Când se sărbătorește Ziua Mamei în 2023, sărbătoare diferită de Ziua Internațională a Femeii care pică în fiecare an pe data de 8 martie? Ziua Mamei este o sărbătoare dedicată mamelor și maternității, sărbătorită la aceași dată în peste 70 de state ale lumii.
Citește și: Ziua Femeii 2023: Mesaje, urări și felicitări pentru 8 martie
Când este sărbătorită Ziua Mamei 2023
Ziua Mamei a fost legiferată ca sărbătoare în România începând cu anul 2010 și este o sărbătoare dedicată mamelor și maternității, diferită de Ziua Internațională a Femeii, care se sărbătorește pe 8 martie. Ziua Mamei se sărbătorește în prima duminică a lunii mai, atât în România cât și în peste 70 de state ale lumii.
Prin sărbătorirea Zilei mamei la nivel naţional, este subliniată importanţa acesteia în viaţa de familie şi în universul copilului, România alăturându-se astfel statelor care marchează această zi.
Citește și: La mulți ani de 8 Martie 2023: Mesaje, urări, imagini cu text și felicitări pentru Ziua Femeii
Ziua Mamei 2023 nu se sărbătorește pe 8 martie
Ziua Mamei, la nivel înternațional și în România (începând cu anul 2010), se sărbătorește în prima duminică a lunii mai. Până în anul 2010, românii asociau data de 8 Martie, dată care celebrează Ziua Internațională a Femeii, cu Ziua Mamei și de aici a apărut confuzia referitoare la data la care se sărbătorește Ziua Mamei, zi dedicată mamelor și maternității.
Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în
În această zi, femeile sunt în centrul atenției. Mame, soții, fiice sau iubite, ele sunt sărbătorite pe 8 martie și le sunt oferite în dar flori și cadouri.
Citește și: Tradiții pentru luna martie 2023: Cele mai importante sărbători în prima lună de primavară
Ziua Mamei 2023. Cele mai frumoase versuri
Legătura care se creează între o mamă și copiii săi este recunoscută, cântată și scrisă, atât în cărți și cântece, cât și în sufletele celor care au parte de această dragoste infinită.
Nichita Stănescu a numit-o pe mama „cea mai scumpă de pe lume”, Grigore Vieru și-a plâns dorul în versurile „Mi-e dor de tine, mamă”, iar Nicolae Labiș a inclus poezia „Mama„ în volumul său de debut, numit „Primele iubiri„
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Elena Farago, Mihai Eminescu, Nina Casian, Nichifor Crainic, Lucia Muntean și mulți alți poeți și scriitori români au închinat versuri și rânduri pline de dragoste și dor celei mai scumpe ființe- MAMA.
Acestea sunt unele dintre cele mai frumoase poezi din literatura română dedicate mamei:
„M-a crescut mama în poală” – Nina Cassian;
„De ziua mamei” – Elena Farago;
„Mama” – Panait Cerna;
„Cea mai scumpă de pe lume” – Nichita Stănescu;
„Mama” – Grigore Vieru;
„Mi-e dor de tine, mamă”– Grigore Vieru;
„Chipul mamei”– Lucia Muntean;
„Mama” – George Coșbuc;
„Mama” – Nicolae Labiș; MAMA;
„Mamă de departe” – Nichifor Crainic; O, mamă – Mihai Eminescu.