Update Live Ziua 551 de război în Ucraina: Armata ucraineană susține că a recucerit satul Robotine

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 mai 2024, 00:15

Georgia a devenit dependentă economic de Rusia.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Ucraina s-a aflat sub raid aerian duminică, timp de circa trei ore.

Georgia devine tot mai dependentă economic de Rusia, iar Ucraina s-a aflat, duminică, sub raid aerian.

Ucraina a recucerit satul Robotine

Armata ucreaineană a reușit să recucerească satul Robotine, de la trupele de invazie rusești, de pe frontul de sud.  Adjuncta ministrului Apărării în guvernul de la Kiev, Hanna Maliar, a anunțat, luni dimineață, că Robotine a fost eliberat și că forțele ucrainene avansează spre Mala Tokmașka, o altă așezare din regiunea Zaporojie.

Duminică noaptea, Rusia a zădărnicit atacurile ucrainene cu drone înregistrate în timpul nopții în regiunile Moscova și Briansk, potrivit autorităților locale.

Primarul capitalei Rusiei, Serghei Sobianin, a declarat că: „Forțele de apărare antiaeriană din districtul Liuberți (sud-estul capitalei- n.red.) au distrus o dronă care zbura în direcția Moscova”.

Acesta a mai precizat că: „nu s-au înregistrat victime sau pagube, conform informațiilor inițiale”.

Georgia dependentă de Rusia

Dependența Georgiei de Rusia a atins un nivel record în ultima vreme. Transparency International Georgia a publicat un raport care arăta că în 2022 dependența economică a Georgiei de Rusia atinsese un nivel record. Potrivit datelor oferite de ONG, Georgia a primit aproximativ 3,6 miliarde de dolari din Rusia, reprezentând bani expediați în țară de georgienii plecați la muncă și venituri din turism si exporturi.

Suma este de trei ori mai mult față de suma raportată în 2021.

Citește și: Evgheni Prigozhin: Șeful Grupului Wagner e omorat dupa razvratire?

De asemenea, în prima jumătate a anului 2022, importurile din Rusia au crescut cu 51%, ajungând la 706 milioane de dolari. Importurile din Rusia au reprezentat 11,9% din importurile totale ale Georgiei, acesta fiind nivelul cel mai ridicat din ultimii 15 ani. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tot în 2022, exporturile georgiene către Rusia au crescut cu 6,8%, ajungând la 652 de milioane de dolari.Exporturile

de vin din Georgia către Rusia au crescut cu 23%, ajungând la un total de 161 de milioane de dolari. 64% din totalul exporturilor de vin georgian s-au dus către Rusia, cel mai ridicat nivel din 2013, când Moscova a ridicat embargoul pe care îl impusese țării vecine.

Despre dependența economică a Georgiei de Rusia este confirmat și în datele oferite de Serviciului național de statistică al Georgiei („Sakstat”): în ianuarie 2023, volumul schimburilor comerciale între cele două țări se ridica la 263,6 milioane de dolari.

Pe baza acestui indicator, Rusia a depășit Turcia (care s-a situat la 196,1 milioane de dolari) pentru prima dată în mulți ani.

Ministrul economiei și dezvoltării durabile din Georgia, Levan Davitashvili, a declarat că reluarea zborurilor directe va duce la o creștere a veniturilor din turism:

„Ne așteptăm la un impact de aproximativ 300-400 de milioane de dolari în sectorul turismului, care poate fi numit „efect de zbor”. În 2019, veniturile din turism dinspre Rusia s-au ridicat la aproximativ un miliard de dolari”.

Tot acesta a mai precizat și că tranzitul feroviar va ajuta la eliberarea trecerii frontierei la Verhni Lars și la reducerea costului mărfurilor livrate, crescând volumul acestora. Având în vedere situația legată de tranzitul mărfurilor rusești prin Turcia, o astfel de schemă este vitală pentru Rusia, a subliniat Katyrin.

Citește și: Update Live Ziua 548 de război în Ucraina: Atacurile Rusiei devin mai agresive

Ucraina s-a aflat sub raid aerian

Duminică, 27 august, toată Ucraina s-a aflat sub raid aerian timp de aproximativ 3 ore, după ce armata rusă de invazie a lansat un atac masiv atât asupra capitalei, Kiev, dar și asupra altor regiuni din țară. „Dispozitivele inamice care se mișcau în direcția Kievului au fost distruse de forțele de apărare aeriană”, a declarat liderul administrației militare a orașului, Serghei Popko. El a mai spus că atacul a implicat rachete de croazieră. Autoritățile ucrainene n-au oferit informații despre posibile pagube sau victime. Tot în această zi, ministerul rus al Apărării a anunțat, pe canalul de mesagerie Telegram, că forțele sale au doborât două drone inamice în regiunile Briansk și Kursk, de la granița cu Ucraina.