Update Live Ziua 629 de război în Ucraina: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, îndeamnă la mai mult sprijin pentru Ucraina în fața agresiunii ruse

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 nov 2023, 13:51

Germania va dubla ajutorul militar acordat Ucrainei în 2024

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Boris Pistorius a anunțat extinderea substanțială a ajutorului militar acordat Ucrainei în 2024.

Ucraina va primi un ajutor substanțial din partea Germaniei, dar acest sprijin suplimentar necesită validare prin vot în comisia Camerei Deputaților germane.

Secretarul general al NATO cere sprijin suplimentar pentru Ucraina

Într-un apel ferm către statele europene aliate, Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a subliniat necesitatea unui sprijin mai amplu în lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse. Acest apel a fost făcut la Bruxelles, înaintea unui mic-dejun de lucru cu miniștrii apărării din Uniunea Europeană, în cadrul căruia Stoltenberg a evidențiat dificultățile cu care se confruntă Ucraina pe câmpul de luptă și importanța consolidării sprijinului

din partea comunității internaționale.

Secretarul General al NATO a subliniat că situația de pe câmpul de luptă este dificilă, iar acest context face cu atât mai vitală continuarea și intensificarea sprijinului pentru Ucraina. Această declarație survine într-un moment critic, când tensiunile dintre Ucraina și Rusia ating cote alarmante, iar sprijinul internațional devine esențial în eforturile Ucrainei de a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială.

Stoltenberg a adresat un apel explicit țărilor europene aliate să se solidarizeze și să ofere un sprijin mai substanțial în fața amenințărilor la adresa Ucrainei.

Este evident că NATO recunoaște importanța coeziunii și a sprijinului reciproc în fața provocărilor de securitate, în special în contextul evenimentelor din Europa de Est.

În ceea ce privește posibilitatea negocierilor între Ucraina și Rusia, Stoltenberg a subliniat că este o decizie exclusivă a Kievului. Cu toate acestea, a adăugat că interesele aliaților NATO se concentrează asupra sprijinirii Ucrainei în apărarea suveranității și integrității teritoriale. Subliniind absența unei dorințe din partea președintelui Putin de a negocia o soluție acceptabilă pentru Ucraina, Stoltenberg a evidențiat că, pe măsură ce crește probabilitatea unui rezultat negociat inacceptabil, sprijinul acordat Ucrainei trebuie

intensificat.

Ucraina va primi ajutor din partea Germaniei

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat o majorare substanțială a ajutorului militar acordat Ucrainei în 2024. Inițial planificat la 4 miliarde de euro, sprijinul în echipament militar a fost dublat, având un consens din partea partidelor din coaliția de guvernare condusă de cancelarul Olaf Scholz.

Acest sprijin suplimentar necesită validare prin vot în comisia Camerei Deputaților din Germania.

Este parte a efortului extins al țării de a sprijini Ucraina în contextul conflictului cu Rusia. De la începutul invaziei ruse, Germania a oferit aproximativ 22 miliarde de euro sub diverse forme de asistență: ajutor militar, financiar și umanitar.

Asistența militară anterioară acordată de Germania Ucrainei a inclus tancuri, vehicule blindate, muniție și sisteme de apărare antiaeriană trimise către Kiev. Cu toate acestea, există încă o reticență în ceea ce privește livrarea rachetelor Taurus cu rază lungă de acțiune.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Această decizie reflectă angajamentul continuu al Germaniei de a sprijini Ucraina și se încadrează într-un context mai larg al eforturilor internaționale de a ajuta Ucraina să facă față conflictului cu Rusia. Astfel, sprijinul majorat subliniază dorința Germaniei de a-și extinde și intensifica ajutorul acordat în viitorul apropiat.

Citește și: Update Live Ziua 625 de război în Ucraina: Armata ucraineană a doborât șase drone rusești

Vladimir Putin crede că va putea câștiga războiul împotriva Ucrainei

Ministrul lituanian al externe, Gabrielius Landsbergis, a avertizat că președintele rus Vladimir Putin pare să creadă că va obține o victorie decisivă în Ucraina datorită unor factori precum „discuțiile” de la Washington și „incapacitatea” Uniunii Europene de a acționa decisiv. Landsbergis consideră că lipsa unui sprijin militar consolidat pentru Ucraina și presiunea asupra forțelor ucrainene pe front îi pot da lui Putin încrederea că poate își poate relua planurile.

Potrivit surselor diplomatice, planul Uniunii Europene de a aloca până la 20 de miliarde de euro pentru asistență militară Ucrainei se confruntă cu opoziție din partea unor state membre. În același timp, în Congresul american, voci din Partidul Republican exprimă opoziție față de continuarea ajutorului pentru Kiev în forma actuală.

Landsbergis a subliniat importanța susținerii Kievului, indicând că este crucial ca Europa să exercite presiuni pentru ca victoria să fie la Kiev și sărbătorită de ucraineni. Înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, oficialul lituanian a subliniat necesitatea unei decizii puternice din partea Europei pentru a-și demonstra din nou leadership-ul în această chestiune.

În ceea ce privește posibilitatea negocierilor cu Rusia, Landsbergis a avertizat că orice încetare a focului sau negociere ar putea fi considerată o victorie pentru Putin, mai ales dacă Ucraina nu mai poate continua lupta din lipsa de arme sau sprijin. Lituania și vecinii săi baltici au fost printre cei mai fermi susținători ai Ucrainei, oferind ajutor militar și umanitar.

Citește și: Update Live Ziua 624 de război în Ucraina: Rusia a lovit o navă civilă din pavilionul Liberiei

În plus, statele baltice au cerut Uniunii Europene să ia în considerare capacitatea lor de a sprijini exporturile de cereale ale Ucrainei, având în vedere schimbările în tranzitul de cereale după retragerea Rusiei din anumite acorduri. Se crede că statele baltice au fost printre cele care au susținut cel mai puternic trimiterea de avioane de luptă occidentale către Ucraina, o solicitare venită din partea Kievului încă de la începutul invaziei rusești.