Marți spre miercuri noaptea, mai multe drone au atacat Kievul. Rusia este pregătită sa reia discuțiile pentru Acordul privind cerealele.
Rusia a bombardat porturile din Ucraina de pe Dunăre
Marți noapte, Rusia a bombardat în această noapte porturile Ucrainei de la Dunăre, provocând pagube importante mai ales la Izmail, oraș aflat la 20 de km de Tulcea. Bombardamentul a avariat mai multe clădiri administrative, printre care și unele aparținând companiei ucrainene de transport maritim de pe Dunăre.
În aceste porturi, Ucraina exporta aproximativ un sfert din cerealele sale, înainte ca Rusia să se retragă din acordul intermediat de ONU și Turcia, și au devenit principalele puncte de ieșire din țară a navelor ce transportă cerealele în portul românesc de la Marea Neagră, Constanța.
Kievul a doborât mai multe drone rusești
Armata ucraineană a anunțat că doborât azi noapte cel puţin 10 drone rusești care au atacat simultan capitala ucraineană. Nu au fost semnalate victime şi nici pagube materiale importante în cartierele în care au căzut resturile dronelor distruse. În schimb, la Odesa un atac rusesc cu drone a provocat mai multe incendii şi a avariat instalații portuare şi industriale.
De menționat este faptul că Rusia a amenințat, de altfel, că-şi va intensifica bombardamentele asupra infrastructurii ucrainene după valul de atacuri ucrainene cu drone care a vizat ieri din nou cartierul de afaceri al Moscovei, peninsula anexată Crimeea şi flota din Marea Neagră.
Drone rusești au atacat Kievul
În noaptea de marți spre miercuri, mai multe drone rusești au atacat capitala Ucrainei, provocând pagube materiale.
Primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, a declarat: "Ca urmare a atacului inamicului asupra capitalei şi a căderii resturilor de la drone, o clădire nerezidenţială a fost avariată în districtul Solomyansky. Un copac a luat foc în districtul Svyatoshynsky". Acesta a ținut să precizeze că nu există nici morți, dar nici răniți.
Resturile unei drone au căzut pe un loc de joacă şi au provocat un incendiu într-o clădire nerezidenţială din cartierul Golosiivsky fără a face victime.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Un alt atac cu drone a avut loc în cursul nopţii în sudul regiunii Odesa, un mare port ucrainean la Marea Neagră, a anunțat administrația militară regională pe Telegram.
Rusia vrea să reia negocierile pentru acordul de cereale
Rusia este dispusă să revină la discuțiile privind restabilirea acordului privind cerealele cu Ucraina.
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Rusia „va trebui să revină la acest acord” dacă vrea să își reintroducă îngrășămintele pe piețele globale.
Aceasta a anunțat că: „Am văzut indicii că ar putea fi interesați să revină la discuții... Așa că vom aștepta să vedem dacă acest lucru se va întâmpla cu adevărat”. Ea nu a vrut să ofere mai multe detalii legat de acest subiect.
Thomas-Greenfield a vorbit în contextul în care SUA au preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU de la Marea Britanie pentru luna august.
Rusia s-a retras din acordul privind cerealele din Marea Neagră în urmă cu peste două săptămâni, promițând să revină doar dacă se vor obține „rezultate concrete” pentru a proteja mai bine exporturile agricole rusești.
Totodată, Rusia a amenințat că va viza navele civile cu destinația Ucraina, ceea ce a determinat Kievul să răspundă prin anunțarea unor măsuri similare împotriva navelor cu destinația Rusia sau a teritoriului ucrainean ocupat de Rusia.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a întâlnit cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Verșinin- care a fost implicat în negocierea acordului din vara anului trecut- în marja unui summit al ONU privind alimentația de la Roma.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric: „Dacă ar fi existat un progres, cred că acesta ar fi fost împărtășit cu voi”.
China vrea să limiteze exportul de drone
China vrea pună restricții în ceea ce privește exportul de drone menționând că face acest lucru pentru a „apăra securitatea și interesele naționale”.
Dronele de calitate, pentru uz comercial, cu anumite specificații sunt, de asemenea, supuse restricțiilor care intră în vigoare la 1 septembrie. Dronele au devenit o unealtă din ce în ce mai proeminentă a războiului modern, folosite atât de Rusia, cât și de Ucraina. China exportă drone pe mai multe piețe, inclusiv în Statele Unite, și are o industrie internă de producție de drone considerabilă.