Ziua Eroilor 2023: Ce evenimente speciale pregătesc autoritățile?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 ian 2024, 00:45

Ce evenimente speciale pregătesc autoritățile?

Sursa: Facebook Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España

Ziua Eroilor 2023. Această sărbătoare are ca și scop amintirea celor ce și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, iar anual, autoritățile pregătesc evenimente speciale pentru a le cinsti numele.

Ziua Eroilor 2023. Ziua Eroilor se sărbătorește anul acesta la data de 25 mai, în aceeași zi în care credincioșii celebrează Înălțarea Domnului, la 40 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, ce s-a celebrat la data de 16 aprilie.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an?

Ce evenimente speciale pregătesc autoritățile pentru Ziua Eroilor 2023

Evenimentele pregătite de autorități vor avea loc atât în Capitală, cât și în alte orașe din țară și din străinătate. Anual, la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului, autoritățile celebrează amintirea persoanelor ce și-au pierdut viața pentru România pe câmpul de luptă, pentru drepturile lor. Iată care sunt evenimentele speciale pregătite de autorități pentru Ziua Eroilor 2023.

Ministerul Apărării Naționale va organiza în această zi ceremonii în București, la Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, la Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit “Filantropia”, Monumentul Eroilor

Patriei și Cimitirul Eroii Revoluției. Pe lângă această amintire, Ministerul Apărării Naționale va organiza prin intermediul unităților, instituțiilor de învățământ, cercurilor și bibliotecilor militare,  simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, comemorări la cimitire, mausolee și monumente comemorative de război, expoziții de carte.

Și Ministerul Educației Naționale a decis să schimbe programa dedicată acestei zile, astfel elevii se vor bucura de întâlniri cu veteranii de război și spectacole omagiale.

Autoritățile administrației publice locale vor organiza în această zi diferite expoziții tematice, simpozioane și programe proprii de evocare a memoriei eroilor. 

Ministerul Afacerilor Externe va organiza activități specifice pentru cinstirea memoriei și comemorarea eroilor români căzuți și înhumați pe teritoriul altor state, cu ajutorul reprezentanțelor diplomatice românești sau oficiilor consulare.

Citește și: Doi militari au leșinat în timpul paradei naționale. Aceștia au avut nevoie de îngrijiri medicale

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce semnificație are Ziua Eroilor 2023

Ziua Eroilor este o zi specială, în care se comemorează bărbații și femeile ce și-au pierdut viața pe fronturile de luptă. Ziua Eroilor este sărbătoare națională, iar prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920, s-a decis ca această zi să fie sărbătorită în aceeași zi în care credincioșii celebrează Înălțarea Domnului.

Data la care se sărbătorește Ziua Eroilor a fost reconfirmată prin   Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, promulgată la data de 24 august 1920 și promulgată prin decretul 3530 din 2 sept 1920. Peste 20 de ani, în anul 1940, această dată a fost reconfirmată, într-o perioadă tragică pentru țara noastră, însă în timpul comunismului, data la care românii îi comemorau pe eroii căzuți pe front a fost schimbată, iar sărbătoarea se celebra la data de 9 mai, urmând ca după 1989 să se revină la data inițială.  

În această zi, atât bisericile din România, cât și cele din străinătate, pomenesc toți eroii căzuți pe câmpul de luptă de-a lungul anilor, pentru dreptate, protejarea țării, credință și multe alte motive. 

Citește și: Parade militare de 1 Decembrie, în toată țara. Ziua Națională a început cu „Marșul Unirii”, la Alba Iulia

Sursa: gov.ro, stirilekanald.ro