Update Live Ziua 512 de război în Ucraina: Rusia este bănuită că plănuiește atacuri asupra navelor comerciale din Marea Neagră. Inteligența artificială este implicată în războiul din Ucraina

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 iul 2023, 13:08

Vladimir Putin refuză participarea sa la summitul BRICS din Africa de Sud.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Vladimir Putin refuză participarea sa la summitul BRICS din Africa de Sud.

Președintele Rusiei nu va participa în Africa de Sud la summitul Brics. Miercuri, a izbucnit un incendiu în zona Crimeei, anexată de Moscova.

Rusia plănuiește atacuri asupra navelor comerciale din Marea Neagră

Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite, este de părere că Rusia plănuiește atacuri asupra navelor comerciale care transportă cereale din Ucraina pe Marea Neagră.

Acesta a declarat că „armata rusă își poate extinde” lista de ținte de la infrastructura pentru cereale a Ucrainei la „ nave civile”.

Hodge a intrat în posesia unor informații secrete, iar potrivit acestora: „Rusia a amplasat noi mine în apropierea porturilor ucrainene”.

Moscova însăși a anunțat că va considera drept țintă militară orice navă care se îndreaptă către porturile ucrainene prin care se exportă cereale.

Inteligența artificială va fi implicată în războiul din Ucraina

Inteligența artificială ajută la identificarea soldaților ruși, stabilirea de noi ținte și interceptarea comunicațiilor inamicului, potrivit Annei Wittenberg.. Folosirea diferitelor forme de AI a ridicat și multe semne de întrebare cu privire la adaptarea normele în materie de drept internațional umanitar vizavi de conflictele armate.

Pe website-ul companiei americane Clearview AI ministrul transformării digitale a Ucrainei, Mihailo Fedorov apare scris că „Un bărbat care pretindea că face parte din armata noastră a fost găsit într-un spital.

Susținea că este în stare de șoc în urma bombardamentelor, că a fost traumatizat și nu-și mai aduce aminte nimic. Doctorul său ne-a trimis o poză cu el, pe baza căreia l-am putut identifica în doar câteva minute. I-am găsit profilul pe o rețea de socializare și am aflat că este de fapt soldat rus. În mod evident, a fost tras la răspundere”.

Încă de la începutul războiului, Fedorov caută modalități de a pune tehnologiile de ultimă generație în slujba statului.

Vladimir Putin, nu va participa la summitul așa-numitului BRICS

Potrivit autorităților locale, liderul de la Moscova, Vladimir Putin, nu va participa la summitul așa-numitului BRICS, programat pentru sfârșitul lunii august, în Africa de Sud, la Johannesburg. Anunțul pune capăt câtorva luni de speculații și-i eliberează de o dilemă spinoasă pe responsabilii de la Pretoria, care conduc grupul BRICS (Africa de Sud, Brazilia, China, India și Rusia) și care au refuzat să condamne invazia rusă din Ucraina.

Citește și: Update Live Ziua 511 de război în Ucraina: Ucraina respinge ideea de pace abstractă. SUA a vândut Rusiei, chiar și după invadarea Ucrainei, echipamente petroliere

Președintele rus este vizat, din luna martie, de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru crime de război – în speță, „deportarea” copiilor din Ucraina invadată.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Astfel, Federația Rusă va fi reprezentată la summit de ministrul de Externe, Serghei Lavrov – a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya, într-o declarație preluată de media internaționale. Arestarea lui Putin ar fi o „declarație de război” la adresa Rusiei și ar amenința „securitatea, pacea și ordinea statală” în Africa de Sud, potrivit lui Ramaphosa, pe fondul unei dezbateri naționale asupra acestui subiect.

Acesta a mai menționat că „Rusia a precizat clar că arestarea președintelui în exercițiu ar fi o declarație de război”.

Aliatul lui Putin, Dmitri Medvedev, a spus că orice încercare de arestare a lui Putin ar echivala cu o declarație de război.

Pe un teren militar rusesc din Crimeea a izbucnit un incendiu

Miercuri, 19 iulie, a izbucnit un incendiu pe un teren militar din estul peninsulei ucrainene Crimeea, anexată în 2014 de Moscova.

Guvernatorul instalat de ruși, Serghei Aksionov, a anunțat că „Este planificată evacuarea temporară a locuitorilor din patru localități adiacente câmpului militar din raionul Kirovski. Este vorba de peste 2.000 de persoane".

Acesta a mai precizat că o porțiune de autostradă, care leagă portul Kerci, din estul Crimeei, de Sevastopol, în sud-vest, a trebuit să fie închisă din cauza incendiului.

Președintele parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, a spus că odată ce incendiul va fi stins, locuitorii evacuați nu se vor putea întoarce acasă timp de două-trei zile. 

Citește și: Mai multe avioane rusești au fost interceptate de către piloții români. NATO avertizează Rusia

MI6 a racolat ruși pentru a spiona pentru Marea Britanie

Sir Richard Moore, șeful MI6, îi încurajează pe rușii dezamăgiți de războiul declanșat de Rusia în Ucraina să defecteze și să lucreze pentru spionajul britanic. Tot mai mulți ruși sunt îngroziți de modul în care armata din care fac parte a ajuns să pârjolească orașele din Ucraina.

Moore a declarat că: "Ei se uită îngroziți cum soldații lor devastează o țară asemănătoare cu a lor".

"Ne vom ocupa de aceștia cu discreția și profesionalismul pentru care serviciul meu este renumit. Secretele lor vor fi întotdeauna în siguranță cu noi", a mai precizat acesta.

Acesta a mai precizat că "Ei știu în inimile lor că argumentele lui Putin pentru a ataca o națiune slavă vecină sunt false, o miasmă de minciuni și fantezii. Îi invit să facă ceea ce și alții au făcut deja în ultimele 18 luni și să se alăture nouă".