Rusia a lansat un atac cu rachete, duminică noaptea, asupra Odesei. Ucraina a reușit să recâștige 50% din teritoriul capturat de Rusia.
Ucraina a eliberat 16 km pătrați de la armata rusă
Liderii de la Kiev au anunțat luni, 24 iulie, că Ucraina a reușit să elibereze 16 km pătrați de la armata rusă.
Viceministrul Apărării în guvernul de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat că: „În cursul săptămânii (...), în
Rușii au susținut, la rândul lor, că au avansat ușor în această zonă și că au preluat controlul unei gări.
Un depozit de muniții din Rusia a fost lovit de drone ucrainene
Guvernatorul instalat de Moscova în peninsula anexată Crimeea, Serghei Aksionov, a anunțat că un depozit de muniție a fost lovit de drone ucrainene.
Traficul feroviar a fost oprit în district, iar cel rutier suspendat pe axa care leagă Djankoi de Simferopol, capitala regională.
Rusia a atacat, din nou, portul din Odesa
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi 19 au fost rănite la Odesa într-un nou atac rusesc cu rachete, sâmbătă spre duminică noaptea. Din păcate printre răniți se află și 4 copii. Autoritățile locale au anunțat că a fost cel mai vast atac de până acum.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că atacul terorist rus asupra Odesei va primi un răspuns.
Acest atac a deteriorat infrastructura civilă, clădiri rezidențiale şi o catedrală ortodoxă, din centrul istoric al orașului, inclus în patrimoniul UNESCO. Forțele aeriene ucrainene raportează că sudul ţării a fost vizat de un atac combinat cu rachete de croazieră şi supersonice.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ucraina a recuperat aproximativ 50% din teritoriul pe care Rusia l-a
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat că Ucraina a recuperat aproximativ 50% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat de la începutul războiului anul trecut, deși contraofensiva Kievului se va prelungi câteva luni.
„Acestea sunt încă zile relativ timpurii ale contraofensivei. Este greu...Nu se va desfășura în următoarea săptămână sau două.
Cred că va mai dura câteva luni", a precizat Antony Blinken.Conform evaluărilor realizate de SUA, cel puțin 25 de monumente arhitecturale din orașul ucrainean Odesa au fost avariate de rachetele rusești peste noapte, potrivit informațiilor preliminare ale unui oficial local.
Biden nu se grăbește să îi trimită Ucrainei rachetele ATACMS
Deși Ucraina face presiuni mari asupra SUA, americanii nu se grăbesc să le furnizeze rachete de tipul ATACMS.
Oficialii americani au declarat că nu a existat nicio discuție de fond pe această temă de luni de zile. Totuși, liderii americani au fost de acord să furnizeze Ucrainei muniții cu dispersie, o decizie controversată, criticată mai ales de organizațiile internaționale pentru drepturile omului care se tem că viețile civililor vor fi puse în pericol.
Cu toate acestea, Ucraina își dorește rachete în valoare de 1,5 milioane de dolari fiecare, cântărind două tone, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 de km, pentru a lovi bazele rusești din spatele liniilor de inamice.
Joe Biden, spunea în luna mai că posibilitatea de a furniza sistemul de rachete tactice ATACMS al armatei americane este „încă în joc", chiar dacă anterior negase această variantă.
Tot președintele american spunea în luna iulie că ia în considerare autorizarea transportului către Ucraina a unor rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, pe care Kievul le solicită să-şi consolideze contraofensiva împotriva Rusiei, dar liderul american susține că alta este prioritatea.
„Dar (ucrainenii) au deja echivalentul (rachetelor tactice) ATACMS. Ceea ce avem nevoie cel mai mult sunt obuzele de artilerie, iar acestea sunt insuficiente. Lucrăm la asta”, a precizat prședintele Biden.
Gigantul american de armament Lockheed Martin, care dezvoltă PrSM, încă mai fabrică 500 de ATACMS în fiecare an, dar toată această cantitate este destinată vânzării către alte țări.