UPDATE Live Ziua 526 de război în Ucraina: Norvegia este pe lista statelor „neprietenoase”

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 aug 2023, 13:47

Un nou atac aerian asupra Kievului a avut loc, însă rușii nu au câștigat teren

Sursa: Facebook Володимир Зеленський

Atacurile pe care Rusia le oferă sunt tot mai dese, iar deși aceștia nu câștigă teren, rușii își consolidează pozițiile actuale.

Rușii au reușit să își consolideze pozițiile în zonele puternic minate pe care le controlează, astfel încât soldaților ucraineni să li se îngreuneze avansul spre regiunile de est și sud.

Citește și: Update Live Ziua 525 de război în Ucraina: Mai multe atacuri rusești au avut loc asupra porturilor din Ucraina. Rusia răspunde valului de atacuri ucrainene care au avut loc în weekend

Kiev este supus unor noi atacuri din partea Rusiei

Kievul s-a apărat împotriva celui de-al optulea atac nocturn consecutiv cu drone, atac ce a avut loc joi dimineață. Rapoartele preliminare arată că nu au fost cauzate daune, iar forțele aeriene au anunțat că au reușit să doboare toate cele 15 drone sinucigașe „Shahed” lansate peste noapte. Trei civili și patru lucrători ai serviciilor de urgență au fost răniți într-o grevă rusă asupra Hersonului. 

Șeful Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei a postat pe rețelele de socializare imagini cu lucrătorii însângerați și răniți și echipamente de urgență deteriorate, ca urmare a ceea ce Ucraina susține că a fost un atac de „apăsare dublă” în apropierea unei biserici.

Norvegia este pe lista statelor „neprietenoase”

Norvegia a expulzat 15 diplomați ruși în aprilie pentru presupusă spionaj, iar Rusia a răspuns ordonând 10 diplomați norvegieni. După acest gest din partea Norvegiei, aceasta a fost trecută pe lista statelor străine care au comis acte „neprietenoase” împotriva misiunilor diplomatice ruse. Locuitorii din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia sunt amenințați și ntimidați pentru a își schimba cetățenia în cea rusă, iar soldații ruși le îngrădesc dreptul la ajutorul umanitar și bunurilor de bază.

Ucrainienii ce nu își doresc să își schimbe cetățenia pot primi chiar detenție sau chiar pot fi deportați. Forțele ruse nu au făcut progrese de-a lungul liniilor frontului, dar sunt înrădăcinate în zonele puternic minate pe care le controlează, ceea ce face dificilă deplasarea trupelor ucrainene spre est și spre sud, au declarat miercuri oficialii ucraineni. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Peste 10 drone rusești au fost doborâte

Ucrainienii au început să folosească o nouă armă secretă pentru a îi surprinde pe ruși, mai exact dronele maritime, arme ce îi înspăimântă pe ruși. Acestea sunt localizate într-un loc ţinut secret la malul unui lac, iar dronele kamikaze au asupra lor 300 de kilograme de exploziv, iar ca și scop, acestea trebuie să lovească flota rusă. 

Oficialii ucrainieni au declarat că peste 15 drone rusești au fost doborâte într-un atac peste noapte asupra Kievului. „Grupuri de drone au intrat în Kiev simultan din mai multe direcții. Cu toate acestea, toate țintele aeriene – mai mult de 10 vehicule aeriene fără pilot – au fost detectate și distruse la timp de forțele și mijloacele de apărare aeriană” 

Citește și: Update Live Ziua 524 de război în Ucraina: Două vase rusești au fost atacate de către armata ucraineană. Mai multe nave de marfă, străine, au ajuns în portul din Ucraina

O nouă „catastrofă globală” ar putea avea loc

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare arată că Moscova intenționează să creeze o „catastrofă globală” cu o criză a piețelor alimentare, prețurilor și livrărilor. „Pentru statul rus, aceasta nu este doar o bătălie împotriva libertății noastre și împotriva țării noastre”, a spus Zelenskiy miercuri în discursul său video de noapte. „Moscova poartă o luptă pentru o catastrofă globală. În nebunia lor, au nevoie ca piețele alimentare mondiale să se prăbușească, au nevoie de o criză a prețurilor, au nevoie de întreruperi în aprovizionare.”

Uniunea Europeană a anunțat toate țările în curs de dezvoltare de prețul mic cu care Rusia vinde cereale pentru a crea noi dependențe prin exacerbarea vulnerabilităților economice și a insecurității alimentare globale. Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, le încurajează să refuze ce are de oferit Rusia pentru a o îndemna să revină la un acord care a permis exportul de cereale Ucrainei în condiții de siguranță la Marea Neagră. 

Ucraina a anunțat că forțele sale au desfășurat operațiuni ofensive în apropiere de Bahmut și în direcțiile Berdyansk și Melitopol, iar sursele rusești au anunțat că toate atacurile au fost respinse, în zona Svatove-Kremina în direcția Lîman, lângă Staromayorske la granița dintre regiunile Donețk și regiunea Zaporojie și lângă Robotyne în vestul regiunii Zaporojie. 

Citește și: Update Live Ziua 523 de război în Ucraina: Un atac cu drone a avut loc asupra unei secții de poliție rusești. Rușii au bombardat regiunea Herson