Ziua Marinei 2023: Ce evenimente vor avea loc în acest an?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 mai 2024, 04:15

Pe data de 15 august este sărbătorită Ziua Marinei.

Sursa: pexels.com

Pe data de 15 august este sărbătorită Ziua Marinei.

Ca în fiecare an, pe 15 august, marinarii sărbătoresc Ziua Marinei. Această zi, care este extrem de importantă pentru marinarii României, este marcată de mai multe evenimente. Ce evenimente organizează Primăria Constanța în această zi?

Când a fost sărbătorită Ziua Marinei prima dată?

Ziua Marinei Romane şi-a certificat pe deplin, mai bine de un secol, caracterul de autentic festival al mării şi spiritualității marinărești.

Aceasta este sărbătorită anual, pe data de 15 august, în aceiași zi cu una dintre cele mai mari sărbători creștin ortodoxe: Adormirea Maicii Domnului.

Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români pe data de 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. În acea perioadă, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului ''Elisabeta'', printr-un Te-Deum oficiat în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A.

Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă.

Citește și: Ce nu trebuie să facem în Postul Adormirii Maicii Domnului. Este păcat să facem aceste lucruri

De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. În anul 1912, sărbătoarea  a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Elisabeta, iar la 15 august 1936, în cadrul serbărilor, a fost botezat primul submarin românesc, ''Delfinul''.

În anul 1945, această zi a fost marcată și în București unde s-a bucurat de prezenţa membrilor Comisiei Aliate de Control, care au participat la deschiderea expoziției Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din Bucureşti, dar şi la manifestările organizate pe Lacul Herăstrău, unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României şi ale Națiunilor Unite.

Conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr.

309 din 29 august 1953, începând cu anul 1954, s-a celebrat Ziua Marinei Militare a Republicii Populare Române în prima duminică a lunii august.

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 382 din 28 septembrie 2004, a fost abrogat Decretul Marii Adunări Naţionale nr. 203/1960. Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria- Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după 1990.

Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce evenimente au loc în acest an?

Deși Forțele Navale Române nu au anunțat programul complet stabilit pentru Ziua Marinei, Primăria din Constanța a pregătit o serie de evenimente cu ocazia acestei zile.

Detaliile și programul evenimentelor vor fi comunicate de către Oficiali la o dată ulterioară.

Primăria Constanța vrea să achiziționeze servicii pentru organizarea a două spectacole cu drone și artificii, pentru Ziua Marinei. Astfel, show-urile de drone și artificii ar urma să se desfășoare cu ocazia Zilei Marinei, pe 15 august 2023, în intervalele orare 10.00 – 11.00 și 21.00 – 23.00.

Potrivit focuspress.ro, show-ul cu artificii va avea o durată de 4 minute. Locația va fi digul Farul Verde din Portul Turistic Tomis. „Cu ajutorul unor efecte pirotehnice care sunt vizibile numai ziua, se va realiza un spectacol folosind produse care produc fum colorat și explozii de sunet“, se arată în documentul privind specificațiile tehnice. 

Citește și: Schimbarea la Față 2023: Ce nu este bine să faci în această zi? Dezlegare la pește pentru cei care țin post

Per total, acest eveniment va fi compus dintr-un spectacol de artificii piromuzical, în sincron cu un spectacol de drone cu artificii și de un spectacol aerian de lumini și drone. Show-ul multimedia se va desfășura în intervalul orar 22.00 – 23.00 și va avea o durată de minimum 13 minute, iar locația va fi tot digul Farul Verde.

Potrivit documentului oficial: „În conceptul spectacolului se va integra un spectacol aerian de lumini cu drone, compus dintr-o coregrafie organică complexă, cu o rezoluție de 150-200 de pixeli (drone) și cu o durată de minimum 4 minute. În cadrul acestui moment, se vor include un număr de minimum 8 – maxim 10 imagini, care vor spune o poveste deasupra Mării Negre, ilustrând elemente reprezentative pentru oraș, pentru comunitate, pentru mare“.