Update Live Ziua 539 de război în Ucraina: Armata ucraineană a anunțat că a mai eliberat o așezare în estul țării. Rusia acuză SUA că pregătește o nouă pandemie

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 aug 2023, 13:35

Ucraiana a cucerit una dintre redutele ce apără drumul către Mariupol

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Ucrainienii sunt supărați după ce un oficial NATO le-a cerut să cedeze din teritorii pentru a putea adera la alianță.

Stian Jenssen, șeful de birou al secretarului general al NATO, a cerut Ucrainei să cedeze din teritorii Rusiei.

Ucraina a eliberat o localitate din zona estică a țării

Ucraina a reușit să recupereze de la armata rusă de invazie așezarea Urojaine, din regiunea Donețk, din estul țării.

Potrivit ministrului Apărării în guvernul de la Kiev, Hanna Maliar,: „Urojaine a fost eliberată”. 

Aceasta a precizat pe aplicația de mesagerie Telegram că „apărătorii noștri își consolidează pozițiile la periferie”.

În același timp, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu trupele sale angajate în contraofensiva din regiunea Zaporojie. El „a vizitat pozițiile brigăzilor care desfășoară operațiuni ofensive în sectorul Melitopol”- se arată într-un comunicat al președinției de la Kiev.

 Liderii Rusiei acuză Statele Unite ale Americii că vor să elibereze o nouă pandemie

Generalul Igor Kirillov a declarat că un nou departament din cadrul guvernului american pregătește o nouă pandemie prin efectuarea de experimente asupra virusurilor.

Acesta a precizat că: „Următorul pas pentru Statele Unite în implementarea planurilor sale strategice vizând stabilirea controlului biologic global a fost crearea Biroului pentru politici de răspuns și pregătire în fața unor pandemii”.

Conform unui comunicat lansat de Casa Albă, pe 23 iulie 2023, afirmă că acesta va fi responsabil de „conducerea, coordonarea și implementarea acțiunilor legate de pregătirea și răspunsul față de amenințări biologice cunoscute sau necunoscute și patogeni care

ar putea duce la o pandemie sau perturbări semnificative legate de sănătatea publică în Statele Unite”.

În acest comunicat este explicat faptul că OPRR va prelua și sarcinile actuale ale echipei din cadrul Casei Albe care este responsabilă de gestionarea răspunsului față de pandemia de COVID-19.

Stian Jenssen cere Ucrainei să cedeze din teritorii Rusiei

Șeful de birou al secretarului general al NATO, Stian Jenssen, a sugerat că Ucraina ar putea ceda teritorii Rusiei pentru a adera la alianța militară.

Deși el a subliniat că o astfel de decizie ar trebui luată numai de Kiev, Ucraina a reacționat furibund la o asemenea idee, considerând sugestia drept „inacceptabilă” și „ridicolă”.

Astfel, comentariile lui Jenssen reprezintă o schimbare semnificativă față de poziția constantă a secretarului general al NATO, conform căreia alianța nord-atlantică sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și că este la latitudinea Kievului să decidă când și cum să negocieze.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Liderii NATO au reacționat marți seara spunând că „poziția noastră cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei nu s-a schimbat”.

Aceștia au mai spus că „Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar și ne angajăm să obținem o pace justă și de durată. Poziția Alianței este clară și nu s-a schimbat”.

Citește și: Update Live Ziua 538 de război în Ucraina: O serie de bombardamente rusești, nocturne, au avut loc în vestul Ucrainei

Secretarul general a evitat să vorbească cu presa despre acest subiect, dar a ținut să precizeze că: „Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete. Rusia se luptă enorm din punct de vedere militar și pare nerealist că pot lua noi teritorii”.

În schimb liderii Ucrainei nu au putu să nu comenteze despre acest subiect și Mihailo Podoliak, consilierul vocal al președintelui Zelenski, a respins sugestia lui Jenssen pe platforma X, drept una ridicolă.

Acesta a declarat că: „Asta înseamnă a alege în mod deliberat înfrângerea democrației, a încuraja un criminal global, a păstra regimul rus, a distruge dreptul internațional și a transmite războiul altor generații”.

„Evident, dacă Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, regimul politic din Rusia nu se schimbă și criminalii de război nu sunt pedepsiți, războiul va reveni cu siguranță cu apetitul Rusiei pentru mai mult”, a mai spus Mihailo Podoliak.

Ucraina a cucerit una dintre redutele ce apără drumul către Mariupol

Conform jurnaliștilor străini, forțele armate ucrainene ar fi preluat controlul asupra satului Urozhaine, una dintre cele două redute pregătite de ruși să apere drumul către orașul-port Mariupol de la Marea Azov.

De asemenea, există două înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare de către ministerul ucrainean al apărării, duminică, care arată că o parte a soldaților ruși au încercat să se retragă din sat pe jos, de-a lungul șoselei T0518, ultima pe care armata rusă o mai controla după ce atacurile ucrainene din nord, est și vest au redus dramatic perimetrul defensiv al apărătorilor.

Filmările realizate de armata ucraineană au fost geolocalizate independent de către observatori ai războiului.

Citește și: Polonia îi reține pe rușii care răspândesc propaganda Grupului Wagner!

Analistul militar Mihail Onufrienko a precizat că „Ai noștri au părăsit Urozhaine și s-au înrădăcinat la sud de localitate. Acest lucru pare să fie adevărat. Dar nu este nimic groaznic în asta, corespunde pe deplin strategiei de 'apărare flexibilă' pe care a ales-o Statul Major. Va trebui inevitabil să cedăm o parte din teritoriul primei linii, deoarece inamicul are posibilitatea de a alege în mod independent locurile pentru a lovi și de a-și concentra forțele principale acolo”.