Update Live Ziua 511 de război în Ucraina: Ucraina respinge ideea de pace abstractă. SUA a vândut Rusiei, chiar și după invadarea Ucrainei, echipamente petroliere

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 19 iul 2023, 12:46

În Ucraina au avut loc, marți, mai multe alerte aeriene.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a fost într-o continuă activitate marți, 18 iulie. Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a cerut permisiunea de la CPI să nu îl aresteze pe Putin.

Dmitro Kuleba a respins ideea de "pace abstractă" din partea unor țări 

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a anunțat că respinge apelurile la o "pace abstractă": „Auzim mereu apeluri la o pace abstractă, dar cele mai multe dintre ele nu vizează cu adevărat pacea, ci altceva”.

Conform ministrului, atunci când cineva cere Kievului să se așeze la masa negocierilor şi să pună capăt războiului, „ceea ce spune de fapt este că Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze pământul pe care l-a furat şi să continue să ucidă, să tortureze, să violeze şi să intimideze oamenii din teritoriile ocupate”.

Acesta a mai declarat că: „Alţii spun cu cinism că Ucraina prelungește războiul.

Ceea ce spun ei de fapt este că Ucraina ar trebui să se predea şi să lase Rusia să îşi finalizeze genocidul cât mai repede posibil”.

SUA a vândut către Rusia echipamente petroliere de sute de milioane de dolari

Chiar dacă Rusia a invadat Ucraina, SUA a continuat furnizarea către liderii Moscovei a unor echipamente petroliere de sute de milioane de dolari, timp de mai multe luni de zile, ajutând astfel la menținerea în funcțiune a unui sector vital al economiei rusești.

Mai exact, Rusia a importat 5.500 de echipamente în valoare de peste 200 de milioane de dolari de la primele cinci firme americane din sector, în primul rând de la SLB, Baker Hughes şi Halliburton, în cele 12 luni care au trecut de la debutul invaziei rusești în Ucraina, în luna februarie 2022.

Rusia a lansat mai multe atacuri aeriene în Ucraina

Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată marți, 18 iulie, în zona Odesa (sud, la Marea Neagră), o zonă cheie pentru exportul de cereale, după ce acordul pe această temă cu Rusia invadatoare a expirat în ajun. Un oficial al administrației regionale, Serghei Bratciuk, a declarat că: „Odesa. Operațiunile de luptă (…) continuă".

Conform comandamentului operațional ucrainean, „inamicul atacă regiunile sudice cu vehicule aeriene fără pilot”.

Citește și: Mai multe avioane rusești au fost interceptate de către piloții români. NATO avertizează Rusia

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Guvernatorul regional Oleg Kiper a anunțat că Sudul Ucrainei este vizat de „atacuri cu drone” și a cerut populației să rămână în adăposturi. Alerte aeriene au fost emise marți dimineața, practic, în toată țara: regiunile Odesa, Mikolaiv, Herson și Zaporojie, toate din sud, precum și în Donețk (sud-est), Harkov (est), Dnipropetrovsk (centru-est), Poltava (est), Kirovograd (centru) și Cerkasi (centru).

Cyril Ramaphosa a cerut permisiune de la CPI să nu-l aresteze pe Vladimir Putin

Africa de Sud urmează să găzduiască luna viitoare un summit al națiunilor BRICS- Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, la care sunt așteptați să participe toți șefii de stat din acele țări.

Astfel că, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a cerut permisiune de la Curtea Penală Internațională să nu-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, în cadrul summitului națiunilor BRICS, deoarece acest lucru ar echivala cu o declarație de război.

Curtea Constituțională a emis un mandat de arestare pentru liderul Rusiei, acuzându-l de crima de război de deportare a copiilor ucraineni în Rusia, iar Africa de Sud, în calitate de membru al CPI, este obligată să-l aresteze dacă se prezintă la summit.

Ramaphosa a declarat că a inițiat proceduri la CPI în temeiul articolului 97, în care statele pot pleda că nu trebuie să efectueze o arestare din cauza problemelor care o împiedică să facă acest lucru.

Acesta a spus că nu poate da mai multe detalii legat de aceste proceduri: „Africa de Sud are probleme evidente cu executarea unei cereri de arestare și predare a președintelui Putin”.

Acesta a mai menționat că „Rusia a precizat clar că arestarea președintelui în exercițiu ar fi o declarație de război”.

Aliatul lui Putin, Dmitri Medvedev, a spus că orice încercare de arestare a lui Putin ar echivala cu o declarație de război.

Citește și: Update Live Ziua 510 de război în Ucraina: Infrastructura portuară de la Odesa a fost bombardată cu rachete rusești

Rusia a crescut vârsta maximă pentru armată

Camera Inferioară a Parlamentului Rusiei a adoptat o lege care crește cu cinci ani vârsta maximă pentru mobilizarea în serviciul militar. Astfel, Legea permite ca cei care şi-au încheiat stagiul militar obligatoriu şi nu au alte angajamente să fie detașați în armată până la vârsta de 40, 50 sau 55 de ani, în funcţie de categoria pe care o ocupă în cadrul armatei.

Rusia a ridicat mai limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu de la 27 la 30 de ani și a luat măsuri pentru ca tinerilor să le fie mai greu să evite recrutarea.