Update Live Ziua 544 de război în Ucraina: Armata ucraineană a revendicat câteva victorii lângă Bahmut. Toate zborurile din Vnukovo din Moscova au fost din nou suspendate

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 mai 2024, 00:30

Salvatorii au continuat să caute, duminică, supraviețuitori după atacul din Cernihiv.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Salvatorii au continuat să caute, duminică, supraviețuitori după atacul din Cernihiv.

Rusia a lansat o rachetă în zona localității Cernihiv, iar șapte persoane au fost declarate decedate.

Ucraina revendică unele victorii lângă Bahmut

Ucraina a recucerit, săptămână trecută, 3 kilometri pătrați de teritoriu de la forțele ruse de invazie, lângă orașul minier Bahmut, din estul ocupat al ţării, conform declarațiilor ministrului adjunct al Apărării în guvernul de la Kiev, Hanna Maliar, citată de agențiile internaționale de știri.

Aceasta a precizat că „în sud situația nu s-a schimbat semnificativ, iar apărătorii noștri continuă să avanseze către (orașele ocupate) Berdiansk și Melitopol”. În nord-estul țării, în zona Kupiansk, singurul sector al frontului în care rușii atacă, militarii ucraineni rezistă, a mai spus Maliar. Hanna Maliar a declarat că în zonă a început evacuarea populației civile, deși „toate bătăliile din ultima săptămână s-au încheiat cu înfrângerea inamicului”.

Zborurile Vnukovo au fost suspendate

Luni dimineață, ministerul rus al Apărării a declarat că o dronă ucraineană a fost doborâtă deasupra regiunii Moscova. Potrivit sursei, nu există victime, dar sosirile și plecările de pe aeroportul Vnukovo din Moscova au fost, însă, din nou suspendate, din motive de securitate.

O rachetă a făcut măcel în Cernihiv

O rachetă rusească a fost lansată în Cernihiv. Din păcate cel puțin șapte persoane au fost declarate decedate.

Duminică, salvatorii au lucrat din răsputeri, în mijlocul dărâmăturilor din centrul orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, unde o rachetă lansată de armata rusă de invazie a făcut cel puțin șapte morți și aproape 150 de răniți.

Guvernatorul regiunii Cernihiv, Viaceslav Ceaus, a anunțat pe Telegram că: „În acest moment, lucrările de curățare a centrului orașului continuă, utilajele sunt la lucru(...) Toate clădirile din jur sunt inspectate, pentru a estima amploarea pagubelor”.

Citește și: Update Live Ziua 541 de război în Ucraina: Lituania a închis două puncte de trecere în Belarus. O dronă ucraineană a căzut în Centrul Expozițional din Moscova

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ținut să precizeze despre atac că „O (zi) obișnuită, pe care Rusia a transformat-o într-o zi de durere”. Atacul a avut loc când ucrainenii și rușii celebrau, deopotrivă, după calendarul lor bisericesc pe stil vechi, Schimbarea la Față a Domnului, o sărbătoare ortodoxă importantă.

Coordonatorul umanitar al ONU în Ucraina, Denise Brown, a declarat și el că „Este odios să ataci piața principală a unui oraș mare dimineața, când oamenii merg pe jos, când unii merg la biserică”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De asemenea,  un atac ucrainean cu dronă asupra unei gări a provocat cinci răniri minore la Kursk, în vestul Rusiei.

Potrivit  guvernatorului regional, Roman Starovoit, drona „s-a prăbușit pe acoperișul clădirii gării, iar după aceea a izbucnit un incendiu”. Autoritățile ruse au mai anunțat că au dejucat un alt atac cu dronă, care viza capitala Moscova. 

Aeroporturile moscovite Domodedovo și Vnukovo au fost închise temporar.

Citește și: Premierul ucrainean a venit în România! Discuțiile purtate de Marcel Ciolacu și Denis Șmîhal la Palatul Victoria

Danemarca și Olanda vor să doneze avioane de luptă F-16 Ucrainei

Cele două țări au declarat că vor oferi avioane de luptă F-16 Ucrainei, lucru care l-a făcut pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să declare că va fi o motivație importantă pentru forțele ţării sale, care sunt implicate într-o contraofensivă dificilă împotriva Rusiei.

Astfel, calendarul de livrare a avioanelor depinde de cât de repede sunt pregătite echipajele şi infrastructura ucrainene pentru puternicele avioane de fabricație americană, i-a spus premierul olandez Mark Rutte lui Zelenski, în timp ce vizitau o bază aeriană olandeză.

Ucraina își dorea de foarte mult timp aceste avioane care să-i ofere un avantaj în luptă. Kievul a lansat recent o contraofensivă mult așteptată împotriva forțelor Kremlinului, dar fără acoperire aeriană, punându-şi trupele în bătaia aviației şi artileriei rusești.

Volodimir Zelenski a făcut anunțul istoric şi l-a lăudat pe premierul demisionar Mark Rutte pentru că a făcut din Olanda prima țară care oferă avioanele.

Aceste declarații au fost făcute la scurt timp după ce cei doi lideri au inspectat două avioane F-16 parcate într-un hangar la baza aeriană din orașul Eindhoven din sudul ţării.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.