Update Live Ziua 517 de război în Ucraina: Armata rusă a distrus două drone ucrainene. Serghei Șoigu merge în Coreea de Nord

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 25 iul 2023, 12:50

Un atac cu drone a avut loc în apropierea frontierei cu România.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Mai multe atacuri cu drone au avut loc în porturile Ismail și Reni, în apropierea graniței cu România.

Rusia a atacat din nou Odesa, iar o explozie s-a produs în apropierea graniței cu România.

Armata rusă a distrus două drone care au atacat vasul de patrulare din Marea Neagră

Armata rusă a anunțat, marți, că a reușit să distrugă două drone ucrainene, care au atacat unul dintre vasele de patrulare din Marea Neagră. Acestea au fost „distruse cu armamentul navei rusești, la o distanță de de 1000 și 800 de metri”, potrivit ministerului rus al Apărării.

Dronele navale  operează la suprafața apei, fără echipaj, controlate de la distanță.

Serghei Șoigu merge la Phenian

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, va merge în vizită în Coreea de Nord, pentru a participa la ceremoniile care marchează cea de-a 70-a aniversare a armistițiului în războiul ce a condus la divizarea peninsulei coreene.

Kim Jong Un a promis „sprijinul deplin” al Phenianului pentru Moscova, ale cărei trupe au invadat Ucraina. Acesta

i-a trimis un mesaj lui Vladimir Putin prin care laudă „hotărârea și conducerea bună” ale acestuia, care contracarează „amenințările tot mai mari din partea forțelor ostile.

Mai multe atacuri cu drone în apropierea României

Un atac rusesc cu drone a lovit o infrastructură portuară ucraineană în regiunea Odesa (sud) şi a distrus un hangar cu grâne.

Luni, 24 iulie, o explozie puternică s-a produs în apropierea României.

Rachete și drone ar fi lovit porturile Reni și Ismail, situate pe Dunăre, în apropierea graniței româno-ucrainene. 

Citește și: Update Live Ziua 516 de război în Ucraina: Ucraina a mai eliberat 16 km pătrați de la ruși. Un depozit de muniții rusești a fost lovit de drone ucrainene

Atacul rușilor a vizat rezervoare petroliere, depozite cu arme și echipamente NATO.

Rachetele au lovit și un depozit de cereale, patru angajați fiind răniți în atacul din războiul din Ucraina.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Reprezentanții Ministerului Apărării din România au emis un comunicat în care se fac o serie de precizări cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre.

Reprezentanții MAPN au reacționat: „Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă

și elemente din infrastructura critică a Ucrainei. În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”.

Ce reacție a avut președintele României Klaus Iohannis cu privire la acest incident?

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut prima reacție legat de atacul rușilor de la granița cu România. Acesta a declarat că „Condamn cu fermitate recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe #Dunăre, foarte

aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din #Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală”.

Tot la București, premierul Marcel Ciolacu a declarat că țintirea obiectivelor de infrastructură portuară este încă o dovadă a intenției Rusiei de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, ceea ce destabilizează grav securitatea alimentară mondială.

Atacul a durat aproximativ 4 ore și s-a soldat cu șase persoane rănite și cu distrugerea unui rezervor de depozitare a cerealelor și avarierea altor elemente de infrastructură.

Citește și: Uniunea Europeană îi va acorda României 400 de milioane de euro pentru ajutorul acordat Ucrainei

Trei drone au fost distruse de către forțele aeriene.

Reprezentanții Ministerului Apărării au anunțat că România continuă să implementeze măsuri de vigilență în spațiul național terestru, maritim și aerian. De asemenea, statele membre NATO vor consolida apărarea comună pe întreg flancul estic.

Reprezentanții Ministerului Apărării au anunțat că: „Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate. Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate și cu cele din NATO, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței și libertății de navigație în zona de responsabilitate din Marea Neagră”.