Ziua Aviației 2023: Programul evenimentelor

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 07 apr 2024, 02:00

În fiecare an, pe data de 20 iulie este sărbătorită Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Sursa: pixabay.com

În fiecare an, pe data de 20 iulie este sărbătorită Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

De sărbătoarea Sfântului Ilie, aviatorii sărbătoresc Ziua Aviației Române şi a Forțelor Aeriene. Cu ocazia acestei zile vor avea loc mai multe manifestații.

Care este programul de Ziua Aviației?

Potrivit comunicatului lansat de mapn.ro, programul pentru Ziua aviației va fi următorul:

„Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviației Române şi a Forțelor Aeriene, joi, 20 iulie, începând cu ora 11:00, la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor, se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.

Pe timpul ceremoniei vor evolua aeronave militare aparținând Forțelor Aeriene Române: F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 și IAR-99, dar și elicoptere tip EC-135 aparținând Ministerului Afacerilor Interne, elicoptere tip IAR 330 ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Boeing 737 aparținând Tarom, aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene precum și aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României.

În zilele de 18 și 19 iulie, începând cu ora 11.00,

în zona Monumentului Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor, vor avea loc antrenamente cu aeronavele militare care vor participa la evenimentul marcant al Forțelor Aeriene Române.

Zborurile de antrenament din zilele de 18 și 19 iulie, precum și survolul aeronavelor cu ocazia sărbătorii Zilei Aviației Române şi a Forțelor Aeriene din 20 iulie se vor executa cu luarea tuturor măsurilor de siguranță și respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare, astfel încât impactul asupra comunității locale să fie minim.

Pentru reprezentanții mass-media care doresc să participe la evenimentul de la Monumentul Aviatorilor nu este necesară o acreditare prealabilă. Totodată, cu prilejul împlinirii a 110 ani de la înfiinţarea primei structuri de Aeronautică Militară, la Ateneul Român va avea loc în aceeași zi, începând cu ora 19:00, un concert aniversar susținut de Orchestra Simfonică București.

Pentru reprezentanții mass-media interesați să participe la concertul aniversar este necesară acreditarea prealabilă și prin urmare aceștia sunt rugați să transmită până miercuri, 19 iulie, ora 18.00,

pe adresa de e-mail [email protected], datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintă și numărul de telefon).

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Jurnaliștii acreditați vor fi așteptați joi, 20 iulie, începând cu ora 18:15, la Ateneul Român, strada Benjanim Franklin nr. 1-3. Persoană de contact pentru detalii suplimentare: Bogdan Pantilimon, telefon: 0756 724 455.”

Pe 20 iulie este sărbătorită Ziua Aviației Române şi a Forțelor Aeriene 

Ziua Aviației Române şi a Forțelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților.

La data de 1 aprilie 1913, intra în vigoare prima lege de organizare a aeronauticii militare din România, iar în baza articolului nr. 1 din lege, primele componente ale forțelor aeriene – aviația şi aerostația, erau subordonate unei structuri de comandament specializate – Serviciul de Aeronautică Militară, astfel, fiind înființată o nouă categorie de forțe armate, Forțele Aeriene.

În prezent, Forțele Aeriene Române se prezintă cu performanțe notabile în procesul instruirii, al interoperabilității, prin participarea la exerciții naționale și multinaționale, precum și în misiunile interne și externe. În prezent, un detașament format din patru aeronave de luptă F-16 multirol și personalul desemnat, care poartă denumirea onorifică „Carpathian Vipers” este dislocat pe baza aeriană Šiauliai, din Lituania şi asigură misiunea de Poliție Aeriană întărită în țările baltice în perioada aprilie – iulie 2023. Misiunea detașamentului este de a proteja integritatea spațiului aerian al Țărilor Baltice şi este o componentă fundamentală a angajamentului NATO față de membrii săi.

Care este istoria aviației militare românești?

Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910, se arată în volumul ''Calendarul Tradițiilor Militare'' (2010). Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912 s-a creat prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913.

Forțele Aeriene Române reprezintă aviația militară a Armatei Române. Înființată oficial la 1 aprilie 1913, prin aprobarea Legii privind Organizarea Aeronauticii Militare de către Parlamentul României, istoria aviației militare române începe odată cu Ordinul nr. 7925/5 noiembrie 1909 prin care se ordona Arsenalului de Construcții al Armatei din București construirea unui avion după indicațiile și sub supravegherea lui Aurel Vlaicu. Aviația militară a României a participat activ la luptele din Al Doilea Război Balcanic, din Primul Război Mondial, din Războiul româno-ungar din 1919 și din al Doilea Război Mondial.

Începând cu anul 1915, a luat ființă Corpul de Aviație, aviația devenind astfel armă de sine stătătoare, iar în 1917, a fost înființată Direcția Aeronauticii din Marele Cartier General român. 

Tot în 1915, a apărut insigna de aviator român. Pentru ofițeri, insigna era din metal de culoare argintie şi se purta pe piept în partea stângă, iar pentru subofițeri se confecționa din mătase de aceeaşi culoare şi se purta pe mâneca stângă.

În 1917, aeronautica română a participat la marile bătălii purtate de armata română în sudul Moldovei (Mărăști, Mărășești şi Oituz) îndeplinind misiuni de informaţii, atac asupra pozițiilor inamice.

Dumitru Prunariu primul astronaut din istoria României

Cel mai important moment în istoria aviației, l-a avut participarea, între 14 şi 22 mai 1981, a cosmonautului român Dumitru Prunariu la misiunea Soiuz-40. Împreună cu Leonid Popov, acesta a realizat experimente științifice, majoritatea fiind de concepție românească, cu aparatura realizată în România.