Update Live Ziua 532 de război în Ucraina: Armata ucraineană a debarcat pe malul estic al râului Nipru

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 aug 2023, 13:10

Volodimir Zelenski a prezentat bilanțul atacului de la Pokrovsk.

 
Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Liderii occidentali au făcut o analiză a situației din Ucraina.

Volodimir Zelenski a prezentat bilanțul atacului de la Pokrovsk și a vorbit despre eliberarea Crimeei.

Apărarea ucraineană a debarcat pe malul râului Nipru

Forțele ucrainene par să fi trecut liniile de apărare din regiunea Herson după un raid peste râul Nipru.

Mai mulți bloggeri ruși au precizat că șapte ambarcațiuni cu trupe ucrainene au debarcat marți pe malul estic al râului Nipru, în apropiere de Kozachi Laheri.

Forțele ucrainene ar fi reușit să spargă apărarea rusă și să avanseze cu până la 800 de metri.

Totuși, șeful administrației instalate de Rusia în regiunea Herson, Vladimir Saldo, a minimalizat informațiile despre debarcarea ucrainenilor. Acesta a declarat că atacurile de artilerie rusești au forțat bărcile forțelor ucrainene să se retragă și a spus că nu există trupe ale Kievului în zonă.

Saldo a dorit să respingă, astfel, afirmațiile privind prezența ucraineană în această zonă pentru a evita să creeze panică în spațiul informațional rusesc deja delicat, cred analiștii de la ISW.

ISW este precaut în ceea ce privește informațiile, remarcând lipsa dovezilor vizuale că există o prezență considerabilă de personal sau vehicule ucrainene în apropiere de Kozachi Laheri.

Potrivit actualelor informații, se sugerează un raid limitat peste râul Nipru, mai degrabă, decât o operațiune ucraineană mai amplă.

Analiza războiului din Ucraina realizată de liderii occidentali

Liderii occidentali au discutat despre dificultățile cu care se confruntă în prezent Ucraina.

Mai exact, patru oficiali americani și occidentali au evaluat situația cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a recuceri un teritoriu.

Unul dintre acești oficiali occidentali, de rang înalt, a precizat că: „Vor vedea în continuare, în următoarele două săptămâni, dacă există o șansă de a face progrese. Dar ca ei să facă într-adevăr progrese care să schimbe echilibrul acestui conflict cred că este extrem, extrem de puţin probabil”.

Citește și: Ucraina arestează o femeie pentru un complot de ucidere a lui Zelenski

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Reprezentantul Mike Quigley a precizat că „Informările pe care le avem ne dau de gândit. Ni se reamintesc provocările cu care se confruntă”.

Congresmanul a ținut să anunțe că „Acesta este cel mai dificil moment al războiului”.

Principala dificultate a Ucrainei în prezent este străpungerea liniilor defensive multistratificate ale Rusiei în estul şi sudul ţării, care sunt marcate de zeci de mii de mine şi de rețele vaste de tranșee. 

Un oficial american de rang înalt spune că „Recunoaștem cu toții că decurge mai greu şi mai încet decât şi-ar dori oricine – inclusiv ucrainenii-, dar încă mai credem că există timp şi spațiu pentru ca ei să poată face progrese”.

Potrivit capital.ro, lipsa progreselor pe teren este unul dintre motivele pentru care forțele ucrainene au lovit mai des în interiorul teritoriului rusesc „pentru a încerca să arate vulnerabilitatea Rusiei”, a declarat un înalt oficial militar american.

Volodimir Zelenski a anunțat bilanțul atacului de la Pokrovsk

Marți seara, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat un mesaj video unde vorbește despre bilanțul atacului de la Pokrovsk, dar și despre eliberarea Crimeei.

„În această după-amiază, operațiunile de salvare din Pokrovsk, regiunea Doneţk, au fost finalizate după atacul cu rachete de ieri al teroriștilor ruși. Nouă persoane au fost ucise. Condoleanțele mele familiilor şi prietenilor. 82 de persoane au fost rănite. Tuturor li se acordă asistența necesară. Printre răniți se află doi copii, ambii băieți. Unul dintre ei este în stare gravă. Numele lui este Nikita, are doar 11 ani şi este elev în clasa a VI-a. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor celor afectați de această ultimă ticăloșie rusească”, a declarat Zelenski.

Citește și: Update Live Ziua 531 de război în Ucraina: Rușii au bombardat mai multe zone civile din Ucraina

Acesta a mai spus că: „Au fost mai multe lovituri cu rachete. A doua lovitură a avut loc când a început operațiunea de salvare. Aceasta a fost o decizie deliberată a teroriștilor de a provoca cât mai multă durere şi daune. Iar Rusia va purta responsabilitatea maximă pentru acest lucru- indiferent de evoluția evenimentelor, trebuie să existe sentințe împotriva teroriștilor”.

De asemenea a ținut să menționeze că Ucraina își dorește eliberarea Crimeei, „Astăzi am avut, de asemenea, o întâlnire pe tema politicii noastre de recâștigare a teritoriilor- în special în ceea ce privește Crimeea şi reintegrarea acesteia (la Ucraina)”„Este evident că, după ce Crimeea va fi eliberată de sub ocupație, acolo vor reveni oportunitățile economice, securitatea personală a oamenilor şi un sentiment de libertate reală, care nu a mai existat din 2014. Dar toate acestea nu ar trebui să fie doar abstracte- fiecare detaliu al dezocupării Crimeei ar trebui să aibă o semnificație specifică. Cum anume revine viaţa normală. Ce anume înseamnă acest lucru pentru Crimeea şi pentru tot poporul nostru. Acest lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea. Pas cu pas, facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă şi mai bine gândită”