Update Ziua 495 de război în Ucraina: Volodimir Zelenski a calificat drept dificle luptele contra armatei ruse. Câți kilometri au eliberat trupele ucrainene în ultima săptămână?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 iul 2023, 14:49

Ucraina cere mai multe arme.

Sursa: https://web.facebook.com/zelenskiy.official

Pentru a putea concura cu armata rusă, Ucraina cere avioanele de luptă F-16 promis.

Update ziua 495 de război: Ucraina opune rezistență atacurilor rusești

Armata din Ucraina a reușit să opună rezistență armatei rusești, mai ales în zonele estice ale frontului, dar se confruntă cu dificultăți în zonele de nord.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat luni, 3 iulie, că trupele sale fac progrese în contraofensiva lansată pentru a recuceri teritoriile ocupate de ruși în ciuda dificultăților cu care se confruntă.

 Acesta a declarat că: „Mergem înainte, pasa cu pas! Vreau să mulțumesc tuturor celor care apără Ucraina, tuturor care conduc Ucraina spre victorie!”.

Reprezentanții de la Kiev au ținut să precizeze că militarii ucraineni au reușit să elibereze aproximativ 37,4 kilometri pătrați în ultima săptămână.

Rusia a dejucat un plan de asasinare a liderului impus de Moscova, Serghei Aksionov

Agenția rusă de stat TASS relatează că forțele de securitate ruse ar fi dejucat un complot vizând asasinarea liderului impus de Moscova în Crimeea.

Acesta ar fi urmat să fie ucis cu ajutorul unui autoturism capcană.

Potrivit FSB: "O tentativă de asasinare a șefului Republicii Criea, Serghei Aksionov, organizată de servicii speciale ale Ucrainei a fost reprimată. Atentatorul nu a avut timp să ducă la bun sfârșit intenția criminală, deoarece a fost reținută.”

Armata ucraineană este limitată în contraofensiva împotriva trupelor rusești de invazie, de aceea cere mai multe arme și avioane.

Armata rusească a folosit lovituri de artilerie asupra Kosteantînivka din regiunea Donețk.

Rusia a atacat Kosteantînivka

Ieksiy Roslov, șeful administrației militare a orașului Kosteantînivka pentru Donbas Public, a anunțat că Rusia a folosit lovituri de artilerie asupra Kosteantînivka . 

În urma acestui atac două persoane au fost rănite și mai multe clădiri au fost avariate. Unul dintre răniți, un bărbat, se află în stare gravă, în timp ce femeia se află în stare stabilă.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 494 de război în Ucraina: Kievul a fost atacat cu drone în timpul nopții. Centrala Zaporojie este în pericol

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Forțele ruse avansează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei

Rusia avansează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei, a anunțat duminică ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

Ministrul a spus că: „Inamicul avansează în sectoarele Avdiivka, Mariinka, Lyman”. Aceasta a mai declarat că: „Situația este destul de dificilă”.

De asemenea,  trupele ucrainene avansează cu „un succes parțial” pe flancul sudic al orașului Bahmut, în est, precum şi în apropiere de Berdiansk şi Melitopol, în zona sudică a frontului.

Hanna Maliar a ținut să precizeze că forțele ucrainene se confruntă cu o „rezistență intensă a inamicului”, precum şi cu câmpuri minate, şi avansează doar „treptat”.

Ucrainienii cer mai multe arme

Armata ucraineană se simte limitată în ceea ce privește contraofensiva împotriva trupelor rusești de invazie de lipsa de armament, în special de avioane de luptă, a declarat comandantul său, generalul Valeri Zalujnîi. Acesta este nemulțumit de faptul că occidentalii se plâng de progresul lent al trupelor de la Kiev.

Pentru a putea concura cu armata rusă, Ucraina are nevoie cât mai rapidă de avioanele de tipul F-16 promise.

Valeri Zalujnîi a declarat că „nu avem nevoie de 120 de avioane. Nu avem de gând să amenințăm întreaga planetă. Un număr mic va fi suficient (…) Dar sunt necesare, nu există altă soluție”. Generalul se mai plânge și de lipsa sistemelor de artilerie, în fața potopului de foc rusesc. 

Generalul armatei americane, Mark Milley, a spus că America încercă să le ofere tot sprijinul posibil.

Totuși, se pare că este nemulțumit de faptul că armata ucraineană, care se află în contraofensivă se mișcă mai greu. „Armata ucraineană, totuși, „avansează continuu - 500, 1.000, 2.000 de metri pe zi, așa ceva” a mai adăugat șeful Statului Major american.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 493 de război în Ucraina: Contraofensiva ucraineană avansează mai încet decât se preconiza. Polonia se teme de o criză a migrației din cauza trupelor Wagner din Belarus

Rusia își folosește echipamentul mai activ decât până în prezent

Potrivit comandantului unității de informații „Terra”, Mykola Volokhov, forțele ruse au început să își folosească echipamentul mai activ, ceea ce arată că aceștia au început să folosească rezervele.

Acesta a afirmat că „Ultima lună este una de progres constant pentru eliberarea pământului ucrainean de inamic, recucerirea a ceea ce a fost pierdut și deja începem să ne mutăm treptat în acele teritorii pe care nu le-am controlat de la bun”.

Duminică, 2 iulie, Volodimir Zelenski a efectuat o vizită în orașul Odesa, unde s-a întâlnit cu comandantul Marinei ucrainene, care l-a informat pe liderul de la Kiev, printre altele, despre situația din Marea Neagră.