Ziua Armatei Române urmează să fie sărbătorită pe data de 25 octombrie 2023 printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din țară.
Ce reprezintă data de 25 octombrie pentru Armata României
În fiecare an, pe data de 25 octombrie, românii din întreaga țară și din diaspora sărbătoresc cu mândrie Ziua Armatei Române. Această zi de sărbătoare marchează un moment istoric extrem de important pentru poporul român- eliberarea țării de sub ocupație străină.
Data de 25 octombrie a devenit un simbol al rezistenței românești și al victoriei asupra ocupației horthyiste. În anul 1944, datorită victoriei de la Carei, militarii români au reușit să elibereze Transilvania de Nord de sub ocupația horthystă.
Ziua Armatei Române a fost instituită ca sărbătoare națională în anul 1959, prin Decretul nr. 381. De atunci, în fiecare an, în această zi, țara noastră comemorează și celebrează curajul și sacrificiul soldaților români care au luptat pentru libertate și integritate teritorială.
Activitățile desfășurate cu prilejul Zilei Armatei Române sunt variate și includ ceremonii militare, depuneri de coroane la monumentele comemorative, parade ale forțelor armate, demonstrații aeriene și expoziții de tehnică militară.
Aceste evenimente au loc în diferite orașe din țară și au ca scop aducerea unui omagiu binemeritat militarilor și veteranilor care au contribuit la apărarea și eliberarea României.De asemenea, în această zi, militarii și instituțiile militare își deschid porțile pentru a permite cetățenilor să descopere mai aproape universul lor și să înțeleagă rolul vital pe care îl au în asigurarea securității naționale.
Ziua Armatei Române nu este doar o sărbătoare militară, ci și un moment de reflecție asupra importanței independenței și suveranității naționale.
Astfel, pe 25 octombrie, românii se adună în număr mare pentru a onora memoria eroilor noștri și pentru a celebra Ziua Armatei Române. Este o zi în care ne reamintim că libertatea și independența sunt valori neprețuite și că, prin unitate și solidaritate, putem întări și proteja viitorul țării noastre.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Programul activităților de Ziua Armatei Române
Conform mapn.ro, programul principal, oficial, de Ziua Armatei Române este următorul:
În București:
- Ora 10.00, Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I – Ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori, ceremonie de depunere a jurământului militar de studenții anilor I ai Academiei Tehnice Militare și Universității Naţionale de Apărare, urmate de schimbarea gărzii la MON și activități de survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
- Ora 12.00, Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I”- Ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.
- Ora 19.00, retragere cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenței, B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Șoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
În țară:
- Ora 10.00, Satu Mare, Monumentul Ostașului Român – Ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori.
- Ora 14.00, Păuliș, județul Arad,- Ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori.
- Ora 16.00, Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”- Ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori și sosirea „Ștafetei Veteranilor Invictus”. Începând cu ora 12.00, în Parcul Karoly va avea loc o expoziție de tehnică și echipamente militare.
Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din țară, la Monumentele eroilor, precum și la cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.
Câți militari actvi are România?
În prezent, armata română dispune de 73.350 de militari activi și 50.000 de rezerviști. De asemenea, forțele terestre dispun de 943 de tancuri și 1.369 de blindate, iar cele aeriene de 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere. Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare. Statul român reprezintă a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a din NATO.