Update: Ziua 497 de război în Ucraina: Kievul anunță noi zile de succes pe front. Rusia vrea să înlocuiască luptătorii Wagner cu cu ceceni și deținuți

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 apr 2024, 00:05

Volodimir Zelenski ar putea ajunge, joi, în Bulgaria.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Militarii ruși ar fi plasat obiecte similare unor explozibili pe acoperișul mai multor unități de putere ale centralei nucleare Zaporojie.

Președintele Ucrainei va ajunge joi în Bulgaria. Liderii NATO vor decide dacă Ucraina se va alia alianței.

Update război Ucraina: Rusia va înlocui luptătorii Wagner cu cu ceceni și deținuți

Liderii ruși și-au propus să înlocuiască luptătorii grupării Wagner cu cu ceceni și deținuți.

Astfel, un număr mare de trupe ruse au fost mutate pentru a umple gaura din linia de la Bahmut lăsată de trupele răzvrătite.

Mai multe persoane au fost rănite în Makiivka

Orașul Makiivka, ocupat de forțele ruse, a fost bombardat marți spre miercuri, seara. Mai multe persoane au fost rănite, iar una a decedat. Printre răniți se numără și doi copii.

Makiivka și alte orașe ocupate acum nouă ani din estul Ucrainei au fost vizate în mod repetat de bombardamentele Kievului.

Ucraina și-a anunțat succesele de pe front

Reprezentanții din Kiev au anunțat că ultimele zile au adus mai multe victorii armatei Ucrainei.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar a raportat câștiguri în jurul orașului Bakhmut, în timp ce Comandamentul militar din sud a declarat că forțele ucrainene au avansat cu până la 2 km în direcția Berdiansk de la Marea Azov. 

Volodimir Zelenski ajunge în Bulgaria

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski ar putea vizita Bulgaria joi, la invitația noului guvern de la Sofia. Mai

multe detalii nu le-a fost oferite presei, dar surse diplomatice citate de presa bulgară afirmă că aceasta va avea loc joi, 6 iulie. Totuși, din motive de securitate, ora exactă este ținută secretă.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Bulgaria a probat recent un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, iar premierul Nikolai Denkov a spus că Bulgaria trebuie să ajute Kievul, mai ales, cu arme și muniție.

Ministrul apărării, Todor Tagarev a vrut să menționeze că Bulgaria sa intenționează să se alăture achizițiilor europene comune de muniție. Fostul Parlament bulgar a refuzat să asculte discursul președintelui Zelenski, care vroia să ceară Bulgariei să ajute Ucraina să lupte împotriva Rusiei.

Citește și: Update Ziua 496 de război în Ucraina: Ucraina a lansat un atac cu drone asupra Moscovei. Mai multe curse aeriene au fost redirecționate către alte aeroporturi

Liderii aliați decid dacă Ucraina se va alătura NATO

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la summitul de săptămâna viitoare se va decide dacă Ucraina va adera sau nu la alianță.

Jens Stoltenberg a purtat o discuție telefonică cu președintele Volodimir Zelenski. ”A fost o conversație foarte bună despre ultimele evenimente din Ucraina și pregătirile noastre pentru summit”, a spus acesta.

Secretarului general a menționat că aliații vor lua o decizie la Vilnius cu privire la sprijinul pe termen lung, întărirea legăturilor politice și apropierea Ucrainei de NATO. Ucraina ar vrea un semnal clar că după război va deveni membru al Alianței Nord-Atlantice, iar șeful cancelariei prezidențiale avansa ideea unei invitații cu termen deschis. Anterior, șeful NATO afirmase că Ucraina nu va primi la Vilnius o invitație de aderare.

Rusia ar fi amplasat obiecte similare unor explozibili deasupra centralei nucleare Zaporojie

Armata rusă ar fi plasat obiecte asemănătoare cu explozibili la centrala nucleară Zaporojie, a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Acesta a declarat că: "Acum, întreaga lume trebuie să realizeze că securitatea comună depinde în totalitate de atenția globală acordată acțiunilor ocupanților de la centrală. Rusia ar trebui să fie clar conștientă: lumea vede ce scenarii pregătesc teroriștii și lumea este pregătită să reacționeze.

Citește și: Update Ziua 495 de război în Ucraina: Volodimir Zelenski a calificat drept dificle luptele contra armatei ruse. Câți kilometri au eliberat trupele ucrainene în ultima săptămână?

Radiațiile reprezintă o amenințare pentru toată lumea, iar o centrală nucleară trebuie să fie complet protejată împotriva oricărui incident de radiații. Diferitele națiuni ale lumii au propriile capacități de informații și alte capacități pentru a ști exact- ce se întâmplă și cine este de vină".

Tot el a mai adăugat și că: "Acum avem informații de la serviciile noastre de informații că militarii ruși au plasat obiecte similare unor explozibili pe acoperișul mai multor unități de putere ale centralei nucleare Zaporojie. Probabil pentru a simula un atac asupra centralei. Poate că au un alt scenariu. Dar, în orice caz, lumea vede- și nu are cum să nu vadă!- că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia și nimeni altcineva.

Din nefericire, nu a existat un răspuns în timp util și pe scară largă la atacul terorist asupra centralei hidroelectrice Kakhovka. Iar acest lucru poate inspira Kremlinul pentru un nou rău. Este de datoria tuturor celor din lume să îl oprească. Nimeni nu poate sta deoparte, pentru că radiațiile nu lasă pe nimeni în urmă”.