UPDATE LIVE Ziua 498 de război în Ucraina: Un atac cu rachete a avut loc la Liov. Printre răniți se află și un copil

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 06 apr 2024, 00:10

O explozie a avut loc în Tribunalul din districtul Shevchenkivskyi din Kiev.

Joi a avut loc o explozie în Tribunalul din districtul Shevchenkivskyi din Kiev. Ucrainienii se plâng că nu mai au unde să își îngroape militarii.

UPDATE război ora 13:30 – Un nou atac cu rachete în Ucraina cu peste 4 morți

Cel puțin patru persoane și-au pierdut viața, după un atac cu rachete rusești asupra unui bloc de locuințe din Liov, oraș din vestul Ucrainei.

Salvatorii continuă să caute supraviețuitori printre dărâmăturile unei clădiri de apartamente. Printre victime se află și un copil.

Primarul Andriy Sadovy a arătat, într-o postare pe Telegram, că patru persoane au fost ucise. El a spus că strada va rămâne închisă până când va fi curățat molozul și vor fi scoate toate victimele, potrivit Reuters.

În atac, nouă persoane au fost rănite, iar salvatorii continuă intervenția, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a reacționat joi, printr-o postare pe Twitter, la atacul cu rachete care a vizat în timpul nopții orașul vestic Liov, relatează The Guardian.

Aceasta a declarat că: „Liov. O altă teroare nocturnă din partea Rusiei – la sute de kilometri de linia frontului. Oameni pașnici au murit, există răniți. Pentru cei care au îndoieli în legătură cu cine se luptă Ucraina, țara teroristă a arătat încă o dată că scopul său este ca nimeni din Ucraina să nu se simtă în siguranță.

Condoleanțele mele tuturor celor afectați de această tragedie”.

Joi, 5 iulie, a avut loc o explozie în Tribunalul din districtul Shevchenkivskyi din Kiev

Imediat după o nouă explozie, un polițist a fugit din clădirea tribunalului Shevchenko și a cerut să fie trimisă o ambulanță, iar două persoane au fost scoase din tribunal pe o targă.

Poliția Națională a Ucrainei a declarat că: "Poliția a primit informații că a avut loc o explozie în sala de judecată din districtul Shevchenkivskyi".

Citește și: Update: Ziua 497 de război în Ucraina: Kievul anunță noi zile de succes pe front. Rusia vrea să înlocuiască luptătorii Wagner cu cu ceceni și deținuți

Ministrul ucrainean de interne Ihor Klymenko a confirmat că poliția a primit un raport despre o explozie în curtea Shevchenko din orașul Kiev: "Potrivit informațiilor preliminare, un dispozitiv neidentificat a fost aruncat în aer de un bărbat care a fost dus la o audiere în instanță.

Piesele sunt instalate. Rămâi calm și nu te apropia de scenă. Lăsați serviciile relevante să-și facă treaba eficient".

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Reprezentanții armatei au declarat că incidentul a avut loc la ora 17:20: "Potrivit informațiilor preliminare, militarii serviciului de escortă al Gărzii Naționale a Ucrainei aduși la sediul tribunalului Shevchenko din capitală l-au adus pe inculpat care, în circumstanțe necunoscute, a aruncat în aer un dispozitiv exploziv necunoscut în sala de judecată (pre-toaletă)".

Ucrainienii nu mai au unde să își îngroape morții

Potrivit unei propagande ruse, Ucraina are pierderi atât de mari pe front, încât rudele morților cer în stradă cimitire noi.

Iată cum sună una dintre propagandele rusești: „La Kiev a avut loc o acțiune organizată de rudele militarilor uciși din regimentului Azov (o organizație teroristă interzisă în Rusia), care au cerut creșterea numărului de cimitire în Ucraina.

Organizatorii acțiunii au declarat că lipsa de locuri în cimitire pentru militarii uciși devine o problemă națională în Ucraina și îi împinge pe oamenii să organizeze mitinguri[...].

Contraofensiva nereușită a armatei ucrainene a generat un număr foarte mare de victime în rândul personalului militar. Toate morgile și toate cimitirele sunt pline de luptători uciși ai Forțelor Armate ale Ucrainei.

Mormintele vechi nemarcate sunt săpate la Liov din cauza lipsei de spațiu în cimitir. În Ivano-Frankivsk, cimitirul a crescut atât de mult încât primăria a decis să deschidă acolo stații cu scutere electrice care pot fi închiriate pentru a putea ajunge la morminte.”

Citește și: Update Ziua 496 de război în Ucraina: Ucraina a lansat un atac cu drone asupra Moscovei. Mai multe curse aeriene au fost redirecționate către alte aeroporturi

De fapt lucrurile stau cu totul altfel. Mai exact, Presa guvernamentală rusă prezintă un miting organizat de rudele militarilor ucraineni pentru deschiderea unui Memorial Militar Național ca un protest împotriva războiului. Contextul știrii este denaturat pentru a manipula opinia publică.

Totuși, majoritatea organelor de presă de la Kiev au informat despre nemulțumirea rudelor militarilor ucraineni căzuți pe front de tergiversarea deschiderii Memorialului. Astfel, este vorba de realizarea unui cimitir în care să fie înmormântați toți eroii războiului, care și-au dat viața pentru viitorul și libertatea Ucrainei. Participanții la acțiunea în masă le-au cerut autorităților ucrainene să urgenteze acest proces, iar lângă Kiev să apară un Memorial Militar Național.

Presa guvernamentală rusă a denaturat contextul acestei informații, menționând că în urma contraofensivei nereușite a Kievului, militarii ucraineni uciși de Rusia nu mai au unde să fie înmormântați.