbătorită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, biserica îi îndeamnă pe credincioși să țină post. Este o sărbătoare foarte importantă și se ține post în semn de respect pentru viața înfrânată a Sfântului Ioan, dar și pentru a evita asemănarea cu Irod, cel care s-a ospătat fără măsură, i-a cerut Salomeei să îi danseze, iar apoi i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Zi de post de Înălțarea Sfintei Cruci
Zi de post este și pe 14 septembrie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci. Se ține post tocmai pentru că Sfânta Cruce amintește de chinurile la care a fost supus Mântuitorul Iisus Hristos.
Postul Crăciunului 2023
Ultimul post important din anul 2023 este Postul Crăciunului. Postul Nașterii Domnului începe pe data de 15 noiembrie și se termină pe 25 decembrie 2023, atunci când este sărbătorit Crăciunul. Este un post ceva mai permisiv, având în vedere că sunt mai multe dezlegări la pește în perioada de post.
Pe lângă posturile importante de peste an, credincioșii mai țin post și în zilele de miercuri și vineri din cursul săptămânii. Există și câteva excepții, astfel că nu se ține post miercurea și vinerea atunci când biserica oferă dezlegare sau sunt zile însemnate cu hărți.
Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Întâmpinarea Domnului în 2023? Tradiții și obiceiuri
Ce este interzis în zilele de post?
În zilele de post din 2023, creștinii ortodocși nu au voie să consume alimente de „dulce”. Este vorba despre acele produse de origine animală cum ar fi carnea, ouăle, laptele, untul sau brânza. Doar în zilele de dezlegare credincioșii au voie să mănânce pește.
În post nu se spun vorbe urâte, nu se fac lucruri care ar putea să le facă rău celor din jur. În plus, sunt interzise petrecerile, astfel că nu se fac nunți sau botezuri.
Citește și: Lăsata Secului 2023: Tradiții și obiceiuri. Când se merge cu plocon la nași?