Update Live Ziua 502 de război în Ucraina: Armata ucraineană avansează în sud și est. Un bombardament rusesc a avut loc în orașul Orihiv

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 apr 2024, 01:30

Rusia a reușit să doboare 2 rachete în Crimeea și regiunea Rostov.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Rusia a reușit să doboare 2 rachete în Crimeea și regiunea Rostov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reușit să aducă acasă comandanții militari care au apărat Azovstal din Turcia.

Ucraina avansează în sudul și estul țării

Reprezentanții de la Kiev susțin că armata ucraineană a recucerit 14 kilometri pătrați în estul și sudul țării de la forțele ruse de invazie. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai armatei, Andrii Kovaliov, citat, luni, de agențiile internaționale de presă, precizează că „peste 10 km2 de pământ ucrainean au fost eliberați în sudul Ucrainei” şi 4 km2 au fost eliberați și „în sectorul Bahmut”, din est. 

Astfel, potrivit noilor date oferit public, Ucraina a recucerit 193 km2 suprafața totală după lansarea contraofensivei sale, la începutul lunii iunie.

Orașul Orihiv a fost bombardat de ruși

Din păcate, patru persoane au decedat în urma unui bombardament lansat de către Rusia în orașul Orihiv.

Guvernatorul regional, Iuri Malaşko, a declarat că: „Au lovit un centru de distribuire a ajutorului umanitar într-o zonă rezidențială(...)

Patru persoane au murit pe loc: trei femei, de 43, 45 și 47 de ani, și un bărbat, de 47 de ani”.

Bomba rusească a mai rănit 13 persoane, în timp ce clădirea vizată a fost complet distrusă, iar cele din jur și infrastructura civilă au fost deteriorate.

Rusia a doborât 2 rachete lansate de Ucraina

Podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia a fost închis, iar traficul rutier oprit, temporar, după ce apărarea antiaeriană a doborât duminică o rachetă de croazieră.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie, a declarat că „Traficul pe podul din Crimeea în ambele sensuri a fost oprit temporar”.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Zelenskyy îl critica dur pe președintele bulgar din cauza opoziției sale față de înarmarea Ucrainei

Totuși, la scurt timp după aceea, ministrul transporturilor din Crimeea, Nikolai Lukașenko, a declarat că traficul a fost reluat.

De asemenea, Rusia a reușit să doboare o rachetă în regiunea rusă Rostov, a declarat guvernatorul Vasili Golubev pe Telegram, transmite Reuters. Nu au existat victime.

Moscova acuză în mod regulat Ucraina de atacuri împotriva unor obiective din interiorul Rusiei în timp ce Kievul a negat acest lucru, spunând că duce un război defensiv pe propriul teritoriu.

Zelenski a repatriat mai mulți militari

Președintele Volodimir Zelenski a reușit să repatrieze mai mulți militari, care apărau zona Azov din Turcia, în Ucraina.

 Kremlinul a criticat repatrierea de către președintele Volodimir Zelenski a câtorva comandanți ucraineni, foști prizonieri la ruși și care, pe baza unui acord dintre Moscova și Kiev, urmau să rămână în Turcia până la sfârșitul

războiului. „Întoarcerea comandanților Azov din Turcia în Ucraina nu este altceva decât o încălcare directă a termenilor acordurilor existente”- susține purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dimitri Peskov.

Acesta a acuzat atât Ucraina, cât și Turcia că au încălcat termenii acestor acorduri. Președinția ucraineană a confirmat că, după „negocieri cu partea turcă”, a obținut întoarcerea acestor membri ai regimentului Azov, demonizat în Rusia.  Cinci comandanți, pe care Zelenski îi numește „supereroi”, fuseseră transferați în Turcia și urmau să rămână acolo, „în siguranță absolută și în condiții confortabile”, până la „sfârșitul războiului”.

Citește și: Erdogan se pronunță în favoarea aderării Ucrainei la NATO?

Peste 9000 de civili au fost uciși în războiul dintre Ucraina și Rusia

ONU a anunțat numărul victimelor din războiul purtat de Rusia în Ucraina.  Peste 9.000 de civili, inclusiv 500 de copii, au fost uciși de la declanșarea acesteia, pe 24 februarie 2022- a anunțat Misiunea Națiunilor Unite pentru Monitorizarea Drepturilor Omului în Ucraina, citată de agențiile internaționale de presă. „Astăzi marcăm o altă piatră de hotar sumbră în (acest) război, care continuă să genereze un bilanț oribil”.

NATO a transformat Vilnius într-o fortăreață apărată cu armament avansat pentru a-i proteja pe președintele american Joe Biden şi pe ceilalți lideri ai alianței care se vor întâlni săptămâna viitoare la doar 32 km de gardul de frontieră al Lituaniei, acoperit cu sârmă ghimpată, cu aliatul Rusiei, Belarusul, relatează Reuters.

Rusia a cerut ca NATO să discute despre nucleara Zaporojie.

Șeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, care în decembrie anul trecut a fost numit la conducerea campaniei ruse din Ucraina, ar fi fost îndepărtat de la comanda războiului. Totuși, nu există nici o confirmare până în prezent despre acest subiect.