Comandantul cecen, Evgheni Pisarenko, a fost ucis în Ucraina. Rusia vrea să organizeze alegeri locale în cele patru regiuni ucrainene controlate de Moscova.
Ucraina a atacat Rusia cu mai multe drone
Rusia a acuzat, marți, Ucraina că a lansat un atac cu drone asupra capitalei sale, Moscova, dar și a regiunii omonime. Astfel că, cel puţin trei drone au fost interceptate în spațiul aerian de deasupra regiunii Moscovei, două dintre acestea fiind la doar 30 de kilometri sud-vest de Kremlin.
Nu a fost semnalată nicio victimă. Aterizările şi decolările de pe aeroportul moscovit Vnukovo au fost restricționate timp de câteva ore, marți în zori, însă activitatea a fost reluată în condiții normale.
Mai multe curse aeriene au fost redirecționate către alte aeroporturi, pentru a evita o tragedie. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunțat ceea ce a numit un act terorist al regimului de la Kiev.
Ucraina este mulțumită de contraofensiva pe care o poartă împotriva Rusiei
Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Oleksi Danilov, a declarat: Contraofensiva ucraineană împotriva forțelor rusești de invazie a fost „deosebit de fructuoasă” în ultimele zile, iar trupele Kievului își îndeplinesc principalele sarcini.
Tot acesta a mai adăugat că: „în acest stadiu al ostilităților active (…) sarcina numărul unu e distrugerea forței de luptă, a echipamentelor, a depozitelor de combustibil, a vehiculelor, posturilor de comandă, artileriei și forțelor de apărare aeriană ale armatei ruse”.
Mai multe bombardamente rusești au avut loc în Ucraina
Rusia a bombardat din nou Ucraina peste noapte cu rachete şi drone, iar cel puţin două persoane au fost ucise în regiunea Doneţk. Potrivit apărării ucrainene, 13 din cele 17 drone lansate de ruși au fost doborâte, iar restul nu şi-au atins țintele.
Din păcate, autoritățile au anunțat şi decesul cunoscutei scriitoare ucrainene, Victoria Amelina, rănită grav în urma atacului rusesc cu rachetă de la Kramatorsk, care a vizat o pizzerie aglomerată din oraș.
Numărul morților crește astfel la 13, în timp ce Moscova neagă constant că ar ținti obiective civile.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ministrul adjunct al apărării din Ucraina afirmă că forțele ucrainene rezistă asaltului rus în est şi nord est, în timp ce avansează în sud şi în regiunea orașului Bahmut. „Lucrurile sunt încinse peste tot", a scris ministrul Hanna Maliar pe platforma de mesagerie Telegram.
Comandantul cecen Evgheni Pisarenko a fost ucis în Ucraina
Comandantul cecen Evgheni Pisarenko a fost omorât în urma conflictelor care au loc în Ucraina, potrivit anunțului făcut de către adjunctul acestuia Aptî Alaudinov.
Gruparea Ahmat, din care făcea parte Evgheni Pisarenko, a fost creată în Cecenia în primele zile ale invaziei ruse din Ucraina.
În total, aproximativ 13.000 de voluntari din diferite regiuni ale Rusiei s-au alăturat grupării până acum. Detașamentul ”Ahmat” al liderului cecen Ramzan Kadîrov a fost primul care a semnat contractul cu Ministerul rus al Apărării pe care Moscova l-a impus grupărilor de voluntari care luptă în Ucraina.
Ucrainienii cer cetățenie rusă să își apere copiii de UE
Potrivit unei propagande lansate de Rusia, ucrainienii ar cere cetățenie rusă de teamă să nu le fie luați copiii de către autoritățile europene. De fapt, lucrurile stau altfel, pentru că Moscova e cea care a răpit și deportat copii ucraineni.
Maria Lvova-Belova, reprezentată a biroului Comisarului pentru Drepturile Copilului de pe lângă președintele Federației Ruse, a declarat că: „Rusia va apăra copiii ucraineni luați de autoritățile europene. În urma problemelor nerezolvate, ucrainenii vor înțelege că trebuie să obțină cetățenia rusă.
Rusia va fi nevoită să-i ajute pe refugiații ucraineni, ai căror copii au fost luați de autoritățile de tutelă din Europa. Moscova îi poate ajuta doar pe cei care au cetățenia rusă. În rest, Rusia are puține pârghii de influență asupra situației”. Primim o mulțime de plângeri de la cetățenii ucraineni plecați în Europa ca refugiați împotriva autorităților care le iau cu forța copiii. Comisia noastră parlamentară se va ocupa de această problemă” a mai declarat Lvovoa.
Aleksei Ispolinov, expert în dreptul internațional, spune că: „Ucraina acum nu vrea să se certe cu statele europene. Pentru a ajuta cumva în această situație, este necesară chemarea ambasadorilor, trimiterea unor note diplomatice, organizarea unor proteste. Trebuie un scandal, dar Kievul nu poate face nimic acum. În aceste condiții, din disperare părinții apelează la noi”