Ziua Crucii: Sărbătoare cu cruce roșie la data de 14 septembrie 2024: Ce plantă trebuie pusă la uscat în această zi?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 sep 2024, 09:33

Înălțarea Sfintei Cruci

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 14 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci.

Sărbătoarea din data de 14 septembrie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci.

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care este bine să o rostești pe 14 septembrie! 

Calendar ortodox 14 septembrie 2024

Sărbătoare 14 septembrie. Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită în fiecare an pe data de 14 septembrie în calendarul ortodox, iar alături de aceștia se află o cruce roșie, ce arată importanța slujbelor realizate în această zi.

La data de 14 septembrie 2024 credincioșii celebrează două evenimente importante pentru creștinism, mai exact aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fata poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului și aducerea Sfintei Cruci de la perși la Ierusalim, după care patriarhul Zaharia de Ierusalim a înălțat-o în văzul tuturor.

În această zi este indicat ca credincioșii să țină post, deoarece Sfânta Cruce reprezintă toate momentele dificile prin care a trecut Mântuitorul Iisus Hristos.

Pe parcursul anilor, o mare parte din Crucea Sfântă a fost pierdută, însă există și câteva părți adevărate ce au fost trimise în Roma, Constantinopol și Ierusalim. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Crucea a fost spartă ulterior în mai multe așchii, iar după ce a avut loc Bătălia de la Hattin, rămășițele din Ierusalim au fost confiscate și pierdute. Au rămas doar bucățile trimise de Sfânta Elena la Constantinopol și la Roma. Există o varietate de tradiții și obiceiuri pe care creștinii le realizează pentru a atrage noroc în viața lor.

Se crede că ultimul butuc de vie trebuie să fie necules pentru a le aduce o ofrandă păsărilor cerului. În această zi trebuie să punem la uscat busuioc pentru a le folosi în ritualurile de sfințire, a atrage belșug și sănătate, dar și pentru a le folosi la gătit. Frunzele de busuioc, mentă, maghiran și cimbru se sfințesc la biserică și se păstrează lângă cruce pe parcursul slujbelor, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 14 septembrie

Canon de rugăciune pentru Înălțarea Sfintei Cruci, pomenită pe 14 septembrie în calendarul creștin

Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletului meu, mărturisesc înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai luat moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe și cu fărădelegile mele cele rele.

De aceea mă rog bunătății Tale celei nemărginite, ca să mă faci și pe mine părtaș sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, pentru ca să mă învrednicesc, prin darul Tău, să câștig și eu asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu cel milostiv le-ai răbdat pentru mântuirea mea, întărindu-mă pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.
De aceea întărește-mă, Doamne, ca să pot ridica cu bucurie de astăzi înainte Crucea Ta cu deplină pocăință, întristarea morții Tale să o simt, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei. Și-mi înviază simțirile mele cele sufletești, ca să cunoască moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, precum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios pe care, rugându-se Ție, l-ai primit în Rai. Dă-mi, Doamne și mie, tâlharului celui rău, darul Tău, precum ai dat atunci aceluia și iartă păcatele mele pentru sfintele Tale Patimi și mă primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și ziditor ce-mi ești.
Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție în toate zilele Sfânta Biserică și le lasă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de împărăția Ta și să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta.


Mă închin Crucii Tale, Hristoase și zic către dânsa: Slavă ei pentru dragostea Ta!
Bucură-te, prea cinstită Cruce a lui Hristos, căci prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus țintuit.
Bucură-te, pom prea mărit, pentru că Tu ai ținut rodul vieții ce ne-a mântuit din moartea păcatului.
Bucură-te, toiagul cel tare ce ai sfărâmat ușile iadului.
Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis ușa Raiului.
Mă bucur și eu, pentru că văd pe vrăjmașii Tăi surpați, iar pe prietenii Tăi că împărățesc în ceruri, pe vrăjmașii Tăi biruiți de puterea Ta, iar pe creștinii ce Ți se închină, înarmați cu puterea Ta.
O, Hristoase, Răstignitul meu, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și ce necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea cum pot eu să fug de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să-mi pară grele chinurile văzând pe Stăpânul meu că le iubește, le cere și le socotește Lui de mare cinste?
Rușine-mi este, cu adevărat, de mă voi întrista de relele ce-mi pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce-mi aduc diavolii sau de trupul și gândurile mele cele rele sau pentru sărăcia și bolile ce-mi vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele mele, deoarece acestea toate mi le trimite pentru ca să mă apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvesc și să mă pedepsesc în această viață pentru binele meu, pentru ca să mă odihnesc cu mai multă mărire întru Împărăția Lui cea veșnică.
Și de vreme ce este așa, înmulțește-mi Doamne ostenelile, ispitele și durerile, dar să-mi înmulțești împreună și să-mi prisosești și răbdarea și puterea, ca să pot răbda toate câte mi s-ar întâmpla. Pentru că recunosc că sunt neputincios de nu mă vei întări, orb de nu mă vei lumina, legat de nu mă vei dezlega, fricos de nu mă vei face îndrăzneț, rău de nu mă vei preface în bun, pierdut de nu mă vei ierta, rob de nu mă vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin și o măresc acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.