Președintele Americii, Joe Biden, nu este de acord ca o țară să adere la NATO atâta timp cât este în război. Parlamentul European a aprobat utilizarea a până la 500 de milioane de euro în scop militar.
Peste cinci milioane de refugiați ucraineni în România
Peste 5 milioane de ucraineni au intrat în România de la începerea războiului, conform datelor furnizate de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
Potrivit comunicatului: „Joi, pe sensul de intrare în România, au fost 147.517 de persoane, dintre care 17.503 de cetățeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (cu două săptămâni înainte ca armata rusă să le invadeze țara – n. red.), la nivel naţional, au intrat în România 5.016.340 cetățeni ucraineni”.
De asemenea, numărul cetățenilor ucraineni care s-au angajat în România după declanșarea războiului a atins, luna trecută, un nou record, potrivit ministerului Muncii de la București.
Mercenarii Wagner nu mai participă la operațiunile de luptă
Reprezentanții de la Pentagon au anunțat că mercenarii grupării paramilitare rusești Wagner nu mai participă „în mod semnificativ” la operațiunile de luptă din Ucraina invadată.
Statele Unite consideră că „majoritatea” luptătorilor Wagner se află încă în teritoriile ucrainene din ocupate de Rusia. Armata rusă a anunțat că a primit de la grupul Wagner peste 2.000 de echipamente militare, 2.500 de tone de muniție și 20.000 de arme de calibru mic. Patronul mercenarilor, Evgheni Prigojin, acceptase să predea trupelor regulate armamentul oamenilor săi, după abandonarea rebeliunii sale de o zi, de pe 24 iunie.Nici o țară nu va intra în NATO dacă se află în război
Președintele Americii, Joe Biden, a anunțat la o conferința de presă că „În primul rând, nimeni nu se poate alătura NATO cât timp un război este în desfășurare, în care este atacată o țară NATO, fiindcă asta garantează că suntem într-un război și suntem într-un al treilea război mondial”.
„Discuția nu este despre dacă ar trebui să se alăture [NATO] sau nu, ci despre când se pot alătura iar ei vor intra în NATO” a mai spus acesta, adăugând că adăugând apoi că președintele rus Vladimir Putin a pierdut deja războiul pe care l-a început și că acesta
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
De asemenea, Biden a ținut să precizeze că NATO va apăra „fiecare centimetru” al alianței și că Statele Unite își vor menține angajamentele ferme față de aceasta, indiferent ce se va întâmpla pe scena politică americană. „Garantez absolut asta”, a spus el.
În prezent, după aderarea Finlandei la NATO în luna aprilie doar Suedia a rămas în afara alianței dintre statele prezente, însă și ea participă de ani de zile la exercițiile militare ale NATO.
Președintele turc Recep Erdogan a declarat miercuri că se așteaptă ca parlamentul turc să ratifice aderarea Suediei la alianță în toamna acestui an, în noua sesiune legislativă, după ce guvernul său a renunțat la obiecțiile față de intrarea țării nordice în NATO.
Declarațiile președintelui american au venit la doar o zi după încheierea summitului NATO de la Vilnius în timpul căruia aliații nu au reușit să ajungă la un consens privind o cale pentru aderarea rapidă a Ucrainei la alianță, dar i-au promis noi arme și au renunțat la unul dintre obstacolele în vederea acceptării țării vecine ca stat membru.
UE va utiliza 500 de milioane de euro în scop militar
Parlamentul European a anunțat că se va utiliza până la 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru a finanța capacitățile blocului de a produce muniție, cum ar fi obuze și rachete sol-sol.
Legea permite guvernelor să folosească bani din fondul de redresare post-pandemică pentru a investi în sectorul apărării.
Legea a atras însă și critici, deoarece schimbă destinația unor sume de la alte proiecte, precum cele ecologice și digitale.