Românii petrec, an de an, ziua de 1 Mai, începând cu 1890, cu mici și cu bere. Ce alte obiceiuri au românii de 1 Mai? Când au apărut prima dată micii românești?
Ce reprezintă ziua de 1 mai?
Data de 1 mai este sărbătorită anual, în peste 90 de țări din întreaga lume, Ziua internațională a muncii, cunoscută şi sub denumirile de Ziua muncii sau Ziua internațională a muncitorilor.
Citește și: Vremea de 1 Mai 2023: Prognoza meteo pentru mini-vacanța de weekendul următor
În 1884, în cadrul Convenției naţionale de la Chicago, Federaţia Organizațiilor Meșteșugărești şi a Uniunilor Sindicale (mai târziu, Federaţia Americană a Muncii) a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca durata unei zile legale de muncă să aibă opt ore sau săptămâna de lucru să aibă 48 de ore.
În România, ziua de 1 Mai a fost marcată începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpenești. În anul 1945, la Bucureşti, au avut loc primele demonstrații muncitorești organizate la noi în țară, iar ultimele s-au desfășurat în 1971.
În prezent, această zi este sărbătorită prin concerte, ieșiri la iarbă verde sau diverse activități festive.Cum petrec românii de 1 Mai?
Pe data de 1 Mai românii sărbătoresc "Armindenul", simbol al vegetației care proteja recoltele și animalele. În tradiția populară, acestei zile i se mai spune și "ziua pelinului" sau "ziua bețivilor" și semnifică începutul verii. Armindenul se serbează pentru rodul pământului, ca să nu bată grindina, împotriva dăunătorilor, pentru sănătatea vitelor, vinul bun, oamenii sănătoși, prin petreceri la iarbă verde, unde se mănâncă miel și caș și se bea vin roșu
cu pelin.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Se spune dacă oamenii se spală de dimineață cu rouă vor avea parte de sănătate.
Care este povestea micilor?
Totuși românii adoră să petreacă această zi cu mici și cu bere. Deși sunt considerați o specialitate românească, micii sunt disputați de România, Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia.
Povestea micului pe care românii îl servesc de 1 mai își are originile undeva în secolul XIX-lea, în Balcani.Legenda românească spune însă că micii ar fi fost inventați în secolul al XIX-lea, într-o seară, la hanul La Iordachi din București, binecunoscut pentru cârnații săi. Mai precis, în centrul istoric al Bucureștiului, în 1957, s-a deschis restaurantul care a ajuns să inventeze micii, dar și să transforme acest preparat într-unul foarte popular.
În prezent, micii se bucură de o popularitate la fel de mare. Nu doar micii, ci și “micii mari”, așa cum au fost numiți cei vânduți pe Dealul Negru. Astfel, aproape toți cei care trec pe DN7, drumul care leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea, fac popas la Dedulești, ca să mănânce “un mic mare”. Zilnic, aici sunt vânduți între 1.500 şi 2.000 de mititei.
Românii aleg să petreacă 1 Mai la mare
Românii și-au făcut deja planuri pentru mini-vacanța de 1 Mai, iar majoritatea au optat să plece spre Litoral cu trenul. Cei care aleg această variantă trebuie să știe că vor ieși mult mai ieftin decât dacă ar pleca cu propria mașină.
Prețul unui bilet de tren este 65 de lei la clasa a II-a și 100 de lei la clasa I, pe traseul București Constanța. Costul acestuia este mult mai mic comparativ cu plinul unei mașini care se ridică la valoarea de 500 de lei, mult mai scump decât anul trecut din cauza scumpirii prețurilor combustibilului. În cazul deplasării cu mașini, românii trebuie să ia în calcul și traficul la care vor fi părtași.
Sursă: libertatea.ro