Ziua de 15 ianuarie are o semnificație aparte pentru români, fiind ziua în care este comemorată nașterea poetului celebru Mihai Eminescu, dar și ziua în care se celebrează Ziua Culturii Naționale. Din dorința de a îi face pe români să aprecieze mai mult arta și cultura, muzeele din subordinea Ministerului Culturii vor oferi acces gratuit oamenilor la data de 15 ianuarie, iar acestea sunt evenimentele ce au loc în București, dar și în țară.
Programul evenimentelor din București pentru Ziua Culturii Naționale în 2024
Ziua Culturii Naționale 2024 este celebrată anual la data de 15 ianuarie, atunci când este comemorată nașterea celebrului poet Mihai Eminescu, ce reprezintă un simbol al României, cunoscut atât în România, cât și în străinătate. Ministerul Culturii a decis ca la data de 15 ianuarie să ofere intrarea liberă la muzeele afla în subordinea instituției, astfel încât să încurajeze arta și cultura.
Românii își pot petrece întreaga zi bucurându-se de piese de teatru, expoziții, tururi ghidate sau concerte, dedicate Zilei Culturii Naționale, ce adesea pot fi urmărite și online. Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București organizează la data de 15 ianuarie un spectacol special acestei zile, intitulat „Spectacol de Ziua Culturii Naționale”, din care vor face parte spectacolele „Emmi, amor pierdut, viață pierdută” de Mihai Eminescu, dar și „Amintiri din copilărie” după Ion Creangă.
Intrarea la acest spectacol este gratuită, iar vizitatorii sunt așteptați începând cu ora 19:00.Teatrul Național din București oferă experiențe unice românilor, fiind organizate tururi ghidate de la orele 11:00, 13:00, 15:00 şi 17:00, dar și nenumărate spectacole, mai exact „The Romanian Dream” – Sala Media, ora 18:30, „O viață, o șosetă, un vis și o mașină de scris” – Sala Studio, ora 19:00, „Gaițele” – Sala Ion Caramitru, ora 20:00, și “Artă” – Sala Media, ora 20:30.
În cadrul Teatrului Național din București se află și un muzeu, la subsolul clădirii, ce își deschide porțile gratuit pentru vizitatori, între orele 12:00 – 18:00.Citește și: Ce se sărbătorește pe 24 ianuarie 2023 și de ce avem o zi liberă legală?
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” propune un program special pentru Ziua Culturii Naționale, începând cu ora 10:00, având loc deschiderea expoziției interactive “Români de poveste”, eveniment organizat în parteneriat cu Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture. O altă instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii este Muzeul Ororilor Comunismului în România, instituție ce oferă intrare gratuită românilor la data de 15 ianuarie, începând cu ora 14:00, la Casa Memorială Pictor Alexandru Ţipoia, unde este organizat evenimentul „NEUITARE.
Memorie, identitate și celebrare a culturii naționale. Rolul memoriei în familiile Ţipoia şi Pillat”, potrivit edupedu.ro.Programul evenimentelor din țară pentru Ziua Culturii Naționale în 2024
Muzeul Național de Artă din Timișoara pune la dispoziția vizitatorilor, la data de 15 ianuarie 2024, cel de-al doilea ghid cultural cu acces gratuit la expoziția “Brâncuși: surse romanești și perspective universale”. Publicul o să aibă acces gratuit între orele 10:00 – 18:00. Centrul de Cultură Arcuș din Sfântu Gheorghe pune la dispoziție pentru vizitatori o serie de evenimente speciale pentru Ziua Culturii Naționale, printre care o expoziţie de artă plastică şi un recital de pian.
Tot în Sfântul Gheorghe, Muzeul Carpaţilor Răsăriteni, organizează la data de 15 ianuarie expoziții gratuite, alături de diverse ateliere creative şi jocuri. Filarmonica de Stat Oradea a pus cap la cap un program special pentru Ziua Culturii Naționale 2024, începând cu ora 17:00, pentru a urmări filmul documentar „Eminescu şi Cernăuţii”, urmând ca de la ora 19:00 să se bucure de un spectacol special, Spectacolul de Gală “Eminescu”, cu tenorul Daniel Magdal şi pianistul Alexandru Burcă.
Muzeul Național Bran se află în subordinea Ministerului Culturii, astfel intrarea va fi gratuită, iar organizatorii au pregătit mai multe momente speciale, „Dialog cu personalitățile din zonă privind rolul culturii în mijlocul societății.”, „174 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești.” sau „Membrii ai familiei regale române, promotori și susținători ai culturii românești.”