Zilele Orașului Timișoara 2023: Calendarul complet al evenimentelor

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 aug 2023, 12:20

Calendarul complet al evenimentelor

Sursa: pexels.com

Pe data de 3 august 2023 este sărbătorită Ziua Timișoarei.

Care sunt evenimentele pregătite de primărie de ziua Orașului Timișoara. Află din articolul de mai jos calendarul complet pentru această perioadă.

Ziua Orașului Timișoara sărbătorită pe data de 3 august

Data de 3 august a fost stabilită, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999, ca fiind Ziua Orașului Timișoara. Pe această dată este sărbătorită și intrarea trupelor române în oraș, la 3 august 1919, și instaurarea administrației românești.

Sfârşitul primului Război Mondial a însemnat prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, una dintre Puterile Centrale pierzătoare. Conferința de Pace de la Paris, din 18 ianuarie 1919, urma să aducă lumii o nouă configurație politică, economică şi teritorială. 

În decembrie 1918, în Timişoara au intrat primele unități militare franceze. Erau unitățile coloniale din Maroc şi Algeria, care înlocuiau unitățile sârbe.  

Citește și: Prognoza meteo ANM joi, 3 august 2023 în țară: Vremea va fi caniculară în majoritatea regiunilor din țară

În 3 august au sosit ostașii primelor unități operative ale Armatei regale române. La ora 8.30, ostașii români, conduși de câteva sute de călăreți îmbrăcați în haine de sărbătoare, au fost întâmpinați de un public numeros. Aceştia s-au oprit în Piața Domului, care de atunci se numeşte Piața Unirii. 

La ora 17 avea să sosească la Timişoara şi Ion I.C.Brătianu, care deținea funcția de premier al României. 

În dimineaţa zilei de 12 august 1919, generalul de Tournadre, însoțit de ultimii militari francezi, a părăsit Timişoara, încetând astfel prezenţa trupelor franceze în Banat.

Calendarul complet al evenimentelor de Ziua Timișoarei

Conform unui comunicat lansat de primăria Timișoarei, de zilele orașului, vor avea loc mai multe evenimente la care pot participa atât localnicii cât și turiștii aflați în această zonă.

Iată calendarul complet:

Programul de anul acesta a fost realizat cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Filarmonicii Banatul, Teatrului German de Stat:

29 iulie

- Ora 18.30 – Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara, din Piața Victoriei – Vernisajul expoziției de fotografie, care va prezenta machiajul artistei Bojita Ilici, din spectacolul „Cartea junglei”, regizat de Răzvan Mazilu și pus în scenă de Teatrul German de Stat Timișoara.

Fotografiile sunt realizate de artistul timișorean Ovidiu Zimcea, absolvent al Facultății de Producție de Film din cadrul University of Westminster, Anglia. Expoziția va fi deschisă în perioada 29 iulie – 31 august 2023 și este organizată de Teatrul German de Stat Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș.

 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

1 august

- Ora 20:00-23:00 – Parcul Rozelor – TIMIȘOARA REMEMBER – Rock simfonic cu Pasărea Rock, care îi aduce pe timișoreanul Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică. Concertul va fi deschis de trupele timișorene Dragoș Moldovan Band și Melting Dice (organizator – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara)

Citește și: Pensii 2023: Se schimbă formula de calcul a pensiilor. Principalele afectate vor fi femeile

2 august 

- Ora 20:00-23:00 – Parcul Rozelor – TIMIȘOARA YOUNG – Concert Smiley, precedat de trupa timișoreană Phaser. Aceasta din urmă va prezenta un format inedit, care cuprinde piese dedicate scurt-metrajului „În pantofii mei”, un film despre bullying și despre traumele copilăriei, în regia lui Alexandru Raț. În rolurile principale: Alina Spiridon, actor-colaborator al Teatrului Național „Mihai Eminescu” și David Săracu, cunoscut din spectacolul „Cartea Junglei”, al Teatrului German de Stat din Timișoara (organizator – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara)

3 august

- Ora 9:00-10:00 – Primarul Dominic Fritz va depune o coroană la Monumentul generalului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor românești care au eliberat orașul, la 3 august 1919;

- Ora 11:00-12:00 – Piața Unirii – Ceremonial militar-religios;

- Ora 17,00 – Ședința festivă a Consiliului Local – Filarmonica Banatul Timișoara

- Ora 20:00-23:00 – Parcul Rozelor – NĂSCUT ÎN TIMIȘOARA Spectacolul folcloric al Ansamblului „Timișul”, urmat de reunirea, pe aceeași scenă, a orchestrei Ansamblului „Timișul”, coordonată de Deian Galetin, și a orchestrei simfonice „Lira”, condusă de Radu Popa. Printre soliști se numără : baritonul Giacomo Medici, Lucian Nagy, Petre Ionuțescu, Radu Pâcloiu, Attila Szabo ș.a. Invitat: Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova, la ediția din acest an a Eurovision (organizator – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara).

4 august

- Ora 21:00-22:30 – Concert al Corului Comunitar Timișoara Parcul Rozelor. Concertul se dorește să devină o tradiție a orașului, astfel încât toți cei care vor să cânte împreună cu Filarmonica Banatul (corul si orchestra) o pot face de Ziua Timișoarei. 

Anul acesta, orchestra și corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul, împreună cu cei care au răspuns apelului Filarmonicii vor interpreta Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Corul Comunitar, format din aproximativ 150 de persoane, amatori și iubitori de muzică, repetă pentru acest spectacol încă din luna februarie 2023. Repetițiile s-au desfășurat săptămânal și au fost conduse de șefii de partidă de la corul Filarmonicii sau chiar de dirijorul corului Filarmonicii, Iosif Todea.

„Oda bucuriei”, adică Partea a IV-a din Simfonia a IX-a celebrează unitatea, incluziunea și bucuria și este imnul Uniunii Europene. (organizator – Filarmonica Banatul Timișoara).

Sursă: primariatm.ro 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.