Update Live Ziua 505 de război în Ucraina: Rusia ar putea recurge la arme nucleare dacă Ucraina primește avioane de luptă americane. Armata rusă a pierdut doi generali în războiul din Ucraina

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 iul 2023, 13:31

Rusia amenință cu război mondial.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Dmitri Medvedev: „Al Treilea Război Mondial e tot mai aproape”.

Soldații ruși au capturat un blindat american Bradley, iar Rusia amenință lumea cu război mondial. Joe Biden susține că Ucraina nu va intra în NATO prea curând.

Rusia ar putea recurge la arme nucleare

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, afirmă că Rusia consideră dotarea armatei ucrainene cu avioane de luptă americane ca o amenințare din sfera nucleară.

Serghei Lavrov a spus că un exemplu de situaţie extrem de periculoasă ar fi planurile Statelor Unite de a transfera aparate F-16 regimului de la Kiev, iar acest lucru ar putea forța

Rusia să recurgă la acest gest. Acesta a mai precizat că Rusia a informat puterile nucleare, Statele Unite, Marea Britanie şi Franța că nu poate ignora capacitatea acestor aeronave de a purta arme nucleare.

Conform doctrinei nucleare semnate de Vladimir Putin în urmă cu doi ani, Rusia poate folosi arme nucleare pentru a răspunde sau preveni un atac nuclear, ca reacție la un atac care i-ar slăbi capacitățile nucleare, sau în cazul unui atac convențional care amenință existența însăși a statului rus.

Volodimir Zelenski insistă de mai multă vreme să primească avioane occidentale şi arme cu rază lungă de acțiune pentru alungarea forțelor de ocupație, dar SUA nu a dat frâu liber cererii acestuia, până în prezent.

Rusia a pierdut doi generali în războiul împotriva Ucrainei

Un general rus a anunțat că a fost demis din funcție după ce a ales să raporteze conducerii militare a Rusiei despre situația dificilă de pe frontul din Ucraina, unde a spus că soldații ruși au fost sabotați de erorile comandanților de frunte.

Generalul-maior Ivan Popov care a condus Armata 58 Combinată a anunțat că:  “Nu aveam dreptul să mint în numele camarazilor mei de arme căzuți, așa că am subliniat toate problemele existente”.

Conform acestuia lipsa sistemelor anti-artilerie adecvate şi de recunoaștere a sporit numărul soldaților ruși uciși.

De asemenea, Oleg Tsokov, general rus, a murit în Ucraina, fiind ucis de o rachetă britanică Storm Shadow cu care ucrainenii au lovit un hotel locuit de comandanți militari ruși în orașul Berdeansk.

Rusia amenință cu al treilea război mondial

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comentat cu privire la summitul NATO spunând că: “Al Treilea Război Mondial e tot mai aproape”.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Fostul președinte american Donald Trump a atacat decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie, măsură care, a spus el, duce către cel de-Al Treilea Război Mondial, în timp ce actualul președinte, Joe Biden, susține că admiterea Ucrainei în Alianță este improbabilă în viitorul apropiat, întrucât ar plasa NATO în război cu Rusia. Acesta a ținut să mai precizeze că Vladimir Putin a crezut că NATO se va rupe după invazia Rusiei în Ucraina, însă „a greșit”, adăugând că Alianța este „mai puternică și mai unită ca niciodată”.

Citește și: Update Live Ziua 504 de război în Ucraina: Occidentul prezintă, miercuri, un plan de angajamente pe termen lung pentru securitatea Ucrainei. Donald Trump nemulțumit de decizia luată de SUA de a ajuta Ucraina

Rușii au capturat un blindat american Bradley

Armata rusă a reușit să captureze un blindat american Bradley, model M2A2, abandonat în stare aproape intactă de soldații ucraineni.

Serghei Şoigu a anunțat că, de la începutul lunii iunie, rușii au distrus 12 blindate de luptă Bradley, produse în SUA.

Mai multe imagini în care apar soldații ruși, din detașamentul Kerch, care se laudă că au capturat blindatul american Bradley şi îi mulţumesc preşedintelui Volodimir Zelenski pentru mașină, au fost surprinse de pe frontul din Ucraina.

Ucraina a primit până la 124 de vehicule de luptă Bradley, conform unui articol publicat de Forbes pe 18 iunie 2023, la momentul respectiv, site-urile de informaţii open-source documentau că ucrainenii au pierdut 17 blindate Bradley, dintre care cinci au fost distruse complet, în timp ce restul erau fie parțial avariate, fie abandonate. 

De asemenea, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a lăudat în timpul unei conferințe de presă desfășurate marți la Moscova că începând cu 4 iunie, forțele armate ale Ucrainei au pierdut peste 26.000 de militari și peste 3.000 de piese de echipament militar. 

Acesta a declarat că: "Pierderile inamicului, începând cu 4 iunie, au ajuns la peste 26.000 de militari și 3.000 piese de armament".

Tot el a mai precizat că de la începutul lunii iunie, trupele ruse au distrus 21 de avioane, 5 elicoptere, 1.244 de tancuri și blindate, inclusiv 17 tancuri Leopard, de fabricație germană, cinci tancuri AMX, produse de Franța și 12 blindate de luptă Bradley, produse în SUA.

Conform unui bilanț realizat de liderii ruși, forțele ruse au eliminat 914 echipamente speciale automate, două sisteme de apărare aeriană, 25 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) şi 403 tunuri de artilerie și aruncătoare de bombe.

Citește și: Update Live Ziua 503 de război în Ucraina: Rusia amenință Europa că se va confrunta cu „consecințe catastrofale”. Ucraina a respins un atac cu drone al rușilor

Emmanuel Macron înțelege cerințele Ucrainei

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat miercuri, la finalul summitului de la Vilnius, că înțelege cerințele omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, subliniind că, deşi NATO nu a fixat un termen clar, a confirmat parcursul Ucrainei în sensul integrării.