Update Live Ziua 530 de război în Ucraina: Companiile europene au pierdut miliarde de euro de la începutul războiului din Ucraina. Germania nu s-a ținut de cuvânt în ceea ce privește ajutorul pe care trebuia sa îl trimită Ucrainei

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 07 aug 2023, 13:25

45 de angajați ai Ambasadei Rusiei din Moldova urmează să fie expulzați.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Mai mulți angajați ai Ambasadei Rusiei din Chișinău urmează să fie expulzați.

, aceștia fiind acuzați de spionaj. Duminică au avut loc mai multe atacuri cu drone rusești în Ucraina.

Europa a pierdut miliarde de euro de la începutul războiului din Ucraina

Companiile mari din Europa au pierdut miliarde de euro din momentul în care Rusia a atacat Ucraina și până în prezent.

Mai exact, pierderile companiilor legate strict de activitățile lor în Rusia s-au ridicat la cel puțin 100 de miliarde de euro de la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei, potrivit raportului financiar realizat de Finanical Times.

Astfel, 176 de companii europene s-au confruntat cu deprecierea activelor lor, „costuri aferente schimbului”, precum și costuri legate de vânzarea, închiderea sau reducerea unei afaceri.

Chiar și şi companiile financiare au suferit pierderi mari, inclusiv bănci, companii de asigurări și investiții. Astfel,

companiile financiare au pierdut aproximativ 17 miliarde și jumătate de euro.

Cele mai afectate sunt companiile britanice, urmate de cele germane și cele franceze.

Berlinul a trimis doar o parte din ajutorul promis liderilor de la Kiev

Germania a promis, în această primăvară, că îi va trimite Ucrainei arme și echipamente militare în valoare de 2,7 miliarde de euro. Totuși, se pare că liderii de la Berlin nu a trimis mai nimic din ceea ce a promis cancelarul Olaf Scholz.

De la aproape trei luni de zile de la marele anunț, ajutorul miliar încă se lasă așteptat, după cum a constat Welt care urmărește pe site-ul guvernului german fiecare livrare de echipament militar făcută către Ucraina.

Conform listei de livrări efectuate de Germania, până la sfârșitul lunii iulie, ea conține un total de 120 de articole, inclusiv tancurile de ultimă generație Leopard 2 și Marder, promise după lungi ezitări la începutul anului și livrate în primăvară.

Dar Welt a ajuns la concluzia că în ultimele două luni nu a fost livrat aproape nimic, în timp ce Kievul a lansat contraofensiva pe 4 iunie. Ceea ce înseamnă că Ucraina nu a primit niciunul din blindatele Marder, cisternele și camioanele de mare tonaj de la jumătatea lunii mai, ci doar zece tancuri Leopard-1 din cele 110 promise, un radar de supraveghere aeriană, 12 Gepard din cele 18 anunțate, doar 850 de proiectile de artilerie din 26.350

și opt ambulanțe.

Guvernul federal german a respectat 100% doar livrarea a 11.000 de rații alimentare, trei senzori pentru drone și cinci tancuri Biber.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

45 de angajați urmează să fie expulzați din Moldova în Rusia

Republica Moldova a dispus, recent, reducerea de peste trei ori a numărului diplomaților și personalului tehnic al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Astfel, s-a luat decizia ca aproximativ 45 de angajați ar urma să fie expulzați în Rusia.

Decizia a fost luată în urma unui scandal de spionaj declanșat de o investigație jurnalistică. De asemenea, Moscova a acuzat Republica Moldova de rusofobie și a amenințat că această decizie a Chișinăului nu va rămâne fără consecințe.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 529 de război în Ucraina: Ploaie de rachete asupra mai multor regiuni din Ucraina. Un centru de transfuzii sanguine din Harkov a fost atacat

Timp de mai mulți ani, chiar decenii la rând, am asistat și am fost ținta unor activități și politici destul de ostile din partea Rusiei. O parte din ele au fost realizate prin intermediul Ambasadei ruse la Chișinău. Am văzut recent și informații cu privire la un număr excesiv de antene (pe acoperișul Ambasadei ruse – n.a.). În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și a altor țări să se concentreze pe dezvoltare bunelor relații.   Am ajuns la concluzia că numărul de diplomați (ruși – n.a.) trebuie limitat astfel, încât să se creeze o situație în care sunt mai puțini indivizi ce acționează pentru a destabiliza situația din Republic Moldova”, a declarat Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova.

„Rușii și-au umplut Ambasada de la Chișinău cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Am numărat 28 de astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare (din Chișinău – n.a.). E aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și stafful NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții”.

Aceste sisteme, operate de ofițeri ai Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) și Serviciului de informații al armatei ruse (GRU) au fost folosite din plin în timpul summitului Comunității Politice Europene, care a avut loc în Republica Moldova la 1 iunie a.c., pentru a spiona lucrările reuniunii. 

Conform jurnalistului de investigații, care s-a ocupat de acest caz, Serghei Kanev, aceste antene pot indica și anumite ținte din Ucraina pentru rachete rusești.

„ /…/ Una dintre antene ține legătura cu flota (n.r. rusă) de la Marea Neagră, iar altă antenă poate indica ținte în Ucraina pentru rachetele de croazieră. /…/ Dacă antenele nu sunt de spionaj, de ce sunt deservite de ofițeri GRU? Acolo sunt unele antene foarte „inteligente", capabile să prindă frecvențele radio în Chișinău, să intercepteze convorbirile polițiștilor, dispecerilor de zbor, altor servicii …" a spus acesta.

Adrian Cheptonar, fost ofițer al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău a precizat că expulzarea angajaților „este o acțiune întârziată cu cel puțin 25 de ani”.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 528 de război în Ucraina: Lupte „extrem de aprige” au loc în Bahmut. Un atac cu drone a fost înregistrat în strâmtoarea Kerci

Mai multe atacuri cu drone rusești au avut loc în Ucraina

Duminică, 6 august,  Rusia a lansat mai multe atacuri peste noapte peste Ucraina, folosind 70 de arme, între care rachete de croazieră și hipersonice și drone de fabricație iraniană.

Apărarea ucraineană a reușit să distrugă 30 din cele 40 de rachete de croazieră și toate cele 27 de drone kamikaze.

Rușii au mai folosit şi trei rachete hipersonice Kinzhal, dar nu se cunosc detalii despre acestea şi nu sunt clare nici efectele rachetelor de croazieră rămase nedoborâte.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?