Update Live Ziua 533 de război în Ucraina: Un atac rusesc a avut loc în zona Zaporojie. Polonia a început să trimită armata la granița cu Belarus

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 aug 2023, 13:52

Rusia a doborât mai multe drone în apropiere de Moscova.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Joi dimineață, Rusia a doborât 13 drone în apropiere de Moscova și Crimeea.

Armata rusă a reușit să doboare 13 drone ucrainene care se îndreptau spre Moscova și Crimeea. Volodimir Zelenski le-a vorbit compatrioților săi despre contraofensiva care are loc în prezent în Ucraina.

Rusia a bombardat Zaporojie

Doi oameni au murit şi șapte au fost răniți într-un atac rusesc asupra orașului Zaporojie din sudul Ucrainei. Bilanțul inițial de trei decese a fost revizuit după ce una din victime a putut fi resuscitată, potrivit ministrului ucrainean de interne.

Autoritățile regionale au precizat că forțele ruse au lovit o zonă rezidențială, unde au fost atinse şi o biserică şi mai multe magazine de cartier. Orașul se află la câteva zeci de kilometri de frontul de sud şi este bombardat cu regularitate de armata rusă. 

Polonia trimite soldați la granița cu Belarus

Polonia a început să trimită soldați la granița cu Belarus de teama mercenarilor Wagner.

Mai exact, Polonia ar vrea să trimită în jur de 10.000 de soldați în speranța intimidării mercenarilor Wagner.

Ministrul apărării poloneze, Mariusz Blaszczak, a precizat că „Vor fi circa 10.000 de soldaţi, din care 4.000 vor fi direct angajați în operațiunile de sprijinire a poliției de frontieră şi alți 6.000 ca întăriri".4

Acesta anunțase în urmă cu o zi că trimiterea în termen de 15 zile a 2.000

de soldaţi suplimentar pentru consolidarea frontierei cu Belarus, urmând ca aceştia să se alăture celorlalți 2.000 deja desfășurați în această zonă.

De asemenea, Polonia a a avertizat asupra amenințării cu provocări din partea Belarusului şi a potențialelor pericole ridicate de gruparea rusă de mercenari Wagner, cu sediul pe teritoriul Belarus.

Aproximativ 19.000 de migranți au încercat să intre în Polonia de la începutul acestui an, faţă de 16.000

pe parcursul întregului an 2022.

13 drone doborâte în zona Crimeei și a Moscovei

Rusia a anunțat, joi de dimineață, că a reușit să doboare 13 drone dintre care 11 în apropiere de Crimeea şi două care zburau spre Moscova. Apărarea rusă a anunțat pe Telegram că: „Două drone care zburau în direcția orașului Moscova au fost distruse”

„În apropiere de orașul Sevastopol (în peninsula anexată Crimeea), două drone au fost lovite de dispozitivele de apărare antiaeriană, alte nouă au fost neutralizate prin mijloace de război electronic şi au fost doborâte în

Marea Neagră înainte de a ajunge la țintă”, a mai anunțat Ministerul Apărării.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Update Live Ziua 532 de război în Ucraina: Armata ucraineană a debarcat pe malul estic al râului Nipru

Președintele Rusiei a vorbit despre contraofensiva care se află în desfășurare

Volodimir Zelenski, președintele Rusiei, le-a vorbit compatrioților, miercuri seara, despre contraofensiva în curs şi despre cum ar putea fi aceasta îmbunătățită.

Acesta a precizat că întreaga zi de miercuri şi-a consacrat-o unor „întâlniri importante, lungi şi foarte detaliate” cu oficialii militari.

„Am trecut în revistă situația actuală de pe linia frontului şi principalele zone ale ofensivei noastre. Ce funcționează bine. Ce trebuie consolidat. Ce plănuim pentru viitorul apropiat”, a precizat Volodimir Zelenski.

Acesta a mai spus că: „Separat, a existat, de asemenea, o comunicare specială între comandanții noştri, șeful Biroului prezidențial (Andrii Iermak- n.r.), experții şi partenerii internaționali cu privire la furnizarea de muniție şi echipament pentru soldații noştri”.

Președintele Ucrainei a mai completat că „Toată lumea din Ucraina are aceeaşi sarcină- de a crește potențialul capacităților noastre pe front şi de a slăbi tot ceea ce ocupanții încearcă să folosească pentru a pune presiune asupra soldaților noştri sau pentru a limita Ucraina”.

De asemenea, Volodimir Zelenski a spus că a primit vești bune din partea Germaniei „Exact ceea ce am convenit cu Olaf Scholz: avem sisteme Patriot suplimentare. Îţi mulţumesc foarte mult, Olaf, pentru acest lucru- este necesar pentru a ne proteja poporul de teroarea rusă. Mulţumesc personal Germaniei şi domnului cancelar pentru punerea în aplicare a acestui acord- acesta va salva cu siguranță mii de vieți. Cu siguranță ne va aduce mai aproape de crearea unui scut aerian deplin pentru Ucraina. Acest lucru va ajuta oamenii, orașele şi satele”.

Citește și: Ucraina arestează o femeie pentru un complot de ucidere a lui Zelenski

Mai exact, Germania şi-a anunțat miercuri decizia de a livra încă două sisteme Patriot către Ucraina, care permit interceptarea rachetelor.

„În fiecare zi, în fiecare săptămână, lucrăm pentru a ne asigura că apărătorii noştri ai cerului au mai multe sisteme de apărare aeriană şi rachete pentru ei. Mâine, voi continua această muncă, făcând tot ce pot pentru a oferi mai multă protecție pentru cer”, a declarat Zelenski.

În completarea declarațiilor sale, acesta a precizat că „De asemenea, pregătim mai multe detalii specifice privind avioanele de luptă moderne pentru soldații noştri: nu mă îndoiesc că F-16 vor fi pe cerul nostru”.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?