Ziua Europei, o zi ce sărbătorește pacea şi unitatea în Europa în fiecare an pe 9 mai.
De ce este sărbătorită ziua Europei pe 9 mai?
În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput.
Ministrul Robert Schuman declara că "Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.”
Citește și: Ziua Europei 2023: Ce evenimente speciale se vor organiza pe 9 mai?
Astfel că, pe 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg şi Țările de Jos.
De-a lungul timpului, acestui proiect i s-au alăturat 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013), ceea ce a dus la crearea
unei imense piețe unice (denumită şi piața internă). La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene. În nul 2022, având în vedere agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, Ziua Europei este un moment şi mai important pentru a reafirma atașamentul față de pace, de a arăta unitatea şi solidaritatea cu Ucraina şi poporul
ucrainean şi de a susține valorile universale, cum ar fi libertatea şi democrația într-o ordine globală bazată pe reguli.Ce activități au loc în această perioadă?
Cu ocazia Zilei Europei și în perioada din jurul ei, instituțiile UE vor găzdui o gamă largă de activități interactive în locațiile lor din cele 27 de state membre ale UE și din întreaga lume.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Potrivit consilium.europa.eu, Cetățenii UE vor putea să cunoască mai bine instituțiile UE din Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg:
- Sâmbătă, 6 mai: La Bruxelles, cetățenii vor putea vizita instituțiile UE.
- Marți, 9 mai: Cetățenii vor putea vizita Curtea Europeană de Justiție și satul european din orașul Luxemburg. Satul european a fost înființat de reprezentanța Comisiei împreună cu autoritățile naționale, ambasadele statelor membre, instituțiile UE cu sediul la Luxemburg și societatea civilă.
- Sâmbătă, 13 mai: Cetățenii vor putea vizita împrejurimile Parlamentului European de la Strasbourg și vor putea vedea sediul celui mai mare organism democratic din Europa.
Citește și: Cele mai ciudate Zile Internaționale. Sunt sărbătorite pe tot globul
Pe 9 mai, UE va găzdui, de asemenea, Festivalul Anului european al competențelor.
Conform aceleiași surse, în toate cele 27 de state membre ale UE și în întreaga lume, instituțiile UE, împreună cu partenerii și rețelele lor, vor sărbători Ziua Europei printr-o serie de activități de implicare, informare și divertisment. Reprezentanțele Comisiei Europene, în strânsă cooperare cu birourile de legătură ale Parlamentului European, cu centrele Europe Direct și cu alți parteneri naționali și regionali, planifică diverse acțiuni pentru a marca ziua, cum ar fi activități de divertisment și jocuri de întrebări, festivaluri, activități sportive, evenimente și dezbateri culturale, dar și activități de vizibilitate și campanii pe platformele de comunicare socială.