Un atac rusesc cu rachete a avut loc în zona Dnipro din Ucraina. România vrea să urgenteze extinderea rutelor de tranzit pentru cerealele din Ucraina.
Atac cu rachete rusești în zona Dnipro
Minim nouă persoane au fost rănite într-un atac rusesc cu rachete asupra unui bloc de apartamente și a unei clădiri a serviciului de securitate (SBU) din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, conform autorităților locale.
Serghei Kruk, de la serviciile de urgență ucrainene, a precizat că: „În prezent, suntem la curent cu nouă răniți, inclusiv doi copii”.
Volodimir Zelenski, a scris, pe Telegram, că „rachetele rusești au semănat din nou teroare” și a promis că Moscova va fi „pedepsită”.
Totuși autoritățile ruse au anunțat interceptarea a două rachete ucrainene în sud-vestul țării. Resturile uneia dintre acestea au rănit cel puțin 16 persoane în orașul Taganrog, în apropiere de granița cu Ucraina.
Rușii au doborât o dronă ucraineană
Vineri, 28 iulie, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că Ucraina a operat un atac cu dronă, care nu a provocat pagube sau victime: „În timpul nopții(...),
drona a fost doborâtă de forțele ministerului Apărării”.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Atât Moscova cât și regiunea omonimă, situate la peste 500 de kilometri de granița cu Ucraina, au fost, deja, vizate de atacuri cu drone.
Pe data de 4 iulie 2023, cinci drone au fost doborâte în regiunea Moscova. La acea dată a perturbat operațiunile de pe Vnukovo, unul dintre cele trei mari aeroporturi internaționale ale capitalei.România va urgenta extinderea rutelor de tranzit pentru cerealele ucrainene
România a anunțat că o rută cheie pentru exportul cerealelor ucrainene este în curs de extindere, după ce Rusia s-a retras din acordul pentru transportul în siguranță pe Marea Neagră și amenință să atace navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene.
De asemenea, țara noastră a anunțat că este gata să dezvolte rutele terestre și fluviale, pe lângă accesul spre portul Constanța. Țara a facilitat deja tranzitul a peste 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, aproximativ jumătate din cantitatea transportată pe așa-numitele căi de solidaritate de la începutul invaziei Rusiei.
Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a precizat că: ”Suntem în contact strâns cu Ucraina pentru a identifica cele mai bune opțiuni de creștere și accelerare a acestui tranzit”. ”Situația de securitate, desigur, nu este ușoară, dar suntem foarte hotărâți să ajutăm în continuare Ucraina.”a mai spus aceasta.
Totodată, ministrul a precizat că România poate deschide acum noi puncte de trecere dinspre țara vecină, poate crește personalul la trecerile existente și poate aduce piloți pensionari și militari pentru a grăbi tranzitul navelor pe Dunăre.
Constanța rămâne opțiunea preferată de companiile ucrainene din cauza proximității și a costurilor.
Chiar dacă a fost mărită și modernizată capacitatea de încărcare a portului există însă riscul de supraaglomerare pentru că România este și ea un mare exportator de cereale. Și Bulgaria este dispusă să crească ”în mod semnificativ” tranzitul cerealelor ucrainene prin rețeaua sa feroviară.