Ziua Eroilor 2023: Programul evenimentelor din această zi

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 18 feb 2024, 04:30

Ziua Eroilor 2023 este celebrată pe data de 25 mai, odată cu sărbătoarea Înălțării Domnului.

Sursa: Facebook Ministerul Apărării Naționale

Ziua Eroilor 2023 este celebrată pe data de 25 mai, odată cu sărbătoarea Înălțării Domnului. Programul evenimentelor dedicate Zilei Eroilor au fost publicate în Monitorul Oficial.

Ziua Eroilor 2023. Și anul acesta, ca în fiecare an, Ziua Eroilor va fi sărbătorită odată cu Înălțarea Domului, la 40 de zile de la Paște. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. 

Citește și: Sărbătoare 25 mai 2023: Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Calendar ortodox

Ziua Eroilor 2023 

Ziua Eroilor 2023 va fi marcată, în acest an, pe data de 25 mai, potrivit Programului manifestărilor dedicate acestei sărbători, adoptat printr-o Hotărâre a Guvernului. 

Pe 25 mai 2023, de Ziua Eroilor, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere.

Festivităţile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălţării Domnului.

Program evenimente Ziua Eroilor 2023 

De Ziua Eroilor 2023. potrivit programului manifestărilor publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 406 din 11 mai 2023, vor avea loc ceremoniale militare şi religioase la cimitirele şi monumentele de război desemnate, serviciul religios în unităţile şi instituţiile militare de învăţământ unde sunt lăcaşuri de cult şi alte activităţi cultural-educative, după caz. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremoniale militare şi religioase la cimitirele şi monumentele de război desemnate, serviciul religios în unităţile şi instituţiile militare de învăţământ unde sunt lăcaşuri de cult şi alte activităţi cultural-educative, după caz.

2. Ministerul Afacerilor Interne organizează ceremoniale militare şi religioase la obiectivele comemorative desemnate, serviciul religios în unităţile şi instituţiile militare de învăţământ unde sunt lăcaşuri de cult şi asigură ordinea publică la locurile de desfăşurare a activităţilor comemorative. 

Ministerul Afacerilor Externe organizează- prin intermediul reprezentanţelor diplomatice româneşti sau al oficiilor consulare- activităţi specifice pentru comemorarea eroilor români căzuţi şi înhumaţi pe teritoriul altor state: depuneri de coroane şi, în unele locaţii, ceremonii religioase, în limita bugetului aprobat. 

Ministerul Educaţiei organizează şi desfăşoară programe dedicate aniversării Zilei Eroilor în instituţiile de învăţământ din subordine sau aflate în coordonare, în cooperare cu Ministerul Apărării Naţionale, cu Ministerul Afacerilor Interne, precum şi cu autorităţile administraţiei publice locale: lecţii deschise având ca tematică cultul eroilor sau alte activităţi cultural-educative, întâlniri cu veterani de război şi

cu specialişti de istorie militară, recomandând totodată şi participarea tinerilor elevi/studenţi la ceremoniile oficiale de comemorare desfăşurate în Capitală şi în ţară. 

Citește și: Urări și mesaje creștine de Înălțarea Domnului 2023: De ce se salută în această zi cu ”Hristos s-a Înălțat”- ”Adevărat s-a Înălțat”

Evenimente în București de Ziua Eroilor 2023

Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremonii la: Mormântul Ostaşului Necunoscut, Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit "Filantropia", Monumentul Eroilor Patriei şi Cimitirul

Eroilor Revoluţiei.

2. Ministerul Afacerilor Interne organizează ceremonii la: Parcela eroilor de pe DN1, Monumentul Ultimului Străjer al Capitalei, Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cişmigiu şi Monumentul Pompierilor din curtea bisericii Sfântul Gheorghe- Plevna.

Sursă: lege5.ro