Pe data de 15 august, marinarii sărbătoresc Ziua Marinei. Care este programul integral al evenimentelor din această zi?
15 August- Ziua Marinei
Pe data de 15 august este sărbătoare mare la malul mării, mai exact este sărbătorită Ziua Marinei.
La festivitățile de la Constanța vor participa marți președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și liderul PNL Nicolae Ciucă.
Festivitățile vor avea loc conform programului anunțat de în ciuda incidentului de luni, când o mină marină a explodat când s-a lovit de un dig în Costinești.
Citește și: Calendar Ortodox 15 august 2023: Sărbătoare cu cruce roșie astăzi! Rugăciunea puternică pentru această zi
De menționat este faptul că o navă puitor de mine a Forțelor Navale Române va patrula pe mare de la Constanța la Mangalia.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, Corneliu Pavel, a anunțat că: „Ne pregătim pentru Ziua marinei, toate navele caută mine, suntem pregătiți și vigilenți”
Ziua Marinei Romane şi-a certificat pe deplin, mai bine de un secol, caracterul de autentic festival al mării şi spiritualității marinărești. Aceasta este sărbătorită anual, pe data de 15 august, în aceiași zi cu una dintre cele mai mari sărbători creștin ortodoxe: Adormirea Maicii Domnului.
Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români pe data de 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. În acea perioadă, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului ''Elisabeta'', printr-un Te-Deum oficiat în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. În anul 1912, sărbătoarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Elisabeta, iar la 15 august 1936, în cadrul serbărilor, a fost botezat primul submarin românesc, ''Delfinul''.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 382 din 28 septembrie 2004, a fost abrogat Decretul Marii Adunări Naţionale nr. 203/1960. Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria- Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după 1990.
Citește și: Sfânta Maria, 15 august 2023: Programul marilor magazine din România
Programul complet de Ziua Marinei
Manifestările organizate de Forțele Navale Române, pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor avea loc marți, 15 august, la Constanța, unde marinarii militari vor prezenta, după o absență de patru ani, Exercițiul demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din fața Comandamentului Flotei.
Festivitatea va începe, cu câteva minute înainte de ora 10.00, cu primirea oficialilor, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești.
După alocuțiunile persoanelor oficiale și serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari, care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor.
De asemenea, tot în această zi, Primăria Constanța a pregătit o serie de evenimente care vor marca Ziua Marinei. Astfel că, vrea să achiziționeze servicii pentru organizarea a două spectacole cu drone și artificii, pentru Ziua Marinei. Astfel, show-urile de drone și artificii ar urma să se desfășoare cu ocazia Zilei Marinei, pe 15 august 2023, în intervalele orare 10.00 – 11.00 și 21.00 – 23.00.
Show-ul cu artificii va avea o durată de 4 minute. Locația va fi digul Farul Verde din Portul Turistic Tomis. „Cu ajutorul unor efecte pirotehnice care sunt vizibile numai ziua, se va realiza un spectacol folosind produse care produc fum colorat și explozii de sunet“, se arată în documentul privind specificațiile tehnice.
„În conceptul spectacolului se va integra un spectacol aerian de lumini cu drone, compus dintr-o coregrafie organică complexă, cu o rezoluție de 150-200 de pixeli (drone) și cu o durată de minimum 4 minute. În cadrul acestui moment, se vor include un număr de minimum 8 – maxim 10 imagini, care vor spune o poveste deasupra Mării Negre, ilustrând elemente reprezentative pentru oraș, pentru comunitate, pentru mare“, scrie în documentul oficial lansat de Primăria Municipiului Constanța.
Sursă: hotnews.ro