Ziua internațională a pisicii a apărut ca o metodă de celebrare a celui mai popular animal din lume. Se estimează că la nivel mondial sunt în jur de 500 de milioane de pisici.
Ziua internațională a pisicii a fost făcută, în afară de celebrarea celui mai popular animal din lume, și pentru conștientizarea de către oameni a nevoilor pe care le au pisicile.
Ziua internațională a pisicii: Cum a apărut
Ziua internațională a pisicii a apărut în 2002. Inițiativa a aparținut Fondului Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare — IFAW). Acesta, împreună cu alte grupuri de susținere a animalelor, au propus ca sărbătoarea să aibă loc la data de 8 august.
Deși Ziua internațională a pisicii a fost stabilită pentru 8 august, în unele zone din Europa se serbează pe 17 februarie, iar în Rusia se celebrează pe 1 martie.
În Statele Unite există o zi națională a pisicii, care se sărbătorește pe 29 octombrie.
În lume există circa 60 de rase de pisici, în Europa cea mai răspândită rasă fiind cea cu blană scurtă.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Prietenia dintre om și pisică există de peste 9.000 de ani, iar studiile au arătat că deținerea unei pisici are un loc benefic în tratarea unor afecțiuni mentale, precum depresia.
Ziua internațională a pisicii: În Egiptul antic uciderea unei pisici era pedepsită cu moartea!
Abuzurile asupra animalelor în general, și asupra pisicilor în special, s-a intensificat în ultimii ani, ceea ce a și dus la crearea Zilei internaționale a pisicii, o zi nu numai a celebrării acestui animal iubitor și inteligent, ci și a conștientizării abuzurilor asupra pisicilor din întreaga lume.
În Egiptul antic pisica era divinizată, iar uciderea ei era pedepsită cu moartea. În mitologia egipteană se considera că pisicile aveau o influență benefică asupra sănătății și asupra căsătoriei stăpânilor lor. După moarte pisicile erau mumificate şi îngropate în gropi sacre, adesea cu provizii de şoareci mumificaţi. Egiptenii țineau în antichitate doliu atunci când le murea pisica, întreaga familie plângând și trebuind să își radă sprâncenele în semn de omagiu.
Ziua internațională a pisicii. 5 curiozități despre pisici
Iată 5 curiozități foarte interesante despre pisici:
- Pisicile văd mult mai bine decât oamenii noaptea. Ele pot vedea chiar și de cinci ori mai bine decât oamenii când e întuneric, mai ales dacă ținta lor se află în mișcare
- O pisică domestică sănătoasă poate atinge viteza de 31 km/h. Aceasta nu poate fi atinsă însă decât un singur minut.
- Pisicile pot sări de cinci ori lungimea propriului corp! Aceasta echivalează cu o săritură de lungimea unui bazin!
- Unei pisici i se lungește viața cu 2-3 ani dacă este sterilizată. De aceea este recomandat ca ele să fie sterilizate de către stăpânii lor.
- Pisicile sunt cele mai active dimineața și seara
O pisică poate trăi între 12-15 ani dacă este îngrijită adecvat. Din păcate, există multe pericole care îi scurtează de multe ori viața, printre care accidentele de mașini, otrăvirea, boala sau chiar uciderea, de către un alt animal și, din nefericire, deși este pedepsit prin lege acest lucru, și de către om.
Citeste si: Ziua internațională a berii 2021: Când se sărbătorește anul acesta berea în întreaga lume