Ziua Cincizecimii sau Rusaliile 2023: Ce semnificație are Pogorârea Sfântului Duh în calendarul ortodox?

Author: Bianca Vidoi
Ce semnificație are Pogorârea Sfântului Duh în calendarul ortodox?
Sursa: PixaBay

Ziua Cincizecimii sau Rusaliile 2023. Pogorârea Sfântului Duh este o sărbătoare creștină ce se sărbătorește la 50 de zile după Înviere.

Ziua Cincizecimii sau Rusaliile 2023. Rusaliile se celebrează în două zile, pe 4 și 5 iunie, iar această zi este cunoscută în popor drept Duminica Mare și este ziua ce încheie ciclul pascal de sărbători, mai exact Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt. 

Citește și: Sâmbăta Morților 2023: Ziua în care se fac pomeniri, înainte de Rusalii

Ce semnificație are Pogorârea Sfântului Duh în calendarul ortodox?

Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile 2023 se numără printre cele mai vechi sărbători creştine, aceasta fiind sărbătorită din vremea Sfinţilor Apostoli. A existat o perioadă, mai exact până la începutul secolului al IV-lea, Rusaliile reprezentau o sărbătoare dublă, în care se celebra și Înălțarea, dar și Pogorârea Sfântului Duh.  

După anul 400 s-a decis ca Înălțarea Domnului să fie sărbătorită la 40 de zile după Înviere, iar Pogorârea Sfântului Duh să fie celebrată la 50 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Rusaliile se celebrează în anul 2023 la data de 4, respectiv 5 iunie, iar românii au zile libere din acest motiv.

La 50 de zile după Înviere, de Rusalii, Duhul Sfânt s-a pogorât peste apostoli sub forma unor limbi de foc, acest lucru pentru a arăta că este în legătura cu Cuvântul cel Viu și că Dumnezeu este mistuitor. După această zi, apostolii au început să vorbească în toate limbile știute.

După ce această întâmplare a avut loc, mulțimea nu i-a crezut pe apostoli, însă atunci apostolul Petru a cuvântat, iar aproximativ 3000 de persoane s-au convertit la creștinism, iar astfel s-a format prima comunitate creștină.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții pentru această zi sfântă

Mesaje Rusalii 2023

Nu multe persoane știu că astăzi se sărbătoresc trei nume destul de întâlnite în România, mai exact Roxana, Rusalin, sau Ruxandra. Iată ce mesaje le poți oferi persoanelor dragi ce își sărbătoresc onomastica în această zi.

 

  • „Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunata si un an plin de realizări. La multi ani înfloritori!”
  • „De ziua ce-ți surâde-n prag Si-i porți frumosul nume, Eu îți doresc tot ce-i mai drag Si mai frumos pe lume”.
  • „Din adâncul sufletului îți doresc ca anii ce se scurg să treacă precum razele soarelui mângâie o trestie umedă și bătută de vânt, precum iubirea alină sufletele suferinde. Să fii fericită și mereu însoțită de cei care merită să te iubească. La mulți ani!”
  • „Ne face deosebită plăcere să-ți transmitem, cu prilejul zilei numelui, urări călduroase de sănătate, liniște sufletească și bucurie, ție și celor ce-ți sunt dragi. La Mulți Ani!!”
  • „La mulți ani! Norocul să îți zâmbească în fiecare zi, sănătatea să te acopere și fericirea să-ți mențină zilnic zâmbetul pe buze!”
  • „Din adâncul sufletului îți doresc ca anii ce se scurg să treacă precum razele soarelui, ce mângâie o trestie umedă și bătută de vant, precum iubirea, ce alină sufletele suferinde. Să fii fericită și mereu însoțită de cei care merită să te iubească. La mulți ani!”
  • „Cu ocazia zilei onomastice îți doresc multă sănătate, numai realizări și bucurii alături de cei dragi. La mulți ani!”
  • „La mulți ani! Să ai puterea să faci lumea mai bună și să fericești pe toți în jurul tău cu bunătatea ta, dragostea ta și cu frumusețea sufletului tău!”
  • „Ziua numelui să fie luminoasă și să se prelungească în multe altele aducătoare de bucurii! La mulți ani!”
  • „La mulți ani! Norocul să îți zâmbească în fiecare zi, sănătatea să te acopere și fericirea să-ți mențină zilnic zâmbetul pe buze!”

 

Citește și: Mini-vacanța de 1 Iunie- Rusalii 2023: Ce beneficii primești dacă lucrezi în zilele libere legale?

Surse: ego.ro, bzi.ro

 

Taguri: