Ziua Culturii Naționale are loc la data de 15 ianuarie în România, fiind considerată o sărbătoare națională, în care se promovează tot mai mult cultura și arta. Data la care este sărbătorită Ziua Culturii Naționale nu este una aleatorie, 15 ianuarie fiind ziua în care se comemorează anual nașterea îndrăgitului poet Mihai Eminescu, Iată care sunt principalele evenimente la care românii pot participa pe 15 ianuarie.
Ce evenimente sunt organizate în București cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024
Ziua Culturii Națională este un moment foarte important în care românii sunt încurajați să admire cultura și arta ce este prezentă în toate muzeele din țară, motiv pentru care Ministerul Culturii pune la dispoziție pentru oameni mai multe programe speciale, expoziții sau momente artistice. Românii vor primi acces gratuit în toate muzeele ce se află în subordinea Ministerului Culturii.
Muzeul Național de Istorie a României a decis să își deschidă porțile gratuit cu ocazia Zilei Culturii Naționale, gratuitate ce o să fie oferită pentru toate categoriile de vizitatori, iar programul de vizitare al acestuia se va desfășura în intervalul orar 09:00 – 17:00, ultima intrare fiind permisă la ora 16:15. Ziua Culturii Naționale o să fie celebrată și de către Filarmonica George Enescu, atât pe 14, cât și pe 15 ianuarie, zile în care vor fi puse la dispozițiile vizitatorilor diferite activități și evenimente dedicate persoanelor de toate vârstele.
La data de 15 ianuarie, Filarmonica George Enescu o să bucure vizitatorii cu un concert susținut de către membri ai Orchestrei şi Corului Filarmonicii "George Enescu", în cadrul proiectului "Muzica pe Înțelesul Tuturor". Intrarea la acest eveniment realizat pentru celebrarea Zilei Culturii Naționale 2024 va fi gratuită.
Citește și: Secretele din viaţa şi opera lui Eminescu! Care este adevărul despre Veronica Micle
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ateneul Român va oferi la data de 15 ianuarie 2024 două tururi ghidate gratuite, în timp ce la Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB) va avea loc un concert inspirat de folclorul românesc, spectacol ce va fi susținut de către Corina Sîrghi. Acest concert va începe la ora 19:00 la Sala Mare, ARCUB. Nu este singurul program special pe care Centrul Cultural al Municipiului București îl pune la dispoziție pentru vizitatori, expoziția „Universul lui Dali” prelungindu-și programul până la miezul nopții.
Expoziții speciale vor fi realizate și la Muzeului Național al Literaturii Române, în perioada 15-18 ianuarie 2024, când sunt puse la dispoziție sesiuni de lecturi interactive pentru cei mici, lecturi în Braille și în limba semnelor, discuții cu ilustratorii cărților, dar și un minunat concert susținut de Ansamblul de băieți al Corului de Copii Radio, dar și multe alte surprize pentru cei mici.
Fotografiile vor fi în centrul atenției la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", unde vor avea loc mai multe expoziții, precum “Lacul codrilor albaștri” sau“Patria mea, limba română”.
Vizitatorii se vor bucura de recitale de cântece, interpretări ale celor mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu și multe alte astfel de momente speciale.Ce evenimente sunt organizate în România cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024
Vizitatorii ce nu pot ajunge la București se pot bucura de momente speciale și în alte orașe cunoscute din România, cele mai importante având loc în Iași și Bran. Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Opera Națională Română din Iași își va surprinde vizitatorii cu un concert special ce se va susține la data de 15 ianuarie, de la ora 18:30, iar pe vizitatori îi vor încânta artiștii Operei din Iași.
Se celebrează 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, iar poeziile nu pot lipsi din sărbătorirea Zilei Culturii Naționale de către Complexul Național Moldova „Iași”. Spectacolul ce va fi prezentat la data de 15 ianuarie este „Trecut-au anii…”, susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.
Muzeul Național Bran se află în subordinea Ministerului Culturii, astfel intrarea va fi gratuită, iar organizatorii au pregătit mai multe momente speciale, „Dialog cu personalitățile din zonă privind rolul culturii în mijlocul societății.”, „174 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești.” sau „Membrii ai familiei regale române, promotori și susținători ai culturii românești.”, potrivit radioimpuls.ro.