Un număr tot mai mare de refugiați ucraineni ajung în România. Ucraina a reușit să avanseze în Bahmut.
Mai multe bombardamente rusești au avut loc în Ucraina
Luni spre marți, noaptea, au avut loc mai multe bombardamente în vestul Ucrainei. Potrivit oficialilor locali, bombardamente nocturne ale armatei ruse de invazie au vizat orașele Liov și Luțk, din vestul Ucrainei, și au provocat moartea a cel puțin trei persoane.
Iuri Poguliaiko, guvernatorul regiunii Volinia, a declarat că la Luțk a fost lovit sediul unei companii din sectorul industrial.
Primarul orașului, Igor Polișciuk, a precizat că: „Conform informațiilor inițiale, din păcate, sunt trei morți și trei răniți”.
Primarul Liovului, Andrii Sadovîi, a afirmat că „Este un incendiu la etajele superioare. Evacuăm oameni"
Numărul refugiaților ucraineni crește în România
Potrivit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) din România duminică, 13 august, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control circa 512.700 de persoane, cetățeni români şi străini.
Astfel, conform comunicatului transmis de IGPF, din totalul persoanelor care s-au prezentat la control, 254.360 au fost pe sensul de intrare din țară, dintre care 18.602 de cetățeni ucraineni.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Polonia îi reține pe rușii care răspândesc propaganda Grupului Wagner!
Mai exact, începând cu data de 10 februarie 2022, cu două săptămâni înainte ca armata rusă să le invadeze țara, până la data de 13 august 2023, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 5.553.980 cetățeni ucraineni. O mare parte dintre refugiați și-au continuat drumul spre țări din vestul Europei, dar circa o sută de mii au ales să rămână aici.
Numărul cetățenilor ucraineni care s-au angajat în România după declanșarea războiului a atins, în iunie, un nou record, potrivit ministerului Muncii de la București. La nivel naţional au fost încheiate 6.810 contracte de muncă pentru cetățeni ucraineni, cel mai mare nivel din 24 februarie 2022 până în prezent.
În total, erau înregistrate 7.972 contracte active ale cetățenilor ucraineni, dintre care 6.810 au fost încheiate după declanșarea invaziei ruse.
Ucraina a avansat în zona Bahmut
Armata ucraineană a reușit să avanseze doi kilometri în jurul orașului minier Bahmut, epicentrul luptelor din estul țării contra armatei ruse de invazie, conform viceministrului Apărării în guvernul de la Kiev, Hanna Malyar, într-o declarație postată pe rețelele de socializare și citată de media internaționale.
Aceasta a precizat că „Inamicul a suferit pierderi umane semnificative (…) Nu am pierdut nicio poziție în Bahmut în această săptămână”. Declarațiile sale au venit după ce și comandantul forțelor terestre ale armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a afirmat, miercuri, că trupele ruse s-au retras din unele zone de lângă Bahmut, în urma contraatacurilor lansate de oamenii săi. Ministerul rus al Apărării neagă, însă, că trupele sale ar fi dat înapoi.
Citește și: Rubla își pierde dramatic din valoare!
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care monitorizează permanent situația de pe front, apreciază, în schimb, că trupele Kievului „au rupt, probabil, unele linii rusești în timpul contraatacurilor”. Bătălia pentru Bahmut, care avea circa 70.000 de locuitori înainte de război, iar azi e un oraș devastat și controlat în jur de 80% de forțele ruse, este cea mai lungă și cea mai sângeroasă de la declanșarea invaziei ruse, pe 24 februarie 2022.