Update Live Ziua 547 de război în Ucraina: Mai multe clădiri au fost avariate în urma unui atac cu rachete în zona Dnipro

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 aug 2023, 12:47

Presa rusă presupune că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, se afla în avionul care s-a prăbușit miercuri seara în urma unui atac cu rachetă

Sursa: https://web.facebook.com/zelenskiy.official

Evgheni Prigojin ar fi murit, miercuri seara, într-un accident aviatic.

Presa rusă presupune că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, se afla în avionul care s-a prăbușit miercuri seara, în urma unui atac cu rachetă, care a avut loc în Rusia. Moscova ar vrea să anexeze regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia din Georgia.

O racheta a lovit o mai multe clădiri în Dnipro

O rachetă lansată în timpul nopții de trupele ruse de invazie a rănit șapte persoane și a distrus clădiri în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a declarat, joi dimineață, pe Telegram, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lisak.

Șase dintre răniți au fost spitalizați.

Au fost avariate, potrivit guvernatorului, două locuințe, o bancă, o benzinărie și un hotel. Tot joi, ministerul rus al Apărării a afirmat că apărarea antiaeriană a doborât trei drone ucrainene în regiunile Briansk și Kaluga.

Evgheni Prigojin și-ar fi pierdut viața într-un accident aviatic

Presa rusă a anunțat, miercuri seară, că șeful grupării Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, s-ar fi aflat în avionul care s-a prăbușit în Moscova, după ce acesta a fost atacat de o rachetă.

Numele lui Prigojin se află pe lista de pasageri ai unui avion prăbușit în Rusia,  care urma să facă legătura între capitala Moscova și fosta capitală Sankt Petersburg. Serviciile de salvare au anunțat că toți pasagerii din avion au fost găsiți morți. De asemenea, presa mai speculează că avionul a fost doborât de apărarea antiaeriană rusă.

Citește și: Evgheni Priogojin, șeful Wagner, ar fi murit în Rusia în urma prăbușirii unui avion privat. Nu există supraviețuitori

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prigojin difuzase un videoclip în care susținea că se află cu mercenarii săi în Africa, unde lucrează pentru măreția Rusiei. El apărea într-un peisaj deșertic, în haine de camuflaj și înarmat cu o pușcă de asalt și declarase că: „Muncim! Temperatura este de peste 50 de grade, exact așa cum ne place nouă. Grupul Wagner desfășoară o misiune de recunoaștere, făcând Rusia și mai mare pe toate continentele și Africa și mai liberă".

Prezentându-se acum drept „coșmarul” jihadiștilor din organizațiile Statul Islamic și Al-Qaida, șeful Wagner a făcut apel la voluntari să i se alăture și le-a pus la dispoziție un număr de telefon și o adresă de e-mail pentru recrutare. El n-a spus în ce țară se află, dar comentatorii notează că Wagner are o prezență semnificativă în Mali și Republica Centrafricană. După rebeliunea eșuată de pe 24 iunie, despre Prigojin s-a spus că a plecat în Belarus și că ulterior a revenit în Rusia.

Rusia amenință că va anexa teritorii georgiene

 Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Rusia ar putea anexa regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia din Georgia. „Ideea de a adera la Rusia este încă populară în Abhazia și Osetia de Sud (…) și ar putea fi pusă în aplicare dacă există motive întemeiate”, a precizat acesta pentru un articol.

Articolul a apărut la împlinirea a 15 ani de când cele două regiuni rebele și-au proclamat așa-zisa independență față de Georgia, după ce autoritățile de la Tbilisi pierduseră, deja, controlul asupra lor, în urma invaziei rusești din 2008.

Citește și: Update Live Ziua 546 de război în Ucraina: Rușii au lovit silozurile din regiunea Odesa

Medvedev și-a exprimat vehement, ura față de așa-numiții „nenorociți și degenerați” care doresc „moartea” Rusiei. El promitea ca, atât timp cât trăiește, se va strădui să-i facă să dispară pe inamicii Rusiei, pe care nu i-a nominalizat. Medvedev (57 de ani) a fost președinte între 2008 și 2012, când, potrivit Constituției, adevăratul om forte al politicii de la Moscova, Vladimir Putin, nu putea exercita șefia statului și a preluat-o pe cea a guvernului.