Ziua Cârtiței, 2 februarie 2023. Cârtița Phil le va arăta americanilor, prin felul în care se comportă, când va începe primăvara.
Citește și: SEMNUL care spune ca mai sunt 6 SAPTAMANI de iarna!
Obiceiul care ne arată când începe, de fapt, primăvara
Ziua Cârtiței este sărbătorită la data de 2 februarie, atunci când celebrul meteorolog, cârtița Phil, iese din bârlog pentru a prezice cât timp va mai dura sezonul rece.
Cârtița Phil iese în fiecare an din bârlog pentru a prezice vremea, dacă aceasta își vede umbra și se sperie, după care intră înapoi în vizuină, atunci înseamnă că iarna va mai dura încă șase săptămâni. În cazul în care cârtița va ieși din bârlog și nu își va vedea umbra, urmând astfel să rămână afară, atunci primăvara va veni mai devreme decât ne-am aștepta.
Această tradiție a luat naștere chiar din perioada Evului Mediu, atunci când imigranții germani ce au ajuns în Pennsylvania, Statele Unite ale Americii, au traversat împreună cu acest obicei. În acea perioadă se credea că animalele precum cârtița, bursucul și ursul își vor întrerupe hibernarea pentru a ieși din bârlog.
Acest obicei a început să fie unul anual în Punxsutawney, oraș în care mii de turiști se adună pentru a fi martorii acestui mic meteorolog.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
În România serbăm Ziua Ursului
În țara noastră, Ziua Cârtiței este înlocuită cu Ziua Ursului, zi în care acesta ne va prevesti cum va arăta vremea în perioada următoare. Ziua Ursului este sărbătorită la data de 2 februarie, la 40 de zile de la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Ca și cârtița, ursul la ieși din vizuină în această zi, iar dacă acesta se va speria de umbra sa și va merge înapoi în bârlog, iarna va mai dura încă 6 săptămâni, iar dacă acesta va rămâne afară primăvara va veni
Această zi mai poartă numele de Stretenie, iar în această zi, în unele zone, copii sunt unși cu grăsime de urs, pentru a fi la fel de puternici ca aceștia atunci când vine vorba de boală. Un alt obicei pe care mamele îl mai practică în această zi este de a dărui ceva de îmbrăcat oamenilor săraci, mai ales în cazul în care copii lor sunt bolnavi deoarece se spune că acest dar alungă boala și aduce bucuria în cămin.
Surse: antena3.ro, stirilekanald.ro