Rușii au fost atacați de către Ucraina cu propriile lor arme, iar Vladimir Putin s-a întâlnit cu Evgheni Prigojin și au stat la discuții mai bine de trei ore.
Europa s-ar putea confrunta cu „consecințe catastrofale” dacă războiul din Ucraina escaladează
Diplomații ruși au avertizat că Europa va fi prima care se va confrunta cu "consecințe catastrofale" dacă războiul din Ucraina escaladează.
Sergei Gavrilov, politician rus, a declarat că: "În cazul escaladării conflictului- şi la asta duc acţiunile nesăbuite ale Washingtonului- ei (europenii) vor fi primii care se vor confrunta cu posibile consecințe catastrofale".
Ambasadorul Moscovei în Belgia, Aleksandr Tokovinin a declarat că politica NATO faţă de Rusia crește riscul unui conflict direct între membrii blocului nord-atlantic şi Moscova.
De asemenea, acesta a acuzat SUA de împingerea către o astfel de escaladare în timp ce la Vilnius, în capitala Lituaniei, se deschide marți un summit al liderilor NATO care va aborda amenințările Rusiei
Ucraina a respins un atac cu drone al rușilor
Apărarea ucraineană a reușit să distrugă 26 din cele 28 de drone kamikadze lansate de ruși peste noapte asupra Ucrainei. Totodată, a fost doborât un elicopter inamic, fără să i se precizeze tipul şi trei drone de recunoaștere. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele aeriene au lansat 15 lovituri în zone cu concentrări de personal, arme şi echipament ale rușilor.
Vladimir Putin s-a întâlnit pe ascuns cu Evgheni Prigojin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat timp de aproape 3 ore, la Kremlin, cu Evgheni Prigojin și alți 35 de comandanți Wagner. Întâlnirea ar fi avut loc pe data de 29 Iunie, adică la 5 zile după încercarea de rebeliune a mercenarilor Wagner, care aproape au ajuns la Moscova.
Dmitri Peskov a spus că Vladimir Putin le-ar fi făcut noi oferte suplimentare de angajare oamenilor lui Prigojin după ce mercenarii l-au asigurat pe liderul rus că îl vor susține în continuare.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Rusia a fost atacată de ucraineni cu propriile lor arme
Armata ucraineană a atacat-o pe cea rusească cu o armă termobarică pe care aceștia au capturat-o, cel mai probabil, toamna trecută în Balakliia.
Arma a fost folosită pentru a ataca pozițiile rușilor în apropierea localității Tors'ke, din regiunea Donețk.
Liderii de la Kiev au declarat că „Forțele ucrainene folosesc un MRL termobaric rusesc TOS-1A capturat pentru a lovi pozițiile rusești în afara Tors'ke, regiunea Donețk.
Sistemul a fost capturat toamna trecută în Balakliyia împreună cu muniția necesară.”Bulgaria vrea să ajute Ucraina
Volodimir Zelenski a vizitat zilele trecute Bulgaria fiind astfel, cea de-a 13-a vizită efectuată în afara Ucrainei de liderul de la Kiev de la începutul războiului și una din puținele din Balcani.
Această vizită nu a avut un scop clar, declarat oficial. Președintele Ucrainei a sosit la Sofia la scurt timp după prânz la bordul unui avion privat care a decolat de la Chișinău.
Zelenski s-a întâlnit cu premierul Nikolai Denkov. În contextul vizitei lui Zelenski, premierul bulgar a declarat că lustrația informatorilor ruși din cadrul serviciilor de informații și securitate bulgare este iminentă. De asemenea, într-un interviu recent pentru Politico, publicat pe 6 iulie, Denkov a declarat că Bulgaria „a rămas prea mult timp indiferentă” vizavi de amestecul Rusiei în afacerile interne ale Bulgariei.
Guvernul Bulgariei și-a anunțat intenția de a limita influența Rusiei prin numirea lui Todor Tagarev la conducerea Ministerului Apărării. Tagarev este un cunoscut expert militar și un critic vehement al imixtiunilor Moscovei la Sofia.
Citește și: Zelenskyy îl critica dur pe președintele bulgar din cauza opoziției sale față de înarmarea Ucrainei
Astfel, vizita lui Volodimir Zelenski poate fi considerată o victorie pentru coaliția pro-occidentală de la guvernare, supusă presiunilor din partea partidelor pro-ruse și a președintelui Rumen Radev.
Ucraina are nevoie de susținerea acestei țări pentru a putea adera la NATO.
NATO a scurtat calea de aderare la alianță a Ucrainei
NATO a decis să renunțe la Planul de Acțiune pentru aderarea Ucrainei la alianță.
Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba a declarat că: „În urma unor discuții intense, aliații NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea aderării Ucrainei. Salut această decizie mult așteptată care scurtează calea noastră către NATO”.