Ziua Armatei 2023: Programul evenimentelor din București și marile orașe ale țării

Autor: Bianca Vidoi

Programul evenimentelor din București și marile orașe ale țării

Sursa: Facebook Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Ziua Armatei Române 2023 este celebrată anual la data de 25 octombrie, zi ce are o puternică semnificație pentru români.

Data de 25 octombrie, ziua în care este celebrată Ziua Armatei Române, marchează ziua în care a avut loc eliberarea țării de sub ocupație străină, motiv de luptă pentru 540.000 de militari, dintre care 58.330 au fost uciși, răniți sau dați dispăruți. Iată care este programul evenimentelor din București și marile orașe ale țării.

Citește și: Ziua Armatei 2023: Câți militari are România în acest moment

Programul evenimentelor din București 

Ziua Armatei Române reprezintă un prilej important pentru soldații din întreaga țară, fiind ziua în care au luptat pentru a elibera țara de sub ocupație străină, mai exact, data la care Transilvania de Nord a fost eliberată de sub ocupație horthystă. Acesta reprezintă și un moment de comemorare pentru cei 58.330 de militari ce au fost uciși, răniți sau dați dispăruți. 

În București, dar și în alte orașe importante din țară, au loc diferite manifestații pentru a arăta aprecierea și comemorarea pentru cei ce au luptat pentru eliberarea țării. În Capitala României, manifestațiile încep la ora 10:00, la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, unde o să aibă loc o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori, o ceremonie de depunere a jurământului militar de studenții anilor I ai Academiei Tehnice Militare și Universității Naţionale de Apărare, urmate de schimbarea gărzii la MON și diferite activități de survol al unor aeronave ale Forțelor

Aeriene Române. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tot în București, însă începând de la ora 12:00, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

Aceste manifestații se vor încheia seara, cu o retragere de torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenței, B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Șoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, sediul  Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, dde la ora 19:00, relatează mapn.ro

Citește și: Update Live Ziua 608 de război în Ucraina: Rusia a distrus trei drone ucrainene, în zona Mării Negre

Programul evenimentelor din marile orașe din țară

Nu doar în Capitală au loc astfel de manifestații în memoria ostașilor români ce au luptat pentru eliberarea țării, Ziua Armatei Române 2023, fiind celebrată în mai multe orașe importante din România. În Satu Mare, începând cu ora 10:00, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Ostașului Român, evenimente ce se vor organiza și în Păuliș, județul Arad, începând cu ora 14:00.

O ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori și sosirea „Ștafetei Veteranilor Invictus” are loc de la ora 16:00, în Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, iar de la ora 12:00, în Parcul Karoly va avea loc o expoziție de tehnică și echipamente militare. Și în Sibiu vor avea loc diferite ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori, începând cu ora 10:00, la “Monumentul ostaşului din toate timpurile”, amplasat în faţa Cercului Militar.

Tot în Centrul Militar se va afla și o expoziție foto-documentară dedicată zilei Armatei României, care va fi deschisă publicului până în data de 31 octombrie. Data de 25 octombrie, ziua în care se celebrează Ziua Armatei Române, este celebrată și în Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria, țări în care vor avea loc diferite ceremonii similare cu cele din România, la principalele garnizoane din țară, la Monumentele eroilor, precum și la cimitire și la monumente ale ostașilor români.