Ziua Cititului Împreună - 1 februarie 2023: Ce se întâmplă în creierul tău atunci când citești cu voce tare?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 31 oct 2023, 03:20

Pe 1 februarie este sărbătorită Ziua Internațională a Cititului Împreună.

Sursa: https://www.pexels.com/

Pe 1 februarie este sărbătorită Ziua Internațională a Cititului Împreună.

Ziua Cititului Împreună este sărbătorită pe data de 1 februarie 2023.

Pe 1 februarie este sărbătorită Ziua Internațională a Cititului Împreună

Ziua Internațională a Cititului Împreună (World Read Aloud Day) este o zi în care se sărbătorește puterea de a citi cu voce tare, împreună. Astfel, copiii și adulții sunt încurajați să ia o carte, să găsească audiență și să citească cu voce tare.

Evenimentul este celebrat în peste 170 de țări. 

Citește și: Cărți de psihologie care-ți ”vorbesc” despre psihicul uman și suferințe, pe înțelesul tău

Această zi este sărbătorită în fiecare an și nu are o dată fixă. În acest an a fost aleasă ziua de 1 februarie. Cel mai bun mod de a marca ziua cititului este să iei o carte și să îi citești cuiva cu voce tare.

Indiferent dacă e un singur om sau sunt mai mulți, mesajul din cartea pe care o citești va ajunge departe. 

Ce se întâmplă cu creierul atunci când citești cu voce tare

În ciuda dominației gadgeturilor ingenioase și a fluxurilor de conținut vizual, în care textul tipărit este pe cale să se sufoce, în fruntea proceselor mentale implicate în procesarea informațiilor, precum și cu sute de ani în urmă, se află abilitățile de citire atentă.

Cititul în mod frecvent este extrem de important pentru formarea aparatului mental și dezvoltarea armonioasă a personalității. Creierul formează rețele neuronale responsabile de funcțiile cognitive- imaginație, memorie, concentrare, gândire logică, analiza și sistematizarea datelor. Abilitățile dobândite în procesul de citire atentă sunt transferate automat în alte domenii de activitate- numărarea orală, rezolvarea problemelor matematice, învățarea limbilor străine și creativitatea artistică. O persoană obișnuită să citească din copilărie gândește mai eficient, dobândește rapid cunoștințe noi și chiar și în situații dificile ia deciziile corecte, necedând presiunii stereotipurilor, emoțiilor și autorităților.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Unele studii arată că atunci când unui copil i se citește des, părțile creierului lui care se ocupă cu înțelegerea și imaginația sunt foarte active. Când aceste zone sunt folosite cât mai mult, pot ajuta micuții să-și dezvolte aptitudini esențiale de citit, ca recunoașterea și înțelegerea cuvintelor. 

Citește și: Amenzi Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă traversezi pe roșu?

În comparație cu privitul la TV, cititul ajută pentru a promova o desfășurare mai lentă a evenimentelor și a ideilor. Acest lucru îi încurajează pe copii să asculte, să acorde atenție și să se concentreze. Ceea ce poate, după un timp, să sporească atenția globală.

Citirea cu voce tare cu copii oferă beneficii și adulților. Timpul de calitate petrecut împreună promovează legătura și întărește relațiile, facilitând astfel dezvoltarea de către copii a competențelor lor sociale, de comunicare și interpersonale.

De asemenea, citind cu voce tare cu expresie, învățăm să recunoaștem accentele semantice ale textului și să îmbunătățim abilitățile de gestionare a dicției și intonației.

Citirea cu voce tare va aduce beneficii chiar și unui adult cu un intelect deja format și o practică de vorbire bine stabilită. Astfel de exerciții la orice vârstă au un efect pozitiv asupra funcțiilor cognitive. Mai mult, ele sunt importante în procesul de predare a copiilor.

Sursă: europafm.ro